20160517_StamArkana_Delvaux-23

Heb ik last van storende geluiden in een houtskeletwoning?

Gepubliceerd op: 18 november 2020

Dat een houtskeletbouw woning gehorig zou zijn, is misschien wel het meest hardnekkige vooroordeel dat leeft bij mensen die zich nooit in de voordelen van deze energie- en milieuvriendelijke manier van bouwen hebben verdiept.  

Bouwen met hoge kwaliteitscriteria

Houtskeletbouw is een vorm van energiezuinig bouwen waar het skelet - de naam zegt het al - uit hout en natuurlijke materialen bestaat. Deze innovatieve en kwalitatief hoogwaardige bouwmethode voldoet ruimschoots de akoestische criteria voor woningen op het gebied van lucht- en contactgeluiden, lawaai van technische installaties en de nagalmbeheersing in bepaalde ruimtes.

Geluiden weren van buitenaf

Als we kijken naar geluidsoverlast kunnen we een onderscheid maken tussen lawaai van buitenaf en geluiden binnenshuis. Wanneer er bij het bouwen voldoende aandacht wordt besteed aan een goede luchtdichting, zullen geluiden van buitenaf gedempt worden.

Dankzij een goede luchtdichting van de woning zal tevens uw energieverbruik dalen. Het ventilatiesysteem zal ook beter functioneren zodat u constant een goede luchtkwaliteit geniet, wat uw wooncomfort verhoogt. 

Arkana controleert de luchtdichtheid van de woning door het uitvoeren van een blowerdoortest, waardoor het E-peil fors kan dalen. Arkana beschikt over een bedrijfserkenning voor het uitvoeren van luchtdichtheidstesten binnen het kwaliteitskader van BCCA.

Akoestisch comfort binnenshuis

Binnenshuis geluiden zoveel mogelijk dempen is belangrijk voor een optimaal wooncomfort. Klikkende hakken op de bovenverdieping of galmende ruimtes zijn stoorzenders in huis, die u liever wilt voorkomen. We spreken hier ook wel van contactgeluiden, die we bij Arkana opvangen door op de verdiepingsvloeren zwevende chape te gebruiken, geplaatst op akoestische isolatie. Daarnaast is het belangrijk te weten dat hout geluid absorbeert. Dit in tegenstelling tot beton, waarmee de akoestiek in een houtskeletbouw door iedereen als zeer comfortabel en aangenaam wordt ervaren.

Drie belangrijke factoren

Er zijn dus drie verschillende factoren die bepalend zijn voor de geluidsdichtheid van een houtskeletbouw woning:  isolatieschil, luchtdichtheid en gebruikte materialen. De specialisten van Arkana kunnen u alle details verstrekken. Bel of mail ons voor meer informatie.

Lees meer nieuws