bernardine_Claes-bremberg27-web-7 (Medium)
Mevrouw Claes
Rotselaar

Bien Claes (62) uit Rotselaar realiseerde een nulenergiewoning 

 

“Op 8 maanden kon ik verhuizen naar mijn nieuwe woning”

 

Vrienden en kennissen stonden vol bewondering voor Bien Claes uit Rotselaar toen ze als gedreven zestiger besloot om nog een nieuwbouwwoning te realiseren.

“Persoonlijk kende ik weinig van de bouwsector. Omdat ik jarenlang in een energieverslindende woning had gewoond, wilde ik een nieuwe woning die energieneutraal is, met de nodige aandacht voor ‘levenslang wonen’.”

 

Keuzes maken

Na wat onderzoek, kwam Bien in contact met een architectenbureau dat nauw samenwerkt met Arkana. “Het klikte al snel. Vervolgens heb ik me grondig over Arkana laten informeren, en ik vernam daarbij niets dan goeds. De positieve verhalen werden al snel bevestigd toen een medewerker van Arkana geregeld mee aan tafel zat tijdens het ontwerpproces. Je voelde echt dat zij volledig meedachten in het verhaal. Dankzij de begeleiding van Arkana maakte ik de juiste keuzes om het energieverbruik te herleiden tot nul. Dit huis verbruikt uitsluitend eigen duurzaam opgewekte energie voor de verwarming, koeling en ventilatie.”

Uiteindelijk kwam er een moderne compacte nieuwbouwwoning uit de bus, volledig gelijkvloers.

 

Begeleiding van A tot Z

De persoonlijke aanpak van Arkana was geruststellend voor Bien. “Zelf had ik weinig ervaring met de bouwsector. Ik koos dan ook heel bewust voor een bouwbedrijf dat me van A tot Z zou begeleiden en dat ik 100% kon vertrouwen. Bovendien heb ik nog een drukke professionele agenda, waardoor ik zelf weinig tijd kon vrijmaken voor de werfopvolging. Gelukkig werd ik bij het maken van de materiaalkeuzes steeds persoonlijk begeleid door iemand van Arkana. Daarbij kreeg ik telkens heel transparant en open te horen wat de impact was van de verschillende keuzemogelijkheden op mijn budget. Op die manier kon ik helder de budgettering opvolgen. Arkana vertelde me ook eerlijk dat ik nog een marge moest voorzien voor de aansluitingskosten van de riolering, het water en de elektriciteit. Deze openheid kon ik ten zeerste waarderen. Alles verliep bijzonder transparant. Nooit stond ik voor onaangename verrassingen.”

 

Nulenergiewoning

Arkana kon zich volledig vinden in de ambitie van Bien om een nulenergiewoning te realiseren. Bien Claes: “Houtskeletbouw bewees zich doorheen de afgelopen jaren als een uiterst energiezuinige bouwmethode. Uiteraard was ook de keuze van verwarmings- en koelingstechnieken van belang. Na veel wikken en wegen koos ik uiteindelijk voor een geothermische diepteboring en een warmtepomp. De fotovoltaïsche zonnepanelen op het dak voorzien de warmtepomp van voldoende groene elektriciteit. Ik heb zelfs nog groene elektriciteit op overschot.”

 

Pluim voor het hele team

Ook het bouwproces zelf verliep bijzonder vlot. “Bij aanvang van de werken ontving ik een overzicht van de planning. Op die manier kon ik alles volgen. Regelmatig kreeg ik mailtjes met updates. Ook de tussentijdse afrekeningen waren heel overzichtelijk. Na de grondwerken en de funderingen volgde het houtskelet. Dit skelet stond er bijzonder snel, waarna de afwerking als een sneltrein op gang kwam. Op amper acht maanden kon ik al verhuizen naar mijn nieuwe woning. Het hele team van Arkana verdient een dikke pluim.” 

Nog enkele van onze realisaties