30161-voorgevel-rijwoning
Familie Greefmans
Vilvoorde

Arkana bouwt rijwoning in Vilvoorde voor Brian en Emma Greefmans

Creatieve architectuur voor gesloten bebouwing

 

Een woning met veel natuurlijke lichtinval creëren op een gesloten bouwperceel. Arkana ging deze uitdaging niet uit de weg. De eigenaars Brian Emma Greefmans zijn bijzonder tevreden met het eindresultaat. “De inventief uitgedachte binnenindeling met een gigantisch glasraam aan de achterzijde en een vide op de eerste verdieping, trekt het natuurlijke buitenlicht binnen naar de volledige woning”, vertellen ze. 

 

Emma en Brian hadden al een hele zoektocht achter de rug vooraleer ze een gesloten bouwperceel kochten in Vilvoorde. “Aanvankelijk dachten we dat het niet haalbaar zou zijn om in onze buurt een betaalbare bouwgrond te vinden. We zochten een woning in de noordrand van Brussel, zo dicht mogelijk bij een stads- of dorpscentrum. Het was evenwel bijzonder moeilijk om een huis te vinden dat we beiden volledig zagen zitten. Toen een bod op een huis dat ons wel aansprak niet aanvaard werd, besloten we om te bieden op een gesloten bouwgrond die we toevallig hadden opgemerkt. De ligging van deze grond was voortreffelijk.”  

Zoeken naar geschikte bouwonderneming

Toen stilaan duidelijk werd dat het bod op de bouwgrond in orde zou komen, startten Emma en Brian met het zoeken naar een geschikte bouwonderneming. “Het viel ons op dat bijzonder weinig bouwfirma’s uitpakken met hun gesloten en halfopen realisaties. Tijdens een Openhuizenweekend zijn we naar een rijwoning gaan kijken in Kalmthout. De architectuur van deze woning paste perfect bij onze smaak. In dit ontwerp zagen we meteen dat de architect goed wist hoe de typische uitdagingen van een rijwoning aan te pakken. De beperkte ruimte werd heel slim gebruikt.” 

Meermaals samengewerkt

Tijdens het gesprek met de architect kwam al snel de naam van Arkana op tafel. “De architect sprak vol lof over Arkana voor houtskeletbouw. Ze hadden al meermaals tot ieders tevredenheid samengewerkt. Dat vonden wij een zeer belangrijke gegeven. Als jong koppel kennen wij amper iets van de bouwsector. Voor ons was het moeilijk om bouwfirma’s te vergelijken. De hechte samenwerking tussen architectenbureau en bouwfirma boezemde ons een groot vertrouwen in. We wilden een bouwfirma waaraan we de volledige realisatie met een gerust hart konden toevertrouwen.” 

Binnenindeling van belang

Tijdens de ontwerpfase zat de bouwconsulent van Arkana mee aan tafel. Emma: “Voor Brian moest het ontwerp van de woning vooral praktisch zijn. Verder had hij weinig eisen. Ik begreep dat je bij een rijwoning weinig mogelijkheden hebt voor spraakmakende buitenarchitectuur, de binnenindeling was voor mij dan ook het belangrijkste. Omdat we noodgedwongen in de voorgevel een garagepoort moesten integreren, was de achtergevel – gericht op het oosten – essentieel om veel natuurlijk licht naar binnen te halen. Door te werken met een grote glaspartij in de achtergevel en een vide met mezzanine op de eerste verdieping, is dat prachtig gelukt. Onze badkamer op de eerste verdieping heeft geen enkel rechtstreeks raam naar buiten. Dankzij melkglas trekken we via de vide toch natuurlijk licht naar deze ruimte.” 

Energiezuinigheid

Ook de energiezuinigheid was voor Brian en Emma van groot belang. “Onze warmtepomp met grondboring wordt grotendeels gevoed door de fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak. Op dit moment betalen we maandelijks slechts 55 euro voor elektriciteit, warm water en verwarming. Dit is bijzonder weinig voor een volledig huis, zeker met een kleine baby. Op die manier betaalt de extra investering in de energiezuinigheid zich stapje voor stapje terug.  

Vlotte realisatiefase

Het plaatsen van de reusachtige glaspartij aan de achterzijde van de woning was een huzarenstukje. Zo moest het glas met een grote kraan over de woning worden getild. “De volledige realisatie is prima verlopen. Tussen de aankoop van de grond en de verhuis naar onze nieuwe woning liggen slechts veertien maanden. De bouw zelf was op zeven à acht maanden rond. Eens alle materialen gekozen waren, was voor ons het belangrijkste werk achter de rug. We kwamen regelmatig naar de werf voor de frequente werfvergaderingen. Daar stelden we telkens opnieuw vast dat Arkana alles perfect onder controle had. De finale kostprijs lag bovendien volledig in lijn met de raming en de offerte. Op dat vlak hoor je soms horrorverhalen, maar dat was bij ons absoluut niet het geval.”


De Greef

Nog enkele van onze realisaties