Hybride houtbouw is een bouwmethode waarbij houtskeletbouw wordt gecombineerd met Cross-Laminated Timber (CLT). Hierbij wordt het beste van twee werelden gecombineerd: de flexibiliteit en snelheid van houtskeletbouw en de stabiliteit en duurzaamheid van CLT-hout.

Arkana streeft bij het ontwerpen en bouwen van haar realisaties steeds naar het economisch optimum, met houtbouw als uitgangspunt.

Afhankelijk van de wensen van de klant, alsook het ontwerp bekijken we welke houtbouwmethode het meest is aangewezen. We overwegen hierbij het gebruik van houtskeletbouw, CLT, of zelfs een combinatie van beide, een hybride houtbouw constructie.

We zijn ervan overtuigd dat CLT en houtskeletbouw ideaal samen gaan, en we bij een combinatie voordeel kunnen halen uit beide bouwmethoden!

 

The best of both worlds

Dankzij de houtskeletwanden wordt de isolatie rechtstreeks in het skelet verwerkt. Tevens kunnen alle leidingen netjes worden weg gewerkt in de leidingenspouw.

Bij grote open overspanningen kunnen we dan weer bekijken of CLT een betere optie is, doch steeds met het oog op kosten/baten, dus zonder onnodig aan overkill te doen.

 

20221217-arkana_lubbeek_olmendreef8-web-16


Architecturale mogelijkheden van hybride bouwen

Een woning dewelke wordt opgebouwd met de combinatie van CLT en een houten skelet kent totaal geen architecturale beperkingen, en past perfect bij een open architectuur met veel natuurlijk licht en een maximale ruimtebeleving. 

clt



Wilt u meer informatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact, en we bekijken samen met u welke mogelijkheden er zijn om tot een optimaal ontwerp te komen dat ruimschoots aan uw persoonlijke wensen en verwachtingen voldoet.

Contacteer me vrijblijvend voor meer informatie.

Wenst u vrijblijvend meer informatie?

Uw bouwconsulent maakt graag tijd vrij om uw bouwwensen te bespreken.

Maak uw afspraak

Veelgestelde vragen over hybride bouwen

Is houtskeletbouw een beperking op de architectuur?

Door de lichte constructieopbouw en door het ontbreken van koudebruggen kan de architect gemakkelijker aan de wensen van de bewoners voldoen. Alle woningtypes kunnen in houtskeletbouw uitgevoerd worden.

Is houtskeletbouw goedkoper dan traditioneel bouwen?

Houtskeletbouw biedt meer wooncomfort voor hetzelfde budget. Doordat een houten structuur lichter is dan een traditionele structuur kan men voor hetzelfde budget een meer gevarieerde architectuur bekomen, en kunnen er vaak lichtere funderingen toegepast worden.

Wordt het niet te warm tijdens de zomer in mijn woning?

Bij het ontwerp van de woning dient er doordacht omgegaan te worden met de inplanting van grote glaspartijen naar het zuiden en westen gericht en zal er waar nodig zonwering voorzien worden aan de buitenzijde van het glas door middel van screens of oversteken zodat oververhitting wordt vermeden. In tegenstelling tot een traditionele woning geven de muren ´s nachts veel minder warmte af waardoor men een frisse nacht tegemoet gaat. Meer info

Wat is de levensduur van een houtskeletbouw woning?

Eeuwenoude aanlegsteigers en historische gebouwen getuigen van de duurzaamheid van houtskeletbouw gebouwen. Meer info.

Contactgeluiden?

Hout absorbeert het geluid in tegenstelling tot beton.

Om contactgeluiden tussen de verdiepingen op te vangen wordt er op de verdiepingsroosteringen gebruik gemaakt van een zwevende chape, geplaatst op een akoestische isolatie.

Blootstelling aan vocht tijdens opbouw?

De voorbereidende werken worden uitgevoerd in de werkplaats onder ideale omstandigheden. De opbouw van de geprefabriceerde elementen tot een winddichte structuur neemt slects 1 tot 2 weken in beslag. Hierdoor is de periode dat de structuur is blootgesteld aan de weersinvloeden beperkt. Meer info

Brandverzekering?

Er moet geen hogere verzekeringskost betaald worden omdat de structuur van houtskeletbouw moeilijk ontvlambaar is en een brandvertragende werking heeft. Dit komt doordat de constructie bekleed wordt met brandvertragende materialen zoals bv. gipskartonplaten, brandstoppen, isolatie,… De woningen beantwoorden ook volledig aan de STS 23, uitgegeven door het Nationaal Instituut voor Huisvesting. Deze eengemaakte technische specificatie handelt over het bouwen van “houtbouw” in het algemeen.