Arkana gelooft al sinds 1970 in de absolute meerwaarde van houtskeletbouw. Hout is van nature het beste bouwmateriaal om energiezuinig te bouwen. Houtskeletbouw biedt bovendien alle ruimte om een volledig luchtdichte woning doorgedreven te isoleren. 


Architecturale mogelijkheden van houtskelet

Een woning die wordt opgebouwd met een houten skelet kent geen architecturale beperkingen. Alle stijlen behoren tot de mogelijkheden: modern, klassiek, landelijk, ...

Houtskeletbouw past perfect bij een open architectuur met veel natuurlijk licht en een maximale ruimtebeleving.

Wij richten ons op houtskeletbouw en passen de basisprincipes van deze bouwmethode consequent toe. Voor het houten skelet gebruiken we verschillende types van wandopbouw.

Dit garandeert u een eindeloze keuzevrijheid inzake architectuur en energieprestaties binnen uw budgettaire mogelijkheden.

ARKANA - Demoor Haacht (Medium)

Hoeveel kost een houtskelet woning?

Een woning in houtskeletbouw is niet goedkoper dan een traditionele gemetste woning. Wel geniet u bij een Arkana houtskeletbouw van meer wooncomfort voor dezelfde prijs.

De lichte houten structuur biedt extra mogelijkheden voor een gevarieerde, open architectuur. En dit voor hetzelfde budget.

houtskelet-brasschaat-original

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Maximaal isoleren

De houten binnenstructuur van houtskeletbouw biedt alle ruimte en mogelijkheden voor doorgedreven isolatie. In vergelijking met traditionele woningbouw komen koudebruggen veel minder voor. Bovendien garandeert hout dankzij de cellenstructuur al een hogere isolerende waarde in vergelijking met baksteen.

totaalbegeleiding-ook-bij-de-architect

Luchtdicht voor een maximaal wooncomfort

Houtskeletbouw is de techniek bij uitstek om luchtlekken te voorkomen. Op die manier vermijden we ongecontroleerde energieverliezen. In deze situatie werkt het ventilatiesysteem optimaal.

Ook het interieur telt

Droge bouwmethode

Ter voorbereiding van de montage op de werf bereiden we het houten binnenskelet voor in een droog en verwarmd atelier. De montage neemt slechts een tweetal weken in beslag. Hierdoor wordt de ruwbouw van een houtskeletwoning amper blootgesteld aan regen en wind. Onze woningen zijn na de oplevering meteen volledig geconditioneerd. 

De isolatieschil van een energiezuinige woning gebouwd door Arkana.

Eindeloze architecturale mogelijkheden

Houtskeletbouw vereist als lichtere bouwtechniek een minder zware fundering. Dit betekent dat houtskeletbouw ook perfect past op minder draagkrachtige gronden. Houtskeletbouw biedt een eindeloze architecturale vrijheid. Alles kan, modern of klassiek. 

Houtskeletbouw - eindeloze architecturale mogelijkheden

Korte bouwtijd, meteen instapklaar

De realisatie van een houtskeletwoning neemt in vergelijking met een traditionele woning slechts de helft van de tijd in beslag.

Een houtskelet heeft bovendien amper bouwvocht opgenomen, waardoor de binnenmuren meteen klaar zijn voor verdere afwerking (schilderen,…). 

Houtskeletbouw - korte bouwtijd

Uitstekende geluidsisolatie

Een houtskelet isoleert het geluid veel beter dan bakstenen. Storende geluiden van een drukke weg blijven daardoor beter buiten. Een hogere luchtdichtheid zorgt automatisch voor een betere geluidsisolatie.

20150926_Arkana_Demoor-15 (Large)

Wenst u zelf deze eigenschappen te ervaren?

Maak dan uw afspraak voor één van onze werven in opbouw of onze realisaties.

Maak uw afspraak

Veelgestelde vragen over houtskeletbouw

Is houtskeletbouw een beperking op de architectuur?

Door de lichte constructieopbouw en door het ontbreken van koudebruggen kan de architect gemakkelijker aan de wensen van de bewoners voldoen. Alle woningtypes kunnen in houtskeletbouw uitgevoerd worden.

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditioneel bouwen?

Houtskeletbouw biedt meer wooncomfort voor hetzelfde budget. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur kan men voor hetzelfde budget een meer gevarieerde architectuur bekomen, en kunnen er vaak lichtere funderingen toegepast worden.

Wordt het niet te warm tijdens de zomer in mijn woning?

Bij het ontwerp van de woning dient er doordacht omgegaan te worden met de inplanting van grote glaspartijen naar het zuiden en westen gericht en zal er waar nodig zonwering voorzien worden aan de buitenzijde van het glas door middel van screens of oversteken zodat oververhitting wordt vermeden. In tegenstelling tot een traditionele woning geven de muren ´s nachts veel minder warmte af waardoor men een frisse nacht tegemoet gaat. Meer info

Wat is de levensduur van een houtskeletbouw woning?

Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen. Meer info.

Contactgeluiden?

Hout absorbeert het geluid in tegenstelling tot beton.

Om contactgeluiden tussen de verdiepingen op te vangen wordt er op de verdiepingsroosteringen gebruik gemaakt van een zwevende chape, geplaatst op een akoestische isolatie.

Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?

De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt. Meer info

Brandverzekering?

Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.