IMG_4600
Familie Janssens
Sint-Agatha-Rode

Een moderne en energiezuinige houtskeletwoning

Door een enorme raampartij kijkt familie Janssens vanuit hun keuken uit over de natuur van het heuvelachtige Sint-Agatha-Rode. Ze wonen nog maar enkele maanden in een moderne en energiezuinige houtskeletbouw die door Arkana volledig woonklaar werd opgeleverd. “De kracht van Arkana zit in de professionele en gedreven aanpak van hun medewerkers”, zo vertelt familie Janssens. “Dit was het geval vanaf onze eerste ontmoeting op Batibouw tot en met de voortreffelijke communicatie met de werfleider. Arkana biedt een totaalbegeleiding, maar geeft je als bouwheer toch de vrijheid om je eigen ding te doen.”

De familie Janssens woonde enkele jaren in een loft in hartje Brussel vooraleer hun eigen bouwplannen op het platteland te realiseren. “We hebben zeer lang gezocht naar het juiste perceel in de omgeving rond Brussel”, vertellen ze. “In die periode maakten we kennis met Arkana op Batibouw. Toevallig had één van mijn collega’s ook met Arkana gebouwd. Haar uitstekende ervaringen versterkten alleen maar onze positieve gevoelens.”

Ontwerpproces

Toch besloten ze niet meteen om definitief met Arkana in zee te gaan. “We wilden eerst het ontwerpproces afwachten. Omwille van de moderne bouwstijl die we voor ogen hebben, selecteerden we een specifiek architectenbureau dat zeer vaak samenwerkt met Arkana. Wel zat Arkana al in een zeer vroeg stadium van het ontwerpproces mee rond de tafel, zelfs lang voordat we definitief onze keuze voor hen hadden bevestigd. Ook dat geeft uiteraard vertrouwen. We voelden nergens druk om onze handtekening te plaatsen.”

Technische kennis

De technische kennis van Arkana kwam tijdens het ontwerpproces goed van pas. “De kostprijs van het uiteindelijke ontwerp lag boven de budgettaire grenzen die we tegenover het architectenbureau hadden gesteld. Arkana heeft op dat moment zeer intensief mee nagedacht over ontwerpaanpassingen om onze droomwoning alsnog binnen onze budgettaire mogelijkheden te kunnen realiseren.”

Uniek ontwerp

Het finale ontwerp mag er zeker wezen. “Ons perceel heeft een stevige hellingsgraad. Het ontwerp speelt hier prachtig op in met niveauverschillen in de woning en een groot achterraam dat zich uitstrekt over twee verdiepingen. Daardoor hebben we zowel vanuit de keuken als de hoger gelegen leefruimte een wondermooi zicht op de natuur. De woning heeft een moderne en strakke belijning, maar straalt dankzij de materiaalkeuzes toch veel warmte uit. Dat geldt ook voor het interieur.”

Foto's interieur dankzij Levis Atelier.

Strikte deadlines

Omwille van de strikte deadlines besloot het koppel om definitief voor Arkana te kiezen als totaalaannemer. “We hebben beiden een druk beroeps- en gezinsleven. We zagen het echt niet zitten om voor elk onderdeel van het bouwproject bij verschillende aannemers offertes op te vragen én de uitvoering zelf te coördineren. We wisten dat Arkana de opdracht binnen de beoogde termijn van 8 à 9 maanden op een kwaliteitsvolle manier zou klaren, inclusief alle maatkasten voor het interieur. Daarbij behielden we zelfs nog de flexibiliteit om de elektriciteitswerken volledig zelf uit te voeren.”

Energiezuinigheid

Naast een sterke architectuur hechtte het koppel veel belang aan de energiezuinigheid van de woning. “Fossiele brandstoffen zoals aardgas waren voor ons geen optie. Uiteindelijk werkte Arkana een sterk voorstel uit met een lucht/water-warmtepomp. De elektriciteit hiervoor is afkomstig van onze fotovoltaïsche zonnepanelen. Onze woning is daardoor zo goed als zelfvoorzienend. Zonwering en een ventilatiesysteem met warmterecuperatie garanderen een aangenaam en gezond binnenklimaat.”

Geen seconde twijfelen

De familie Janssens kijkt zeer tevreden terug op het bouwproces. “De werfleider stond steeds voor ons klaar. We mochten hem letterlijk op elk moment bellen met onze vragen. Voor elke uitdaging zocht hij heel gedreven naar een oplossing. Geen enkele moeite was te veel. Dat hebben we enorm gewaardeerd. Wanneer vrienden ons vragen of we Arkana zouden aanraden, twijfelen we dan ook geen seconde.”

Nog enkele van onze realisaties