Arkana Essen 011 (Large)
Familie Reunis
Essen

In de grensgemeente Essen is eind juni 2007 de familie Reunis neergestreken. Christel (38) en Johan (35) wonen samen met hun zoons van 7 en 5 jaar in een moderne vrijstaande woning, die in een razendsnel tempo door Arkana is gebouwd.

Bouwen vanuit Londen

Na 3 jaren in Londen te hebben gewoond, besloten Christel en Johan naar België terug te keren. Via internet vond het koppel een bouwperceel in de gemeente Essen. Johan: "Wij hebben eerst onze familie langs gestuurd en later – toen ik voor mijn werk in Rotterdam moest zijn – ben ik zelf ook eens gaan kijken. Het perceel beviel ons en in augustus hebben we de grond gekocht." Nu moest er nog een huis op gebouwd worden. En dat valt niet mee, aangezien wijzelf in Londen woonden. Het echtpaar heeft 3 aannemers in houtskeletbouw benaderd. "De keuze was snel gemaakt,” vertelt Christel. Het eerste contact met mensen van Arkana was prima. Er werd naar ons geluisterd en de gesprekken waren nooit opdringerig." "Ook de opvolging verliep vlotjes en stukken sneller dan bij de andere aannemers,” vult Johan aan. We hadden niet de luxe om een half jaar te wachten op een offerte. Einde juni zouden we weer terugkeren op Belgische bodem en tegen die datum moest ons huis bewoonbaar zijn."

Een vlekkeloos bouwproces met Arkana

In januari is de bouw gestart en eind juni kreeg de familie – geheel volgens afspraak - de sleutel van hun nieuwe lage-energiewoning. Het bouwproces is nagenoeg vlekkeloos verlopen. Als Johan voor zijn werk in Rotterdam moest zijn, sprak hij om zeven uur ’s ochtends met de werfleider af. Op de werf werden de lopende zaken besproken en kon Johan foto’s maken, zodat Christel in Londen ook op de hoogte bleef van de bouw. Tijdens het bouwproces is Christel slechts enkele keren in België geweest. Samen met Arkana hebben ze tijdens die bezoeken het merendeel van de bouwmaterialen (gevelsteen, dakpannen, ramen, tegels, sanitair en dergelijke) gekozen. Christel: "Hierin was Arkana ook erg soepel. Omdat we schoolgaande kinderen hebben kon ik niet op elk moment Londen verlaten. Ik was afhankelijk van de schoolvakanties en daar heeft Arkana nooit een probleem van gemaakt."

Het ontwerp van onze houtskeletwoning

Het ontwerp van het huis is beïnvloed door het Engelse avontuur van de familie. Johan: "In Engeland woonden we – zoals de meeste huizen aldaar – in een woning met vele kamers en net zoveel deuren. In ons nieuwe Belgische huis, wilden we dat zeker niet. Het uitgangspunt voor het ontwerp was dan ook een doorlopend contact in alle ruimtes." Christel en Johan hadden vóór hun eerste gesprek met de architect al minstens 25 schetsen gemaakt. Ze hadden een duidelijk beeld van hun nieuw te bouwen huis. "Deze voorbereiding heeft wel vruchten afgeworpen,” aldus Christel. "In een eerste gesprek met de architect merkten we direct dat we op één golflengte zaten. We waren in grote lijnen enthousiast over het eerste plan en zijn met wat e-mails over en weer snel tot een definitief ontwerp gekomen."

Voordelen houtskeletbouw

De belangrijkste reden voor het kiezen van houtskelet was de snelheid van het bouwproces. Maar ook de energiebesparing heeft bij de keuze een belangrijke rol gespeeld. Onbekend was houtskelet in ieder geval niet. "Mijn zus woont in een houtmassief woning. We kenden de voordelen van houtgebruik dus al. En nu ervaren we het zelf, met als resultaat een warme, comfortabele woning,” besluit Christel.

Nog enkele van onze realisaties