OG Arkana nov20 social2

Arkana-woning in de krant

Gepubliceerd op: 30 november 2020

Op 28/11/2020 toonden Willy en Rita vol trots hun Arkana-woning. Ze werkten mee aan een prachtige architectuurreportage. Bekijk het volledige artikel:

Strakke en minimalistische houtskeletbouw

 

Aan de buitenkant maakt de woning een echt statement. Een uitgepuurd en langgerekt wit volume in een landelijke omgeving, licht verheven boven zijn omgeving op een betonnen sokkel. De straat is vlakbij, maar stoort niet. De ietwat ongewone inplanting heeft te maken met het grondvlak van de gebouwen die hier vroeger stonden, een zonevreemd geheel van een uitgeleefde woning met allerlei koterijen. Die maakte in 2019 plaats voor deze moderne en zeer ecologische woning die wonen en werken combineert. Beide delen worden gescheiden door een ruime carport en een gang.

Binnenin wordt de strakke sfeer consequent doorgetrokken. Neem nu de witte keuken met zwart natuurstenen werkblad. De zwarte espressomachine staat verscholen achter inschuifbare panelen. “De architecte wou ook de ovens wegwerken, maar dat zagen we niet zitten”, zegt Rita. De keuken geeft toegang tot een van de drie terrassen: het keukenterras is oostgericht, het terras aan de leefruimte geeft uit op het westen, en vanuit de kantoorruimte heb je toegang tot het zuidterras.

ECOLOGISCH

De woning is praktisch ingericht en voorzien van tal van milieuvriendelijke technieken. In de ruimte achter de keuken vinden we ingemaakte bergkasten, waarin ook alle technieken zoals de warmtepomp, ventilatie en regenwaterrecuperatie verscholen zitten. De toiletten spoelen met regenwater en ook de wasmachine en het tuinkraantje worden gevoed met regenwater. Bovenop het dak zorgen 26 zonnepanelen ervoor dat de woning zo goed als zelfvoorzienend is. Een wadi in de tuin buffert overtollig regenwater.

Het strakke aspect wordt volgehouden in de binnendeuren, die allemaal tot plafondhoogte reiken en greeploos zijn. Ook plinten ontbreken.

Van de master bedroom loop je zo naar de badkamer mét ingebouwde sauna die meekwam uit het vorige huis.

De bouwheren zijn heel tevreden over hun woning die helemaal werd wat ze hadden gedroomd. “Er is maar één ding dat we achteraf toegevoegd hebben: verticale lamellen op de grote ramen”, zegt Rita. “Omdat de zon anders soms te hard binnen schijnt. En het moesten lamellen zijn, want gordijnen zouden hier echt niet passen.”

LEVENSLANG WONEN

Even terug naar 2016, het jaar waarin het idee rijpte om opnieuw een bouwavontuur aan te vatten, nadat het koppel in 1991 voor het eerst een nieuwbouw neerzette. “Eigenlijk waren we niet van plan om een tweede keer te bouwen”, vertelt Willy. “Maar toen kwamen vier dingen samen. Ik had extra kantoorruimte nodig voor mijn zaak. We beseften dat we in ons vorige huis met zijn vele trappen niet ons hele leven konden blijven wonen. Het sluipverkeer in onze oude buurt werd steeds erger. En toen stond er in 2016 plots een groot en rustig gelegen perceel te koop.”

De knoop was snel doorgehakt. Willy en Rita wisten ook precies wat ze wilden: een hedendaagse, volledig gelijkvloerse woning in houtskeletbouw met een afzonderlijke kantoorruimte die later als kangoeroe- of assistentiewoning zou kunnen dienen. Geen kelder of zolder. Een goed domotica-systeem en veel ramen voor maximaal zicht op de eindeloze velden rondom.

Het moest en zou ook nieuwbouw zijn, wist Willy. “Bij een renovatie weet je goed waaraan je begint maar je weet nooit waar het eindigt, zeker qua budget. En je loopt de kans dat je in een onafgewerkt huis intrekt. Dat was voor mij geen optie.”

OPENWERVENDAG

Willy en Rita maakten zorgvuldig hun huiswerk. Ze brachten een bezoek aan Batibouw en bezochten een aantal panden op de Openwervendag. “Een van de woningen die we bezochten, sprak ons onmiddellijk aan”, zegt Rita. “Een laagbouw waar de ruimtes in elkaar overliepen: dat was precies wat we wilden.”

Ze besloten om te kiezen voor het bouwbedrijf Arkana, gespecialiseerd in energiezuinige houtskeletbouw. De aannemer bracht hen in contact met Stam Architecten, met wie het direct klikte. “Hun architecte heeft een hele middag in onze vorige woning doorgebracht”, zegt Rita. “Ze wilde weten hoe wij leefden en wat onze wensen waren. Op basis daarvan is ze aan de slag gegaan om verschillende mogelijkheden op papier te zetten die we in samenspraak steeds verder hebben verfijnd.

“Iemand van Arkana was trouwens bij alle besprekingen aanwezig en dat waren telkens heel constructieve gesprekken”, stipt Willy aan. “Ook tijdens de bouw werden de timings strikt gerespecteerd. Het leek alsof de werfleider voor zichzelf aan het bouwen was, zo zorgvuldig was hij. Ook niet onbelangrijk: Arkana verwacht van zijn onderaannemers hetzelfde kwaliteitsniveau.”

WARMTEPOMP

Waarom de keuze voor houtskeletbouw? “Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe technieken. Onze eerste woning bouwden we heel bewust met Poroton snelbouwstenen. Dat huis was voor zijn tijd heel energiezuinig”, zegt Willy. Rita vult aan: “Het voordeel van houtskeletbouw is dat het zeer comfortabel wonen is, zeker in combinatie met vloerverwarming. Het is nooit kil in huis. We hebben doorgaans een constante, aangename binnentemperatuur. En zelfs op de allerheetste zomerdagen werd het binnen niet warmer dan 26° C, en dat zonder airco.”

Dat laatste is te danken aan de geothermische warmtepomp, die in de winter warmte van het ondergrondse captatienet in de woning brengt en in de zomer de woning koelt via het vloerverwamingssysteem. Niet de goedkoopste optie, maar wel een duurzame, legt Willy uit. “Als ik één ding geleerd heb door eerder te bouwen, is het dat je beter kiest voor kwaliteit”, zegt Willy. “Vaak is dat niet de goedkoopste keuze in aanschaf, maar op lange termijn ben je beter af met kwalitatieve, professionele, futureproof systemen. Dat geldt ook voor ons domoticasysteem.”

Willy is IT’er, dus je zou misschien verwachten dat het domoticasysteem bulkt van de voorgeprogrammeerde sferen en snufjes, maar dat blijkt niet zo te zijn. “Ik programmeer het systeem zelfs niet eigenhandig en er zitten geen ingewikkelde schema’s in. Het gebruiksgemak primeert.”

AVONDZON

De discussies binnen het koppel waren heel beperkt. “We waren het alleen oneens over de plaats van de keuken”, lacht Willy.

“Ik wou eigenlijk dat ze op het westen lag, voor de avondzon. Rita wou liever dat ze aan de oostkant lag, voor de ochtendzon. Ik heb dan onder zachte dwang ingebonden. Maar ik heb er geen spijt van. Het is prachtig om de zon boven de velden te zien opkomen bij het ontbijt. En van de avondzon genieten we in de living.”

Het programma levenslang wonen werd zorgvuldig en smaakvol ingevuld, met brede deuren, nergens trappen en een ruime inloopdouche. Het lukte ook om binnen het vooropgestelde budget te blijven dankzij het gedetailleerde en zorgvuldig bewaakte bestek.

Bron: Mediahuis Brand Studio / Onderdak november 2020