2074-dsc_5232
Familie Roymans-Roefs
Beerse

Het echtpaar Roymans-Roefs is met prepensioen. Na afscheid te hebben genomen van zijn werk in de petrochemie, besloot Jef samen met zijn vrouw terug te keren naar hun roots, Beerse, waar zij sinds maart 2012 in hun door Arkana gebouwd passief huis wonen. Rita en Jef zijn altijd al milieubewust geweest. U zou ze zelfs pioniers op milieugebied kunnen noemen, want in 1980 had hun toenmalige woning al een warmtepomp.

Ons passiefhuis, sleutel-op-de-deur

Jef: ”We wilden terug naar Beerse, het geboortedorp van mijn vrouw waar ook onze dochter woont. We hadden al grond en wisten dat we zo gezond en ecologisch mogelijk wilden bouwen. We waren daar al een tijd mee bezig. Mijn vrouw en ik lazen er boeken over en informeerden ons op het internet. Ecologisch bouwen heeft onze grote interesse.“ Het echtpaar besloot voor een passiefhuis te gaan. Ze kozen zelf voor een architect die al de nodige ervaring met passiefhuizen had. ”Een architect die na ons bouwproject, inmiddels bezig is met een tweede passief project voor Arkana.”

Het ontwerp was er, nu moest er nog een aannemer worden gezocht. Jef: ”We zochten een aannemer bij wie we alles uit handen konden geven. Sleutel-op-de-deur dus.“ Twee aannemers passeerden de revue. Uiteindelijk koos het koppel voor Arkana. ”Niet vanwege de prijs, maar vanwege het feit dat Arkana dichtbij was,” vertelt Rita. ”Dat leek ons praktisch. De andere aannemer moest helemaal uit Limburg komen.”

Ons passiefhuis is intussen een nul-energiewoning

Het energiepeil van de woning, berekend volgens de methode van het Vlaams Energieagentschap (VEA) is vastgesteld op E30. Bovendien is het huis gecertificeerd als een nul-energiewoning. De woning is perfect geïsoleerd en heeft driedubbel glas. Er is maar heel weinig warmte nodig om het huis op temperatuur te krijgen. Jef: ”Sinds we hier zijn komen wonen, hebben we nog geen elektriciteit verbruikt, want we hebben ook zonnepanelen laten installeren. De tellerstand is met 1400 kWh terug gedraaid.“ Mocht het in de winter extreem koud worden, is bijverwarmen ook mogelijk. Het echtpaar heeft een infraroodverwarming in het plafond laten installeren. ”Hoe dat voelt weten we nog niet, want we hebben deze verwarming nog niet aangehad”, lacht Rita. Ook op warme zomermaanden is het echtpaar voorbereid. Het vele glas aan de zuid- en westzijde van het huis bevat automatische screens, die wanneer het warm wordt automatisch naar beneden gaan. De voordelen van dit systeem heeft het echtpaar de afgelopen warme zomer al mogen ondervinden.

Onze ervaring met Arkana

 Voor de bouw van het huis waren van start tot oplevering 140 werkdagen afgesproken. Deze opleverdatum is zonder problemen gehaald. Arkana heeft werkelijk alles voor het echtpaar uitgevoerd. Van fundering tot en met plaatsing van keuken, sanitair en schilderwerk. Rita: ”Het bedrijf dat onze keuken plaatste, heeft ook maatwerkmeubels voor onze living gemaakt. Wij hebben de kasten zelf ontworpen en de zaak heeft de kasten gemaakt en geplaatst.’ Het resultaat mag er zijn. Schrijnwerk op maat dat perfect past in het nieuwe interieur van het echtpaar.

 De gevelstenen voor het huis zijn speciaal gebakken. Jef: ”We zochten een steen die er én mooi uitzag én voldeed aan de mechanische druksterkte. Met Arkana zijn we naar een leverancier geweest die de stenen voor ons speciaal heeft gebakken.“

“We hebben alle materialen samen met een Arkana adviseur uitgezocht. Op één dag moesten we het sanitair, de tegels, zeg maar alles kiezen. Dat ging wat ons betreft nogal rushrush. Hier hadden we graag wat langer de tijd voor genomen,” zegt Rita. ”Maar gelukkig waren we goed voorbereid en is het allemaal toch goed gekomen.”

 ”We kijken terug op een goede samenwerking. Eenmaal per week gingen we naar de werfvergadering samen met de architect. Vanuit Zwijndrecht was het niet evident elke dag naar de bouwvorderingen te komen kijken. Gelukkig was dat ook niet nodig. Alles verliep volgens plan en in goed overleg,” meldt Jef.

Ons advies

 ”Wees goed voorbereid, zoek op het internet, lees boeken over energie, passiefhuizen, lage energiewoningen en ecologisch bouwen. Bekijk goed wat u zelf wilt en verdiep u in de materie. En als u een sleutel-op-de-deur afwerking net zoals ons helemaal zit zitten, is Arkana een perfecte partner om zaken mee te doen,” besluit het echtpaar het gesprek.

Nog enkele van onze realisaties