CLT-bouw
Cross Laminated Timber
Net als bij al onze houtbouw projecten, zetten we ook met CLT in op hout als kwalitatief hoogstaand, energiezuinig en veelzijdig bouwmateriaal.
Wat is CLT?
Cross-Laminated Timber (CLT) is een innovatieve bouwtechniek die steeds populairder wordt in de woningbouwsector. CLT is een duurzaam bouwmateriaal dat gemaakt is van hout en bestaat uit meerdere lagen kruislings gelijmde houten planken. Het resultaat is een materiaal dat sterk en stabiel is en dat bovendien bijdraagt aan een duurzame bouwsector.
Waarom bouwen met CLT?
Kies je ervoor om te bouwen met CLT, dan kies je voor een duurzaam bouwmateriaal. CLT maakt trouwens deel uit van een circulair leven. Het gebruikte materiaal kan hergebruikt worden voor meubels of andere functionele voorwerpen.
Met CLT kies je ook voor snelheid en efficiëntie. Een CLT-woning wordt ter plaatse gemonteerd, nadat ze volledig werd geprefabriceerd. Iedere opening, leiding of uitsparing is op voorhand uitgefreesd, wat de bouwheer tijd, kosten en kans op fouten bespaart.
Wat zijn de voordelen van CLT?
Energiezuinig en thermisch isolerend
Een CLT-woning is luchtdicht en scoort uitstekend op vlak van thermische eigenschappen. Zo wordt energieverlies tot een minimum beperkt.
Deze bouwmethode maakt het mogelijk om koudebruggen te vermijden. Sommige bouwknopen kunnen gemakkelijker uitgewerkt worden in vergelijking met een klassieke betonconstructie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan uitkragingen. Dit helpt om bij complexe constructies de vereiste isolatiewaarden op een éénvoudige manier te behalen. Combineer je je CLT-woning met geavanceerde technieken als zonnepanelen en een warmtepomp? Dan bouw je bijna-energieneutraal.
Optimaal leefklimaat
CLT is een natuurlijk bouwmateriaal.
Hout garandeert een natuurlijke vochtregulatie. CLT staat daardoor garant voor een gezond en aangenaam binnenklimaat, meteen ook de reden waarom de we bouwmethode vaak toepassen voor de bouw van woonzorgcentra, zorginstellingen en tal van andere gebouwen waar het binnenklimaat van belang is.
CLT-hout heeft de natuurlijke eigenschap om het vocht naar de omgeving los te laten bij een te droge binnenlucht. Wanneer de binnenlucht te vochtig wordt, zal CLT het vocht absorberen. Deze uitstekende vochtregulerende eigenschappen hebben uiteraard ook impact op de aanpak van isolatie en de keuze van HVAC-installatie.
Duurzame bouwmethode
CLT is een hernieuwbaar, herbruikbaar én CO2-neutraal bouwmateriaal: hout groeit altijd terug, de materialen kunnen bij afbraak van de woonst gerecycleerd worden en de bomen waaruit ze zijn vervaardigd fungeren als opslagplaats voor CO2.
In de toekomst zullen gebouwen meer en meer afgerekend worden op hun ecologische voetafdruk. Dit begrip gaat ruimer dan uitsluitend de energieprestaties, maar omvat ook de CO₂ die vereist is om het gebouw te construeren.
Op dat vlak scoort CLT uitmuntend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld beton, staal of bakstenen zijn er voor CLT geen grote hoeveelheden energie nodig in het productieproces. Sterker zelfs, duurzame houtproductie (FSC) haalt zelfs CO₂ uit de atmosfeer en stockeert deze duurzaam. Een gebouw in CLT zorgt op die manier voor een langdurige en natuurlijke opslag van CO₂.
Uiterst sterk
De kruiselingse verlijming zorgt voor een onbuigzame structuur, waardoor CLT bestand is tegen zware spanningen die tegelijkertijd in verschillende richtingen worden uitgeoefend. Dit zorgt ervoor dat CLT in staat is om zware lasten op te vangen.
Snelle en droge bouwmethode
CLT-bouw vereist heel weinig vocht tijdens het bouwproces en is daarom een zeer droge en bijgevolg gezonde bouwmethode.
Er is een dragende structuur nodig voor de vloeren, dus wordt er een chape gegoten. Maar dat is naast de vulmiddelen die gebruikt worden voor het gipskarton en de tegels het enige natte element dat voorkomt in een CLT-bouw waardoor een nieuwe woning niet meer moet uitdrogen en vanaf de eerste ingebruikname optimaal functioneert. Ook de schilderwerken kunnen meteen uitgevoerd worden.
Grotere bewoonbare oppervlakte
CLT-wanden zijn gemiddeld 4 tot 8 cm dik, veel smaller dus dan een gemiddelde snelbouwwand. Hierdoor worden er grotere en meer comfortabele ruimtes gecreëerd. Bijkomend pluspunt: de houten binnenmuren hebben een esthetische waarde en hoeven niet altijd verder bewerkt te worden.
Wenst u zelf deze eigenschappen te ervaren?
Maak dan uw afspraak voor één van onze werven in opbouw of onze realisaties.
Maak uw afspraakVeelgestelde vragen over CLT
Is houtskeletbouw een beperking op de architectuur?
Door de lichte constructieopbouw en door het ontbreken van koudebruggen kan de architect gemakkelijker aan de wensen van de bewoners voldoen. Alle woningtypes kunnen in houtskeletbouw uitgevoerd worden.
Is houtskeletbouw goedkoper dan traditioneel bouwen?
Houtskeletbouw biedt meer wooncomfort voor hetzelfde budget. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur kan men voor hetzelfde budget een meer gevarieerde architectuur bekomen, en kunnen er vaak lichtere funderingen toegepast worden.
Wordt het niet te warm tijdens de zomer in mijn woning?
Bij het ontwerp van de woning dient er doordacht omgegaan te worden met de inplanting van grote glaspartijen naar het zuiden en westen gericht en zal er waar nodig zonwering voorzien worden aan de buitenzijde van het glas door middel van screens of oversteken zodat oververhitting wordt vermeden. In tegenstelling tot een traditionele woning geven de muren ´s nachts veel minder warmte af waardoor men een frisse nacht tegemoet gaat. Meer info
Wat is de levensduur van een houtskeletbouw woning?
Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen. Meer info.
Contactgeluiden?
Hout absorbeert het geluid in tegenstelling tot beton.
Om contactgeluiden tussen de verdiepingen op te vangen wordt er op de verdiepingsroosteringen gebruik gemaakt van een zwevende chape, geplaatst op een akoestische isolatie.
Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?
De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt. Meer info
Brandverzekering?
Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.