1509-arkana_kkw_svh__35b
Familie Steidler
Lokeren

Een praktische en goed doordachte woning: dat was de wens van Lothar Steidler en Sabine Neirynck. In Arkana vonden ze de juiste partner om deze wens op verbluffend korte tijd om te zetten in realiteit.

Onze keuze voor houtskeletbouw

Lothar en Sabine woonden enige tijd in het buitenland, waar ze kennismaakten met houtskeletbouw. Toen ze na hun terugkeer naar ons land zelf gingen bouwen, stond een houtconstructie meteen bovenaan het verlanglijstje. Sabine: ”Houtskeletbouw is zoveel aangenamer dan traditionele bouwstijlen – een huis wordt er zoveel warmer, en minder kil en vochtig door. Het stond dan ook vast dat we voor deze bouwmethode zouden kiezen. Daarnaast wilden we absoluut een woning in een T-vorm. Die kunnen we praktisch indelen, met grote ruimtes. We houden niet van kleine hoekjes en kantjes, waar we nauwelijks meubels in kwijt kunnen.”

Enthousiaste samenwerking met Arkana

Met hun wensen trokken ze naar Arkana, waar ze meteen enthousiast onthaald werden door bouwconsulent Luc Brosens. Luc: ”Arkana staat gekend om het ontwerpen en realiseren van lage-energiewoningen in houtskelet volgens het sleutel-op-de-deurconcept. Dat doen we in alle stijlen en vormen, en altijd aangepast aan de individuele wensen en noden van onze klant. De plannen van Lothar en Sabine pasten dan ook precies binnen onze werkwijze. Na enkele verkennende gesprekken gingen de architecten aan de slag en al snel stonden de eerste concrete voorstellen op papier.”

Praktisch ontwerp houtskeletwoning

Die voorstellen resulteerden in een woning waarin iedere meter optimaal wordt benut. In plaats van oppervlakte te besteden aan deuren en gangen werd gekozen voor doorloopruimtes die elkaar dankzij een uitgekiende circulatie doordacht opvolgen. In het lange been van de T, evenwijdig aan de straat, bevinden zich de wasplaats, hall, keuken, eetkamer en salon. De garage grenst aan een berging, zodat we na een bezoek aan de supermarkt snel alles op z’n plaats hebben. Op zijn beurt grenst die berging aan de keuken, wat ervoor zorgt dat tijdens het koken alles binnen handbereik is. Een grote kast scheidt de keuken van de eetkamer en salon zonder de ruimte in twee te splitsen, wat een gevoel van openheid creëert - een sfeer die wordt versterkt door de grote ramen met uitzicht op de noordelijk georiënteerde tuin. Sabine: ”Dat lijkt misschien raar, maar we hebben daar wel degelijk over nagedacht. Plaats u zo’n grote ramen op het zuiden, dan moet u ze een hele zomer lang afschermen tegen de hitte. Wij kozen voor kleinere ramen op de zuidkant, zodat we enerzijds wel de zon kunnen benutten maar anderzijds toch de grootste warmte kunnen buitenhouden.’

De keuken geeft toegang tot het ‘korte been’ van de T, dat in de tuin loopt. Daar bevindt zich de slaapkamer, met links en rechts ervan een kleine badkamer. Ook daar hebben Sabine en Lothar grondig over nagedacht: ”De badkamer hebben we vaak tegelijkertijd nodig. Nu kunnen wij ons ‘s ochtends op hetzelfde moment wassen, en nadien samen ontbijten.”

De tweede verdieping bestaat uit een grote ruimte waar voorlopig een logeerkamer met badkamer werd ingericht. Die ruimte geeft uit op een idyllisch dakterras om heerlijk te vertoeven op zomeravonden.

Combinatie kleur en materiaal

Opvallend aan de woning is de schitterende combinatie tussen kleuren en materialen. Als vloerbekleding werd gekozen voor parket in combinatie met keramische tegels, die terugkeren in de keuken, badkamer, berging en garage. Op de muren wisselen warme bruine en grijze tinten af met strak wit en eiken elementen. Om die keuzes te maken, werkten Sabine en Lothar nauw samen met Arkana. ”Samen met Luc, onze bouwconsulent, zijn we twee dagen op stap geweest om alles uit te kiezen - stenen, ramen, vloeren, parket, keuken, enzovoort,” zegt Sabine. “Luc heeft ons daarbij bijzonder goed geadviseerd. We hadden toen al een paar keer samengezeten, dus hij wist precies welke soort woning we in gedachten hadden. En hij greep in als we een keuze dreigden te maken die niet binnen dat concept paste, of wanneer een verkoper ons een fout product wilde opdringen. Zijn vakkennis was op zo’n momenten meer dan welkom en behoedde ons voor miskopen en verkeerde beslissingen.”

Stipte planning

De bouwwerken zelf gingen van start in mei, en waren volledig afgerond in december. ”Het was ongelooflijk hoe vlot alles ging,” zegt Sabine. “Arkana beloofde ons van bij het begin van de werken dat we op het einde van het jaar zouden kunnen verhuizen. Toen we ons braakliggende terrein zagen, konden we dat nauwelijks geloven. Maar kijk, we zijn in december verhuisd, precies zoals Arkana ons had voorspeld. Het grote voordeel was dat zij alles voor ons regelden: zij contacteerden de aannemers, zij volgden de planning op, zij regelden de snelle opvolging tussen de verschillende werken. Het was voor ons een hele geruststelling te weten dat onze bouw en de hele organisatie ervan in de beste handen was.”

Nog enkele van onze realisaties