paint achtergevel
Familie De Houwer
Malle

 

Ingenieur Sam De Houwer analyseert verschillende bouwbedrijven vooraleer te kiezen voor Arkana

“Arkana technisch als beste uit de vergelijking”

 

Na een vergelijkende studie van verschillende houtskeletbouwers gingen Sam De Houwer en Kay Tomboy  in zee met Arkana voor de realisatie van hun nieuwbouwwoning in Malle. Arkana vulde de hoge verwachtingen perfect in. 

“De samenwerking verliep in elke fase uiterst aangenaam en correct”, zo vertelt Sam. “Het voorgestelde architectenbureau vertaalde onze wensen naar het perfecte ontwerp. Ook de realisatie verliep vlekkeloos. Binnen de 9 maanden was ons nieuw huis volledig klaar en ingericht.” 

 

Aanvankelijk waren Sam De Houwer en zijn vriendin Kay Tomboy vastberaden om de bestaande woning waarin hij woonde toen ze elkaar leerden kennen, te renoveren. Toen ze in de buurt bij toeval op een prachtig stukje grond stootten met een mooie tuin en een achterliggend bos, wijzigden plotseling de plannen naar nieuwbouw. “Ineens moesten we een geschikt nieuwbouwbedrijf vinden”, blikt Sam terug. “Het eerste wat dan in je opkomt, is een bezoek aan Batibouw. Daar maakten we kennis met verschillende bedrijven die zich specialiseren in houtskeletbouw, waaronder Arkana.”

 

Kwalitatief de beste kiezen

Als ingenieur met kennis van de bouwsector ging Sam voor de finale keuze van bouwbedrijf niet over één nacht ijs. “We wilden kwalitatief absoluut de beste bouwfirma kiezen, wat in de bouwsector vrijwel nooit de goedkoopste of de meest commerciële is. Wanneer je de technische opbouw van de houten wanden analyseert, dan maakte Arkana een heel sterke beurt. Hun technisch verhaal klopt en sluit perfect aan bij de aanbevelingen van het WTCB (Het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Wanneer we dan dieper ingingen op prijsramingen van meerdere firma’s, dan zagen we ook effectief de achterliggende redenen van de prijsverschillen. Zo voorziet Arkana OSB-platen achter de gyprocwanden in de volledige woning. Bij andere bouwfirma’s zit deze OSB alleen op plaatsen met hangkasten of waar een televisie aan de muur komt. Deze OSB vinden wij belangrijk voor het geluid en de toekomstige flexibiliteit in onze woning. Vooraleer finaal een bouwfirma te kiezen, wilde ik appelen met appelen en peren met peren vergelijken.”

 

Uitgaan van eigen sterkte

Naast het technische verhaal zat het ook gevoelsmatig goed bij Arkana. “In tegenstelling tot andere houtskeletbouwers vertelde Arkana nooit hoe slecht andere bouwbedrijven wel zijn. Daar hadden we ook absoluut geen boodschap aan. Arkana ging uit van de eigen sterkte.”

 

Uitwerken van een ontwerp

Na de eerste kennismaking op Batibouw bezochten Sam en Kay verschillende voorbeeldwoningen en zaten ze meermaals rond de tafel met Arkana. “De eerste stap in de verdere samenwerking was het uitwerken van een ontwerp. Wij hadden zelf nog geen architect in gedachten. Arkana had goed naar ons geluisterd. De samenwerking met het architectenbureau dat door hen werd voorgesteld verliep meteen perfect. Tijdens de eerste ontmoeting met de architect bespraken we diepgaand onze wensen, hobby’s, leefgewoontes en aandachtspunten. Al deze elementen zagen we terugkomen in het ontwerp. Ook in deze fase zat Arkana mee rond de tafel om het budget te bewaken.”

 

Energiezuinige woning

Sam en Kay kozen met Arkana voor een zeer energiezuinige woning. “Naast de uitstekende isolatie van het houtskelet, investeerden we in driedubbel glas, fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak, vloerverwarming, ventilatie met warmterecuperatie en een warmtepomp met grondboring en passieve koeling. Met deze duurzame technieken zijn we bewust een stukje boven ons budget gegaan. We vonden het heel belangrijk om ecologisch verantwoord te bouwen.”

 

In negen maanden klaar

Ook de uitvoering verliep nagenoeg vlekkeloos. “De werken zijn net voor het bouwverlof gestart, uiteindelijk konden we in april verhuizen. Op negen maanden was de woning volledig klaar. Tijdens de bouwwerken zijn we regelmatig gaan kijken. Alles verliep prima. Kleine aandachtspuntjes die we aangaven, werden meteen aangepast. Met uitzondering van de binnendeuren en ingemaakte kasten in de slaapkamer en inkomhal stond Arkana in voor de volledige afwerking en inrichting. Elektriciteit, sanitair, verlichting, keuken, badkamer,… alles werd piekfijn uitgevoerd. Op geen enkel moment stonden we voor negatieve verrassingen.”

 

Woning met eigen karakter

Sam en Kay zijn bijzonder tevreden met het eindresultaat. “We hebben gekozen voor een vrij klassieke woning met toch een eigen karakter en enkele moderne elementen. Achteraan hebben we grote ramen om veel natuurlijk licht naar binnen te halen. Het resultaat mag er vast en zeker zijn. Bovendien blikken we terug op een aangename en correcte samenwerking met Arkana, van de eerste ontmoeting tot en met de finale oplevering.”

Nog enkele van onze realisaties