Stijfhals AG
Familie Segers
Tervuren - Vossem

De bewoners van dit huis wisten goed wat ze wilden: een houtskeletbouw, een wit kubusvormig volume, een open grondplan en vooral… geen stress. De bouwheer: “Houtskeletbouw stond voor ons van meet af aan vast. De snelle bouwtijd en het feit dat we van de muurdikte gebruik kunnen maken om er heel veel isolatie in te stoppen waren de voornaamste redeneringen achter onze keuze.” De bouwvrouw: “En ik wilde hoegenaamd geen bouwstress en wél zekerheid over het naleven van het budget.” Een sleutel-op-de-deurformule lag voor de hand. Ook het energieaspect vonden ze een belangrijk gegeven en de toekomstige bouwheren trokken naar een passiefhuisbeurs waar ze kennis maakten met de firma Arkana, gespecialiseerd in energiezuinige woningen in houtskeletbouw.

Architectuur op maat

Het koppel had zelf al een vrij concreet beeld van hun toekomstige huis: witte gevels, een plat dak, een open grondplan en veel glas. Een moderne open woning dus. Het uitgangspunt van het eerste gesprek met de architect was een passiefwoning. Het eerste voorontwerp was meteen raak, maar enkele elementen vielen te duur uit. De bouwvrouw: “Om de passiefstandaard te kunnen garanderen moesten we ofwel drievoudig glas kiezen of inboeten aan beglaasde oppervlakte.” Maar de eerste oplossing was duur en de tweede zou aan hun gewenste wooncomfort tornen. Na rijp beraad beslisten ze om van passiefbouw naar een lage energiewoning over te stappen. Zo konden ze de grote glaspartijen houden. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om de glaspartij die ter hoogte van de traphal een stuk zou doorlopen in het dak, te vervangen door een prijsvriendelijkere oplossing. De verticale belijning van het huis werd evenwel helemaal behouden. Net als de rest van het bouwplan overigens, want het ontwerp was een schot in de roos. “De architecten hebben onze wensen erg goed vertaald!”

De bouw

“Toen de bouwvergunning afgeleverd werd, ging de bouw meteen van start. De werken verliepen uitermate vlot en in een ontspannen sfeer. Nooit was er enige discussie. Kleine euvels tijdens de bouwwerken werden meteen uit de baan geruimd.” Ook over de samenwerking met Arkana hebben de eigenaars niets dan lof. “De raming was zeer accuraat en erg gedetailleerd, zodat we een zeer duidelijk overzicht hadden. En dat vonden we erg fijn. Het budget werd – uiteraard na de aanpassing van het eerste voorontwerp – zeer nauwkeurig gerespecteerd, zodat we voor geen financiële verrassingen kwamen te staan.” Even tevreden zijn ze over de uitvoering. Het maatwerk dat ze wensten, kregen ze ook: het resultaat van een efficiënte samenwerking tussen architecten en bouwbedrijf. Geen standaardoplossingen dus, maar een persoonlijke invulling en aankleding van de woning, helemaal zoals de klanten het gedroomd hadden.

Houtskeletbouw

Na een jaar woonervaring in hun houtskeletbouw, zijn de bouwheer en -vrouw nog meer overtuigd van de kwaliteit ervan. Dat het houten skelet er op enkele dagen stond, dat wisten ze vooraf. Ook de afwerking verliep vlot, want er zijn geen droogtijden. Bijna de volledige breedte van de buitenmuren kon worden benut om op te vullen met isolatiemateriaal. Dat heeft natuurlijk zijn positieve effect op het energiegebruik – zonder dat de muren breder hoeven. Door de degelijke isolatie in de houtskeletwand, de doorgedreven luchtdichtheid, een efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie én fotovoltaïsche cellen waarmee ze zelf stroom opwekken, blijft de energiefactuur opmerkelijk laag.

Gezond binnenklimaat

Het is vooral het gezonde binnenklimaat dat de bewoners bijna lyrisch stemt. De luchtvochtigheid is precies goed en blijft stabiel. “Ik ben ervan overtuigd dat ons huis een gunstige impact heeft op de spieren,” is de bouwvrouw overtuigd. “Ik ben een ruglijder en sinds we hier wonen, heb ik er beduidend minder last van.” Ze heeft er dan ook geen moeite mee om juist dat argument aan te halen om kandidaat-bouwers warm te maken voor houtskeletbouw. Ook wat de akoestische kwaliteit betreft, halen de eigenaars hun hart op. “Geluiden blijven gedempt en dat is rustgevend.” Eén bemerking: lage tonen van vooral vliegtuigen – dus geluid van buitenaf – horen ze soms binnenshuis. “Misschien ligt het aan de combinatie van houtskelet en crepi, waardoor er eigenlijk weinig bufferende massa is,” denkt de eigenaar luidop na. “Maar het weegt niet op tegen de berg voordelen!”

foto's EPN - Sarah Van Hove

Nog enkele van onze realisaties