1335-bbb12-005-01-0010_ret
Familie De Bruycker
Aartselaar

We kozen om twee redenen voor houtskelet: 

de uitstekende werking én de snelheid van het bouwproces.

De kleine zonevreemde woning uit de jaren vijftig op dit perceel moest wijken voor een meer energievriendelijke woning. Stam architecten leverden het strakke kader van de architectuur, de bouwheer zorgde voor de uitgesproken inrichting. Het is een krachtig geheel van een neutrale architectuur en een eclectisch interieur geworden.“We kozen voor heropbouw omdat we een gelijkvloerse, energievriendelijke woning wilden bouwen. Verder konden we profiteren van de tijdelijke maatregel van de regering waarbij voor afbraak en wederopbouw een btw-tarief van zes in plaats van eenentwintig procent gold.”

Architectuur

“Door de open architectuur, de doorzichten en het gelijkvloerse concept is heel het huis in feite één grote circulatieruimte waarin de bewoners zich vrij en permanent bewegen, zonder het gevoel te hebben zich naar een andere ruimte te begeven.”

In het voorste volume, aan de straatkant, bevinden zich naast de keuken en eetkamer ook de kinderslaapkamers en  de badkamer, een speelhoek en een berging, dit is het meest compacte gedeelte. Maar hier hebben we een slimme circulatie-ingreep toegepast:

een centrale doos waarin kinderbadkamer, wasplaats en gastentoilet zitten – ruimtes zonder rechtstreeks daglicht – en waar men letterlijk omheen loopt.”

Houtskeletbouw

Aan de buitenkant zou u het niet zeggen, maar de woning is een houtskeletbouw.

“We kozen om twee redenen voor houtskelet: de uitstekende isolerende werking én de snelheid van het bouwproces. Houtskelet is een goede energetische keuze. De woning is goed geïsoleerd, we hebben een groendak geplaatst en de woning wordt geventileerd met het systeem D+ met bodemwisselaar. Omdat de woning zoveel ramen tot op de grond heeft en het moeilijk zou zijn om verwarmingselementen te plaatsen, was vloerverwarming de beste keuze.”

Tips

“Onze tips? Zorg ervoor dat de architect niet zelf bevalt van de baby die u zo graag wilt. Met andere woorden: denk als bouwheer goed na over uw leven en durf een visie op wonen  te ontwikkelen. Zonder input van de klant kunnen de kennis en het talent van de architect nooit tot humane, essentiële architectuur leiden. En omgekeerd.”

bron: BBB Puur Architectuur

 

 

Nog enkele van onze realisaties