685-2603-d3s_4564-version-2
Familie Klein-Spillemaeckers
Haacht

De voordelen van houtskeletbouw zijn gekend, zeker in een tijd waarin energiezuinig wonen aan de orde van de dag is.Houtskeletbouwbedrijf Arkana uit Arendonk realiseert zowel nul-energiewoningen, passiefhuizen als lage-energiewoningen in alle stijlen, steeds op maat van de cliënt. Dankzij een correcte begeleiding van de klant en een financieel consequent beleid heeft het bedrijf zich een uitstekende reputatie weten op te bouwen.“Wij woonden in een huis van meer dan een eeuw oud, met alle charme ... maar ook met de minder aangename gevolgen. Want het is minder leuk wanneer de woning maar moeilijk op temperatuur komt, zeker met kinderen in huis.”

Houtskelet bouwen

“Wij hadden reeds een perceel van 18 are in ons bezit in dezelfde gemeente,” zo begint mevrouw haar verhaal. “We wisten dus dat we zouden verhuizen, alleen hadden we aanvankelijk geen idee wie onze nieuwe woning zou bouwen. Wij waren altijd al voor houtskeletbouw omwille van het snelle bouwproces en het energievriendelijke karakter. Bovendien: hout(skelet) klinkt ook zo warm,” glimlacht ze. Een zoektocht op onder andere het internet bracht hen in contact met Arkana.

Werkwijze Arkana

Luc Brosens van het bedrijf omschrijft de wijze waarop Arkana elk bouwdossier aanpakt: “Na een eerste contact en verkennende gesprekken geven wij de bouwheer enkele referentie-adressen. We leggen hen onze manier van werken uit, die ze kunnen toetsen bij een bezoek aan enkele werven. Gaat de bouwheer akkoord, dan stellen wij een persoonlijk lastenboek op. Op basis daarvan wordt een budgetanalyse gemaakt, die dan weer leidt tot de (financieel) haalbare oppervlakte van de woning. De klant kan kiezen voor een energiezuinige houtskeletwoning, een lage-energie- of passiefwoning, die uitgebreid kan worden naar een nul-energiewoning. De woning waar we ons nu bevinden is een energiezuinige houtskeletwoning zonder extra aandacht voor luchtdichting, maar behaalt toch een K-waarde van 33 (isolatie) en een E(nergie)peil van 67. Dat is toch behoorlijk, niet?”

Bouwen met Arkana

Het perceel van meneer en mevrouw werd eerst voldoende droog en draagkrachtig gemaakt door de vaklui van Arkana. “In april en mei 2010 hadden deze voorbereidende werken plaats,” gaat mevrouw verder met haar verhaal. “Onze bouwaanvraag hadden we pas eind 2009 ingediend, eind november 2010 woonden we in ons nieuwe huis. De bouw zelf heeft dus maar goed een half jaar in beslag genomen. Voor het ontwerp kozen we uiteindelijk een architect die geregeld met Arkana samenwerkt. Onze contactpersoon bij het bouwbedrijf heeft de onderlinge samenwerking professioneel gecoördineerd.”

De voornaamste eisen waaraan de woning op het vlak van leefcomfort moest voldoen, waren voldoende ruimte, licht en isolatie.

De klassieke Arkana-houtskeletbouw wordt extra versterkt en geïsoleerd met OSB-platen, Ecose-glaswol en gipsplaten (voor lage energie- en passiefwoningen gaat men nog verder), terwijl ook voor (gas)verwarming en ventilatie op de gepaste technieken (vloerverwarming en D+ventilatie met warmterecuperatie) een beroep wordt gedaan. Voor de ‘aankleding’ van de woning kregen de bewoners de volledige vrijheid.

Onze houtskeletwoning

Het gezin met drie kinderen woont in een zéér rustige buurt in een ruim huis dat eerder naar pastoriestijl neigt, met een cementen plint en raamdorpels in Belgische blauwe hardsteen.  Houtskeletbouw staat immers geen enkele stijlkeuze in de weg!

Het buitenschrijnwerk is in hout. Heel praktisch is de garagepoort met de look van een opendraaiende deur, maar  het is eigenlijk een sectionaalpoort. Leuk om zien... Via de voordeur in meranti komt de bezoeker in de hal met een grote ceramische tegel. In de leefruimte kozen de bewoners voor een bamboe-parket op hun vloerverwarming. Een doorkijk-gashaard zorgt voor afscheiding met een bureauruimte en salon, aan de andere kant is ook de keuken enigszins afgescheiden. Maar van salon over leefruimte tot in de keuken is er veel visueel contact. Van in de leefruimte hebben de bewoners via een erker voldoende kijk op de zuidelijk gelegen tuin.

De trap in Amerikaanse eik – met de leuning in beuk – leidt naar de verdieping, waar als vloerbedekking werd geopteerd voor kurk. Ook die ingreep heeft de bewoners al erg tevreden gestemd. Dankzij de kurkvloer (en de verwarming op radiatoren) kunnen de bewoners op de verdieping gerust blootsvoets rondlopen. De kinderslaapkamers werden in gepaste kleuren geverfd voor de twee jongens en het meisje. In het ouderlijke deel zijn slaapkamer, dressing en badkamer eveneens met opvallende tinten bekleed, van chocoladebruin tot olijfgroen. En het dient gezegd: een gesmaakte keuze!

 Een uitklappende trap leidt nog naar de zolder waar de ventilatie-unit is ondergebracht. Op deze ruime zolder is overigens nog een uitsprong voorbehouden voor een vaste trap die in een volgende fase zeker nog zal worden aangebracht.

Nog enkele van onze realisaties