Arkana-3268 (Large)
Mevrouw Vandenbroeck
Berg-Kampenhout

Vlakbij Brussel, in het Vlaams-Brabantse Berg (Kampenhout) waakt Bordeauxdog Luna over de halve losbouwwoning van mevrouw Ria Vandenbroeck. Het nieuwe kleinschalige verkavelingsplan waarin het huis gelegen is, doet gezellig aan. De tuinen van de meeste huizen zijn al in volle wasdom en er is volop bedrijvigheid in het straatje aan het begin van natuurdomein ‘het Torfbroef’.

Bouwen als alleenstaande

Ria: ”Ik had altijd al de droom een eigen huis te bouwen. Maar als vrouw alleen is dat niet evident. Kan ik het zelf regelen, is de bouw van een eigen huis te overzien? Een collega haalde me over de streep. Ze zei: Ria, ga voor uw droom. En dat heb ik gedaan.”

Op een bouwbeurs in Mechelen maakte mevrouw Vandenbroeck voor het eerst kennis met Arkana. Ze leeft milieubewust en wilde energiezuinig bouwen. De kavel werd gevonden in Berg. ‘In 2009 kocht ik de grond op de eerste koopdag. Daarmee was mijn bouwavontuur begonnen,” vertelt Ria.

Architect - Arkana

 De architect van Arkana ging met Ria’s ideeën voor haar droomhuis aan de slag. ”We bespraken mijn budget en mijn wensen voor het ontwerp. Ik wilde in ieder geval veel glas en geen drempels of niveauverschillen. Hoewel ik alleen woon, heb ik boven toch drie slaapkamers. U moet immers ook aan de toekomst denken en een huis met meerdere slaapkamers ligt nu eenmaal beter in de markt.“ Opvallend in Ria’s huis is de zogenaamde luie trap. Een trap die niet steil, maar geleidelijk aan naar boven gaat. Met de schetsontwerpen van de architect ging Ria op bezoek bij vrienden en familie. Wat vonden zij van het ontwerp en wat zou er eventueel nog aangepast moeten worden? ”Ik had daar zelf natuurlijk wel een duidelijk beeld over, maar suggesties van anderen kunnen leerrijk zijn,” aldus Ria.

Mijn bouwervaring met Arkana

 In februari van 2010 trok mevrouw Vandenbroeck naar de Kempen om daar samen met een medewerker van Arkana de materialen te kiezen. Het was een vermoeiende, maar productieve dag. Op één dag heeft Ria de dakpannen, stenen, vloertegels en het sanitair gekozen. Het advies van Arkana was daarbij zeer welkom. ”Maar gelukkig was ik ook goed voorbereid,” vertelt Ria, ”want anders zou één dag wel erg kort zijn om alle materialen te kiezen.“ De werken zijn gestart in september 2010. Op 5 februari van het volgend jaar kon Ria de woning betrekken. De snelheid van de houtskeletbouw was een bijkomend voordeel voor mevrouw Vandenbroeck, want haar huis in Mechelen was inmiddels verkocht.

De eigenares heeft veel onderdelen van de bouw door Arkana laten uitvoeren, maar zelf heeft ze de keuken en de carport laten plaatsen, net zoals het zonnescherm aan de achterzijde van het huis. Ook heeft ze op eigen initiatief voor de installatie van de zonnepanelen gezorgd. Ria: “Persoonlijk zou ik het een extra pluspunt van Arkana hebben gevonden wanneer zij mij al in het prille begin actiever hadden aangemoedigd nog meer voor groene energieverstrekkers te kiezen. Achteraf gezien had ik graag een warmtepomp willen hebben, maar daar heb ik bij de start van de werken in alle drukte destijds niet aan gedacht.“ In ieder geval werken de zonnepanelen al in het voordeel van Ria. Ze betaalt geen elektriciteitskosten. En door het plaatsen van een extra grote waterput van 10.000 liter waarmee ze de was doet, de toiletten spoelt en waarop de buitenkranen zijn aangesloten, is het waterverbruik erg laag. Tot slot zorgt de uitstekende isolatie van het huis ervoor dat de kosten voor gas minimaal zijn. Een echte lage-energiewoning dus. Met certificaat!

 ”Mijn droom, het bouwen van een eigen huis, is uitgekomen. Het was een plezierig jaar. Wel druk en enerverend en soms met de nodige stress, maar ik kijk er met genoegen op terug. Als ik bij de start van de werken nog meer had geweten over ecologisch bouwen, had ik mij nog meer verdiept in energiezuinige oplossingen. Vraag de mensen van Arkana daarom al in het begin van de bouw wat er mogelijk is en wat er bij uw situatie het beste past. Het zijn groene investeringen die op de lange termijn een interessant rendement opleveren en tegelijkertijd goed zijn voor ons milieu.“ Ria sluit af met een laatste tip: ‘Arkana levert sleutel-op-de-deur huizen, maar toch is het belangrijk zelf ook enigszins bekend te zijn met hoe een bouwproces verloopt en waar u op moet letten. Arkana bouwt razendsnel. Dus zelf een oogje in het zeil houden en regelmatig overleggen met de werfleider, wil ik zeker adviseren. Mijn ervaringen met Arkana zijn in ieder geval goed.”

Nog enkele van onze realisaties