Is houtskeletbouw een beperking op de architectuur?

Door de lichte constructieopbouw en door het ontbreken van koudebruggen kan de architect gemakkelijker aan de wensen van de bewoners voldoen. Alle woningtypes kunnen in houtskeletbouw uitgevoerd worden.

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditioneel bouwen?

Houtskeletbouw biedt meer wooncomfort voor hetzelfde budget. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur kan men voor hetzelfde budget een meer gevarieerde architectuur bekomen, en kunnen er vaak lichtere funderingen toegepast worden.

Wordt het niet te warm tijdens de zomer in mijn woning?

Bij het ontwerp van de woning dient er doordacht omgegaan te worden met de inplanting van grote glaspartijen naar het zuiden en westen gericht en zal er waar nodig zonwering voorzien worden aan de buitenzijde van het glas door middel van screens of oversteken zodat oververhitting wordt vermeden. In tegenstelling tot een traditionele woning geven de muren ´s nachts veel minder warmte af waardoor men een frisse nacht tegemoet gaat. Meer info

Wat is de levensduur van een houtskeletbouw woning?

Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen. Meer info.

Contactgeluiden?

Hout absorbeert het geluid in tegenstelling tot beton.

Om contactgeluiden tussen de verdiepingen op te vangen wordt er op de verdiepingsroosteringen gebruik gemaakt van een zwevende chape, geplaatst op een akoestische isolatie.

Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?

De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt. Meer info

Brandverzekering?

Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.

Is het werkelijk zo dat passieve huizen helemaal geen verwarming nodig hebben?

Een passiefhuis heeft een jaarlijkse energievraag van 15 kWh/m² of minder voor ruimteverwarming en -koeling. Dit stemt overeen met 1,5 m³ gas of 1,5 liter stookolie per m² vloeroppervlakte. Bij een standaard-nieuwbouw die vandaag gezet wordt is dat 8 keer zoveel.

De maximale warmtevraag bedraagt zelfs in extreme omstandigheden amper 10 W/m².
Een passiefhuis, gebouwd met een goede luchtdichte buitenschil, wordt standaard uitgerust met een zeer efficiënte mechanische ventilatie met warmterecuperatie. Zo bekomt u een optimale luchtkwaliteit in de woning, zonder dat er te grote warmteverliezen optreden. Dat betekent dat er goed geventileerd wordt, maar de warmte die normaal her en der door openingen in de buitenschil van het gebouw naar buiten gaat, gerecupereerd wordt om de verse binnenstromende lucht op te warmen. Dat betekent meteen ook dat er minder energie verspild wordt (er gaat minder warme lucht naar buiten) en meer comfort ontstaat (er komt minder koude lucht binnen en dus geen problemen met koude tocht).

Tijdens het grootste deel van het jaar zorgen deze keuzes ervoor dat de woning op kamertemperatuur blijft zonder een verwarmingssysteem te gebruiken. Bij de meest extreme buitencondities is er echter wél een actieve verwarmingsbron nodig. Die is echter zeer klein.

Kunnen passieve huizen overal gebouwd worden?

In principe kan je passiefhuizen overal ter wereld neerzetten. De eisen die gesteld worden aan de thermische weerstand/u-waarde van de muren, daken en ramen, zijn afhankelijk van de buitencondities.

Waarom luchtdicht bouwen?

Wanneer er bij het bouwen geen aandacht wordt besteed aan een goede luchtdichting, zal er via luchtlekken heel wat warme lucht en energie verloren gaan. Dankzij een goede luchtdichting van de woning zal uw energieverbruik dalen. Het ventilatiesysteem zal beter functioneren zodat u constant een goede luchtkwaliteit geniet, wat uw wooncomfort verhoogt. Ook geluiden van buitenaf zullen met een goede luchtdichting gedempt worden.

De luchtdichtheid van de woning kan gecontroleerd worden door het uitvoeren van een blowerdoortest, waardoor het E-peil fors kan dalen.

Arkana beschikt over een bedrijfserkenning voor het uitvoeren van luchtdichtheidstesten binnen het kwaliteitskader van BCCA

Hoe kan de luchtdichtheid van een gebouw worden gemeten?

De mate van luchtdichtheid van het gebouw, of m.a.w. de kwantitatieve beoordeling van de luchtdichtheidsgraad, wordt bepaald aan de hand van een pressurisatieproef.

Daarbij is de opzet relatief eenvoudig: in eerste instantie wordt tussen de binnen- en buitenomgeving een drukverschil gecreëerd, waarna dan vervolgens de hoeveelheid weglekkende lucht wordt gemeten. Voor het opbouwen van dit drukverschil wordt in de praktijk meestal gebruik gemaakt van een zogenaamde “blower-door”. Zoals de benaming van het toestel zelf aangeeft, wordt bij deze proef in een deur- of raamopening een ventilator geplaatst die het gebouw in onder- of overdruk plaatst. De ventilator met regelbare snelheid is ingebouwd in een aan de specifieke ruwbouwmaten aanpasbaar frame.

Door middel van een regressie-berekening van het gemeten drukverschil over de gebouwschil en het luchtdebiet wordt dan het luchtdebiet voor een genormaliseerd drukverschil van 50Pa bepaald. De verhouding van het benodigde luchtdebiet om dit drukverschil te kunnen opbouwen tot het eigenlijke binnenvolume van het gebouw, geeft dan het ventilievoud : de n50-waarde.

Kan ik in een passiefhuis een raam open zetten?

In een passiefhuis mag je je raam openzetten, maar het moet niet!

Je zal in de eerste plaats minder behoefte hebben om een raam open te zetten. Door middel van een intelligent ventilatiesysteem zal het binnenklimaat steeds als aangenaam aanvoelen. Er wordt steeds zuurstof aangevoerd en CO² afgevoerd, waardoor het aanvoelt dat in de gehele woning de ramen volledig openstaan, zonder de nadelige gevolgen van tocht, koude of oververhitting. In simulaties wordt zelfs aangetoond dat met openstaande ramen, de meeste woningen op bepaalde plaatsen nog onvoldoende verlucht worden, wat bij het ventileren met een ventilatiesysteem vermeden wordt.

Dankzij de balansventilatie zullen ook de geur van buiten, pollen, fijn stof of roet-deeltjes eveneens opgevangen worden. De geur van binnen, overtollig vocht en v.o.s. (vluchtige organische stoffen) zullen tevens afgevoerd worden. Op de website van de derde long is hierover meer info terug te vinden.

Toch is het niet ongebruikelijk dat men tijdens aangename dagen (vooral in de tussenseizoenen en de zomer) de ramen open zet om het contact en de geluiden met de omgeving niet te verliezen.
 

Wat is een bodem-lucht-warmtewisselaar?

Hoogzomer, buiten is het 30° C, Ramen en deuren natuurlijk dicht en beschaduwd, want je wil deze tropische hitte niet binnenhalen. Dan nog kan uw woning langzaam opwarmen door de vers aangevoerde lucht afkomstig uit het ventilatiesysteem, want verse lucht heb je nu eenmaal nodig in uw woning.
In je tuin op een diepte van 2 m bedraagt de temperatuur ca 8°C, en deze lage temperatuur gaan we gebruiken. Door middel van een PE slang op 1,5 tot 2 m diepte vormen we een gesloten circuit. Deze bodemtemperatuur wordt overgenomen aan de vloeistof die door deze leiding stroom, en wordt vervolgens afgestaan aan uw verse aanvoerlucht door middel van een lucht/water warmtewisselaar.
Uw aanvoerlucht die door de ballansventilatie stroomt, zal op dit punt afgekoeld worden, en zo voorkomen we dat het te warm gaat worden in uw woning. Zelfs met hoge buitentemperaturen.
Tijdens de strenge winterdagen zal dit systeem dan weer uw verse toevoerlucht opwarmen, de vriesbeveiliging van uw ventilatiesysteem hoeft niet in werking te treden wat u weeral een extra besparing aan energie oplevert.
De circulatiepomp van uw warmtewisselaar verbruikt zeer weinig stroom in verhouding met de energie die je ter beschikking krijgt om uw woning op het gewenste comfortniveau te houden, het toestel is zelfs zo ingesteld dat het enkel van start gaat als het zijn nut heeft, en zo staan we weer een stapje dichter bij uw bijna nul energiewoning.

Wat zijn de voordelen van hout in de bouw?

1 Een gewone boom slaat via fotosynthese gemiddeld ongeveer 1 ton CO2 op voor elke m³ hout die wordt geproduceerd.


2 In Europa is het bosareaal in 15 jaar tijd, tussen 1990 en 2005, gegroeid met een oppervlakte die even groot is als Griekenland. Deze groei zet zich voort aan een ritme van 661 000 hectare per jaar. Dit komt ongeveer overeenmet drie voetbalvelden per uur. UNECE/FAO State of the World’s Forests, 2007

3 In Europa zorgt de opslag van koolstof door middel van houtproducten ervoor dat meer dan 220 miljoen ton koolstofdioxide niet in de atmosfeer terecht komt Dit getal stijgt trouwens met ongeveer 20 miljoen ton per jaar omdat het aantal producten vervaardigd uit hout stijgt. CEI BOIS Timmer aan minder klimaatverandering: Gebruik hout!

4 Elke m³ hout dat ter vervanging van andere bouwmaterialen wordt gebruikt, doet de CO2-uitstoot in de atmosfeer gemiddeld met 1,1 ton dalen. International Institute for Environment and Development

Is NZEB of BEN de toekomst?

De EPB-regelgeving wordt intussen alsmaar strenger om tegen 2021 enkel nog Bijna-Energie-Neutrale gebouwen (BEN) of Nearly Zero Energy Buildings (NZEB) te bouwen. Voor Vlaanderen stelt het Vlaams Energie Agentschap voor om als BEN-norm een E-peil 30 te hanteren. Meer info.

Wat is het K-peil?

Het K-peil beoordeelt het isolatiepeil van een woning.

Het K-peil houdt rekening met het warmteverlies door de buitenmuren, daken, vloeren, ramen, ... en met de compactheid van de woning.
 

Wat is het E-peil?

Het E-peil is een maatstaf voor de energieprestatie van een woning in standaard omstandigheden.

Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning is. Het E-peil hangt af van verschillende factoren, zoals de compactheid, de thermische isolatie, de luchtdichtheid, ventilatie, verwarmingsinstallatie, oriëntatie en bezonning, ...

Wat is de U-waarde?

De U-waarde duidt op de isolatiewaarde van een constructiedeel.

Een U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. De U-waarde van een constructiedeel geeft aan hoeveel warmte er per seconde en per m² verloren gaat als het temparatuurverschil tussen binnen en buiten 1°C is. De U is het symbool voor de warmtedoorgangscoëfficiënt. De U-waarde wordt bepaald door de verschillende materiaallagen waaruit het constructiedeel bestaat: dikte en lambda-waarde van elk materiaal.

Wat is de Lambda-waarde.

De Lambda-waarde vertelt meer over de isolerende waarde van een materiaal.

 

Wat is de R-waarde?

De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbele beglazing, muren, vloeren, daken. De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert.