2746-dsc_8438
Familie Wille-Govaert
Hemiksem

Als u de straat inrijdt waar Annick (45) en Eric (48) samen wonen met hun zestienjarige zoon, zou u niet denken dat het huis er pas twee jaar staat. Naadloos aansluitend in het straatbeeld, compleet afgewerkt en passend bij de sfeer van hun straat in Hemiksem, gelegen in de Rupelstreek.

Onze sleutel-op-de-deur woning

Het huis is gebouwd op een niet voor de hand liggende locatie. Annick: ”Ons huis is gebouwd in mijn vroegere tuin die opzij van het ouderlijk huis lag. Eric: ”De tuin was een gegeven, waar vroeger een schommel stond. Later speelde ik er met mijn zoon een partijtje voetbal.  Dat het bouwgrond was, daar kwamen we pas later achter.“ Het echtpaar besloot op de kavel te gaan bouwen, maar wist daarbij dat ze niet voor de gemakkelijkste weg kozen. De grond lag namelijk niet alleen ingeklemd tussen buren links en rechts, maar ook pal voor een vrijstaande woning. ”We gingen dus als het ware bouwen in hun voortuin, ondanks dat het hun voortuin niet was.’

Vanwege de overlast die het bouwen van het huis voor de omliggende bewoners met zich mee zou brengen – de achterburen moesten wel hun huis kunnen bereiken – was het belangrijk dat er snel gewerkt werd. ”Onze architect stelde houtskeletbouw voor,”  vertelt Eric. ”Tot die tijd was deze vorm van energiezuinig bouwen nog nooit bij ons opgekomen.“ Annick en Eric gaan aan het werk. Ze benaderen vijf houtskeletbouwers, waaronder Arkana. Annick: ”Dat we uiteindelijk voor Arkana kozen, kwam voor een belangrijk deel voort uit het feit dat we het goed met de contactpersoon van Arkana konden vinden. Het klikte. Hij begreep onze plannen, leefde zich in onze wensen en onderkende de problemen waar we tijdens de bouw tegenaan zouden kunnen lopen.”

Snel bouwen met houtskeletbouw

Arkana kon al snel aan de slag. In december is de bouw gestart en in juni 2009 werd het huis opgeleverd. ”De overlast voor de omliggende bewoners is dus maar heel kort geweest,” aldus Annick. ”Natuurlijk waren er – omdat het huis echt midden tussen drie andere huizen werd gebouwd en dan ook nog eens aan een drukke weg – wel eens vragen en opmerkingen van de buren. Maar de werfleider van Arkana bleek ook een uitstekend bemiddelaar. De problemen zijn gelukkig tot een minimum beperkt gebleven.”

Het koppel bleek uit onverwachte hoek een eigen opzichter te hebben. Annick: ”De levensgezel van mijn moeder werkte vroeger in de bouw. Als hij een stap buiten de deur stapte, stond hij op onze bouwwerf. De werkmannen werden goed gesoigneerd en hij hield gedurende de dag een oogje in het zeil. Het contact was goed en plezierig. Gelukkig maar, want steeds op de vingers gekeken worden, daar moet u wel tegen kunnen.”

Hoewel voor Annick en Eric bouwsnelheid de belangrijkste reden was om voor houtskeletbouw te kiezen, is de lage energierekening mooi meegenomen. Eric: ”We betalen een pak minder energiekosten dan in ons vorige appartement. En het is altijd aangenaam in huis als je thuis komt van een dag werken. Nooit kil, nooit ijskoud, ook niet op heel gure dagen.”rrr

Nog tips voor de toekomstige Arkana bouwers?

 Annick: ”Ja, eigenlijk wel. We hebben bij deze bouw een aantal zaken in eigen beheer uitgevoerd, waaronder bijvoorbeeld de aankoop en plaatsing van de keuken en een deel van de vloeren. Stel dat we nog eens zouden bouwen, zou ik alles door Arkana laten doen. Het is allemaal probleemloos verlopen, de adviezen zijn deskundig en welgemeend. Ze denken met u mee. Het was echt bouwen zonder stress!”

Nog enkele van onze realisaties