Stam Kontich_c_The Fresh Light_089
Familie de Bruyn
Kontich

We zijn heel tevreden over hoe alles verlopen is.

 

Een energiezuinige houtskeletwoning op maat: Karroo en Wouter geven bouwproces volledig uit handen

Karroo en Wouter wonen samen met hun zoontje (2) in een opvallende houtskeletwoning in Kontich. Voor de bouw van hun woning deed het koppel een beroep op een sleutel-op-de-deurbedrijf dat het hele bouwproces op zich nam: van ruwbouw tot keuken en badkamer. Karroo blikt samen met ons terug op hun bouwavontuur: “We zijn heel tevreden over hoe alles verlopen is.”

Houtskeletbouw 

Het koppel had vrij snel de knoop doorgehakt om een houtskeletwoning te bouwen. “Het is een snelle bouwtechniek waarbij alle werken elkaar goed opvolgen. In juni 2017 zijn de werken gestart en in april 2018 zijn we verhuisd”, vertelt Karroo. “Het is ook een droge bouwmethode waarbij er geen vocht moet uitdrogen. En het is een techniek waarmee je efficiënter kan isoleren en je woning energiezuiniger kan maken. Dat vonden wij ook belangrijk. Zo heeft onze woning een E-peil van 19.” 

 

Bouwbeurzen afschuimen

Op een bouwbeurs kwamen Karroo en Wouter in contact met sleutel-op-de-deurbedrijf Arkana. “We hadden er een gesprek met de bouwconsulent over onze situatie. We wonen aan een tuinbouwbedrijf waarbij we aan een aantal specifieke voorschriften moesten voldoen”, legt Karroo uit. “Ze hadden daar al ervaring mee en de architect met wie ze regelmatig samenwerkten ook.”

 

Ontwerp op maat 

Karroo had al vrij veel ideeën over hoe hun woning er uit moest zien, maar de architect heeft ook veel advies gegeven. “We hebben met de architect heel lang niet gesproken over hoe ons huis er uit moest zien, maar hoe we in ons huis zouden leven en functioneren. Zij vroeg welke ruimtes belangrijk voor ons waren en hoe deze zich tot elkaar moesten verhouden. Ik vond het heel fijn dat de architect focuste op de functie van de kamers. Hierdoor is het ontwerp echt op maat van onze gewoontes. Dat ervaren we nu ook iedere dag.” 

 

Praktische indeling 

De woning is erg praktisch ingedeeld. Beneden is er een inkomhal met toilet voorzien, een bureauruimte, een open keuken met leefruimte, een fietsenberging en een kleine berging met toegang tot de kelder. Hier zijn alle technieken geïnstalleerd. Op de bovenverdieping bevinden zich de masterbedroom en badkamer met wasruimte. Er zijn ook drie kinderkamers en een polyvalente ruimte. “De kinderkamers zijn klein, maar het idee is dat ze hier enkel slapen en eventueel later studeren. Spelen kunnen ze dan in het polyvalent gedeelte”, verduidelijkt Karroo. 

 

Volledig houten woning

“Het ontwerp is een mengeling van onze ideeën en de adviezen van de architect. Zo hadden we eerst totaal niet in ons hoofd om een volledig houten gevel te kiezen. Dat idee is gegroeid tijdens de gesprekken met de architect. Het was een van de opties en opeens waren we er wel voor verkocht”, legt Karroo uit. “Ons interieur is vooral strak en modern, maar voelt toch warm aan door de materialen en kleuren die we gebruiken.” 

 

Focus op energiezuinigheid

Het koppel besteedde ook veel aandacht aan de energiezuinigheid van hun houtskeletbouw. Zo heeft de woning slechts een E-peil van 19. “Wij hebben zonnepanelen, driedubbele beglazing en screens. Daarnaast hebben we gekozen voor een warmtepomp met diepteboring. Dat was een grote kost uit ons budget, maar met deze warmtepomp kunnen we in de zomer ook onze vloer koelen. Tijdens de warme zomers van de voorbije jaren hebben we al gemerkt dat dit toch een groot effect heeft.” 

 

Goede communicatie en opvolging

Tijdens de bouw werden de werken goed opgevolgd. “Er was veel overleg en communicatie met het sleutel-op-de-deurbedrijf”, zegt Karroo. “Als we samenzaten met de architect of als we naar een leverancier gingen, ging een consulent van Arkana mee om advies te geven. En tijdens de bouw hadden we nauw contact met de werfleider. Die volgde alles nauw op en we mochten hem altijd bellen als we een vraag hadden.” 

 

Budget 

En het kostenplaatje?  “We hadden vanaf het begin een zicht op de kostprijs, maar ons budget is een beetje gegroeid doorheen het project. Dat komt door de keuzes die we zelf gemaakt hebben. Als we een energiezuiniger alternatief wilden, zoals bijvoorbeeld onze warmtepomp, dan steeg de kostprijs. Ze legden ons duidelijk uit welke gevolgen onze keuzes hadden op ons budget en zijn altijd met ons in overleg gegaan als er extra kosten bijkwamen.”

 

“Zeer tevreden” 

Karroo en Wouter bouwden voor de eerste keer en hadden dus geen vergelijkingspunt. “Ik denk dat je nooit een compleet foutloos parcours kan afleggen als je bouwt. Er zijn altijd zaken die weers- of leveranciersgebonden zijn. Er zijn ook wel frustratiemomenten geweest of zaken die we achteraf gezien misschien beter anders hadden gedaan. Toch zijn we zijn zeer tevreden over hoe alles verlopen is.” 

 

Tip: screens

Toch is er één ding dat het koppel anders zou gedaan hebben. “We merken nu dat een energiezuinige en goed geïsoleerde woning snel opwarmt. We hebben enkel screens aan de zuidkant voorzien waar de middagzon staat. Maar de ochtend- en avondzon warmt onze woning ookop. Zelfs al in de lente. Daarom zou ik iedereen die bouwt aanraden om overal screens te installeren zodat je de zon buiten houdt en je woning koel”, besluit Karroo. 

Bron: Livios

 

 

Nog enkele van onze realisaties