20140801_Stam_StAmands-25 (Medium)
Familie Gybels-Brusselmans
Sint-Amands

Als u een huis bouwt om er oud in te worden...

hoeft u uw moderne ideeën echt niet los te laten.

 

Tussen Antwerpen en Brussel, aan de oever van de Schelde, ligt het dorp Sint-Amands. Annemie Brusselmans en Guy Gybels betrokken er in juli 2012 hun volledig gelijkvloerse woning. Het ontwerp van het huis is zeer strak. Veel glas en afwerking met industriële materialen geven de woning een adembenemende moderne uitstraling.

Een moderne woning voor senioren

Guy: ”Omdat we tegen de pensioenleeftijd aanzitten, wilden we een huis laten bouwen waarin we nog jaren vooruit konden, en rolstoel-vriendelijk is. Een gelijkvloerse woning was dan ook het uitgangspunt. Met brede deuren en makkelijk toegankelijke ruimtes, zoals de badkamer met inloopdouche. We willen hier oud worden en dan is het heerlijk dat het huis is gebouwd op kleine ongemakken bij het ouder worden. Een huis voor senioren betekent in het geval van het echtpaar Gybels in geen geval ouderwets. Juist het omgekeerde is het geval. De woning is onder moderne architectuur gebouwd, de terrassen en vloeren zijn van gepolierd beton en de keuken is strakker dan strak. Annemie is de stuwende kracht voor deze hedendaagse uitstraling. Annemie: ”Als u een huis bouwt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen, hoeft u de moderne ideeën echt niet los te laten. Ik wilde een grote leefkeuken als centraal punt in ons huis. En heel veel licht en dus veel glas. De tuin vind ik erg belangrijk. Daarom zijn er in onze slaapkamer bijvoorbeeld lage ramen, zodat we vanuit het bed of vanuit een stoel of rolstoel alle moois in de tuin rustig kunnen bekijken.’

Onze keuze voor Arkana

Het was al snel duidelijk dat Arkana de bouwpartner van het echtpaar zou worden. Guy: ”We wilden in ieder geval een lage-energiewoning bouwen en van de drie aannemers die we via internet hadden gevonden, was Arkana het bedrijf dat direct reageerde en onze plannen uitgebreid met ons besprak.“ Arkana legde het koppel de stappen in het bouwproces uit, hoe ze te werk gaan en wat er verwacht mag worden. ”De communicatie verliep vanaf het allereerste begin goed. Alles wat werd beloofd, is nageleefd en ook tijdens de bouw was het erg fijn dat ik direct mijn vragen of zorgen aan de werfleider kenbaar kon maken. Korte lijnen en gelukkig geen omwegen via kantoor,” aldus Annemie.

Een bouwfirma die meedenkt

 Mevrouw Brusselmans is de persoon geweest die zich het meeste met de bouw heeft beziggehouden, omdat de heer des huizes regelmatig voor zijn werk op reis is. ”We woonden maar vijf kilometer van de bouwwerf vandaan. Ik was er dan ook dagelijks te vinden,” vertelt Annemie. ”Ik stond min of meer op hun vingers te kijken, om het zo te zeggen. Maar dat is nooit een probleem geweest. Niet evident, want er zijn ook sleutel-op-de-deur aannemers waar de eigenaar niet op de werf mag komen.”

Arkana bleek een goede partner voor Annemie en Guy. Ze waarderen het zeer dat Arkana in het proces echt meedenkt. Wat kan er beter, wat kunnen we optimaliseren? ”En niet alleen Arkana dacht mee. Ook onze architect en zelfs de onderaannemers kwamen met verbeterpunten of oplossingen. En daar hebben we veel profijt van gehad,” aldus Guy.

 Het originele budget van het huis is wel overschreden. Guy: ”Het bedrag dat we voor de bouw in gedachten hadden was voldoende, maar dan zou de afwerking wel heel basic worden. Uiteindelijk hebben we gekozen voor kwaliteit en ons budget naar boven toe bijgesteld. Een extra spaarpotje opzij zetten om de kwaliteit te verhogen, zou ik daarom wel aanraden.”

Opnieuw bouwen met Arkana

”Als we nog eens zouden bouwen, deden we het opnieuw met Arkana. Daar kan ik verder niets aan toevoegen,” vertelt Guy. ”Wat ik wel zou doen is – net als wij - een architect zoeken waarin u vertrouwen heeft. Die ontwerpen maakt die passen bij de stijl die u voor ogen heeft. En heel belangrijk: die ook kennis heeft van lage-energiewoningen en houtskeletbouw. Arkana kan u hierbij helpen. Hebt u de architect gevonden, is het ook nog eens heel belangrijk dat u een klik heeft met de persoon achter de architect. Hij of zij ontwerpt uiteindelijk het huis waarin u uw leven leidt.”

 

Nog enkele van onze realisaties