DSC_1487 (Large)
Familie De Backer
Herselt

In een nieuwe verkaveling in het landelijke Herselt bewonen Ward De Backer (35) en Isabel Van den Eynde (33) met hun twee kinderen een prachtige moderne villa. Na anderhalf jaar hebben ze de gemakken van het huis en het comfort van een lage energiewoning in praktijk ervaren.

Werkwijze en referenties van Arkana

We waren gecharmeerd door de werkwijze en de referenties van de mensen die al met Arkana hadden gebouwd. Vooral de persoonlijke aanpak sprak ons direct aan. Het daadwerkelijke bouwproces is prima verlopen. Na definitieve keuze van de materialen was er gedurende de gehele bouw vrijwel geen extra budget nodig.

Houtskeletbouw was aanvankelijk geen bewuste keuze. De bouwwijze trok vooral onze aandacht vanwege de snelheid waarmee een huis gebouwd kan worden. Uiteindelijk is de bouw in juli gestart, werd het huis in december opgeleverd en zijn we na nog wat schilderwerk in februari verhuisd.

Arkana vonden Isabel en Ward op het internet. Het echtpaar heeft in de voorbereidingsfase heel wat websites bekeken. Die van Arkana sprong er meteen uit. Isabel: ”We waren gecharmeerd door de werkwijze, de referenties van de mensen die al met Arkana hadden gebouwd en de moderne bouwstijl. Maar vooral de persoonlijke aanpak sprak ons direct aan.“ Arkana werkt niet met standaard plannen. Ward: ”Bij veel sleutel-op-de-deur woningen lijkt alles nogal op elkaar. Arkana had persoonlijke aandacht voor het huis van onze dromen. Er is veel aandacht besteed aan wat wij wilden met de woning.”

De keuze van architect

“We hebben ook een voorontwerp laten maken bij een andere aannemer. Dat was er – in de vorm van een schets - een paar uurtjes na onze bespreking al. Een kwestie van plakken en knippen, tenminste die indruk hadden wij.”

Arkana en de architect, die het echtpaar op aanraden van Arkana in de arm had genomen, hadden veel oog voor detail en hielden rekening met hun ideeën. ”De architect gaf er de voorkeur aan onze eigen schetsen niet in te zien, zodat hij met een open blik een ontwerp kon maken dat voldeed aan onze eisen en wensen. En dat is gelukt, want het is een prachtige woning geworden met veel lichtinval aan drie zijden van het huis.”

Bouwen met Arkana

Het daadwerkelijke bouwproces is prima verlopen. Na definitieve keuze van de materialen was er gedurende de gehele bouw vrijwel geen extra budget nodig. Isabel: ”Bij een aantal zaken zijn we vooraf van het lastenboek afgeweken. We wilden bijvoorbeeld een goed ingerichte en grote keuken en daar is dan al snel wat extra geld voor nodig. En zo zijn er nog een paar dingen waarvoor we een ruimer budget hebben opgenomen.’ Het getekende budget stemde overeen met de werkelijke uitgaven. ”En dat is een enorm voordeel,” vertelt Ward. ”Vaak hoort men bij een sleutel-op-de-deur woning dat er nog veel extra kosten bijkomen gedurende de bouwfase. Bij Arkana niet. Ze besteden veel tijd aan de voorbereidingsfase waarin het ontwerp wordt uitgediept en de materialen worden gekozen.’

De bouwfase is tamelijk zorgeloos verlopen. ”We woonden destijds in Mechelen met allebei een drukke job, dus elke dag voorbij rijden was niet aan de orde. Mijn vader hield een oogje in het zeil en zelf kwamen we zo’n tweemaal per week op de werf. In het weekend omdat we de voortgang wilden bekijken en eenmaal voor de werfvergadering,” vertelt Isabel. ”Daarbij was het erg prettig dat de werfleider flexibel was bij het plannen van de vergaderingen. Soms stonden we om zeven uur ’s ochtends al op de bouwplaats.”

Isabel: ”Wij zijn vlug van start gegaan. We kochten grond en wilden zo snel mogelijk bouwen. Achteraf gezien zou ik toch wat meer tijd voor de planfase hebben genomen. Zodat we rustig de ontwerpen konden bekijken en zaken waarover we twijfelden wat langer in beraad konden nemen. Wij hadden achteraf gezien onze carport toch liever wat breder gezien. Daarnaast is het hebben van veel glas in huis erg mooi, maar de praktijk leert dat het toch wel erg snel warm wordt in een huis met zoveel grote ramen. We hadden liever een meer constante temperatuur gezien. Zonwering was hiervoor een oplossing geweest, maar jammer genoeg is deze in het ontwerp niet meegenomen.“ ”En meet vooraf de muren,” vult Ward glimlachend aan. “We hadden een muur van drie meter op ons bouwplan en een kast van iets minder dan drie meter. Toen we hem in de kamer wilden plaatsen paste hij er net niet tussen. Het was maar een paar centimeter, maar dat is zo’n geval teveel.”

Houtskeletbouw, een snel bouwproces

Isabel vertelt: ”Houtskeletbouw was aanvankelijk geen bewuste keuze. De bouwwijze trok vooral onze aandacht vanwege de snelheid waarmee een huis gebouwd kan worden. Destijds was onze zoon 2 jaar oud en de jongste dochter net geboren. Zonder de bouw van een huis was deze gezinssituatie op dat moment al druk genoeg!“ Het echtpaar heeft eerst gekeken naar traditionele bouw en dacht niet direct aan houtskeletbouw. Maar bij het inwinnen van informatie over het bouwen van huizen, kwamen ook lage energiewoningen op hun pad en dat trok hun aandacht. Ward: ”Het huis waarin we op dat moment woonden was te klein geworden. We wilden verhuizen en graag zo snel mogelijk. Onze zoon zou van school moeten veranderen, omdat we in een andere woonplaats een bouwgrond hadden gekocht. En dat zagen we liever op een zo jong mogelijke leeftijd.“ Uiteindelijk is de bouw in juli gestart, werd het huis in december opgeleverd en is de familie na nog wat schilderwerk in februari verhuisd.

Isabel: ”Hiervoor woonden we in een rijhuis, dus een exacte vergelijking kunnen we niet maken, maar mijn ouders die in een vergelijkbaar, maar ouder huis wonen, betalen veel meer voor hun energieverbruik. En dat terwijl wij een gezin met twee kinderen hebben en zij maar met z’n tweeën zijn.”

Nog enkele van onze realisaties