1842-dsc_5527
Familie Van der Veken
Begijnendijk

De bouwheer is vanuit zijn functie dagelijks bezig met bouwprojecten, natuur en milieu. Hij wilde een huis in klassieke stijl bouwen, maar tegelijkertijd ook ecologisch te werk gaan. De ervaringen van het echtpaar in de Verenigde Staten waar houtskeletbouw eerder regel dan uitzondering is, overtuigden hen nog meer. Guy: ”Wanneer we onze vrienden in Amerika bezoeken, valt het me altijd op dat hun villa – een houtskelet – prettig aanvoelt. De muren, het vochtigheidsgehalte, de luchtcirculatie; het voelt gezonder aan.”

Keuze bouwpartner

Arkana heeft goed werk verricht, zo is de ervaring van Guy en Liesbeth. ”We kozen voor Arkana omdat we er ons goed bij voelden en we vertrouwen hadden in hun persoonlijke aanpak. De mensen bij Arkana zijn bijzonder flexibel, waardoor het mogelijk is bepaalde onderdelen in het bouwproces zelf te doen.“ Zo heeft het paar zelf de keuken geplaatst, de vloertegels gelegd en de verfwerken uitgevoerd. De keuken is een echte blikvanger in het huis. Een grote ruimte met een uitnodigend eiland en ook nog een intieme eettafel. De keuken is een eigen ontwerp en gemaakt met oude eiken planken. De keuken is het centrale uitgangspunt in de leefwijze van Guy en Liesbeth.

Ontwerp houtskeletwoning

Het koppel heeft geen gebruik gemaakt van de architect van Arkana, maar het plan zelf ontworpen. ”Wij wilden een klassieke bouw en dan is het niet evident om houtskelet als bouwvorm te gebruiken. Het metselwerk is anders, de plaatsing van de ramen, de afwerking met klassieke elementen zoals de eikenhouten balken boven de ramen. De kozijnen bevatten driedubbel glas en toch is de afwerking klassiek, zodat die past bij de uitstraling van het huis. De stenen zijn in wildverband gemetseld en dat is echt door vakmensen gedaan.”

De woning heeft geen traditionele gasaansluiting of stookolie, maar een warmtepomp. Deze is geplaatst op zeventig meter diepte. In de winter trekt de pomp warmte uit de grond, op warme dagen zorgt de pomp dan weer voor een aangename verkoeling in het huis.

Tips bouwers

”Samenwerken met Arkana is ook aan te bevelen voor mensen die niets van bouwen weten. Het bedrijf begeleidt de klanten gedurende het totale bouwproces. De service is uitstekend en de lijnen om te communiceren erg kort. Arkana weet dat bouwen geld kost en denkt met de opdrachtgevers mee. In ons geval – met mijn bouwkundige achtergrond – heb ik het zeer gewaardeerd dat ze zich flexibel opstellen. Ik heb zelf het huis ontworpen en was tijdens de bouw zowel de architect als de bouwheer. Dat is geen evidente situatie, maar het is allemaal soepel verlopen. Er was sprake van een groot wederzijds vertrouwen en het nodige respect,” aldus Guy.

Nog enkele van onze realisaties