3443-dsc_3288
Familie Lenaerts - Van Deun
Turnhout

In Turnhout, de hoofdstad van de Belgische Kempen, heeft Arkana in opdracht van Bert Lenaerts en Marleen van Deun een prachtige woning gebouwd. Het huis – type halve losbouw – voldoet aan alle eisen van het echtpaar om hun nieuwe woning tot een echt thuis te maken.

Houtskeletbouw, een snel bouwproces

Bert en Marleen voelen zich helemaal thuis in hun houtskeletbouwwoning van Arkana. Ze wonen er sinds de zomer van 2008. Het huis lieten ze bouwen in hun eigen tuin, direct naast hun vorige woning. De woonomgeving is hetzelfde gebleven, maar voor de rest is alles veranderd. Marleen: ”Om comfortabel te kunnen blijven wonen, moest onze oude woning grondig verbouwd worden. Dat zagen we niet zitten. Vanwege de overlast, maar ook omdat mijn man – als het om bouwtechnische zaken gaat - niet echt een handige Harry is.“ Daarom besloot het echtpaar een moderne woonst te laten bouwen op een eigen kavel direct naast hun bestaande huis gelegen. ”Het stond voor ons altijd al vast dat het een houtskeletbouwwoning moest worden. Wij hechten grote waarde aan het behoud van het milieu en houtskeletbouw is een uitstekende manier om energiezuinig te leven.“ Dat daarnaast de bouw van de woning ook in een recordtempo werd gerealiseerd, is achteraf gezien alleen maar een meevaller te noemen. Bert: ”We besloten eerst ons eigen huis te verkopen. Toen de verkoop rond was en de bouw van de nieuwe woning begon, hebben we tijdelijk in een ander pand gewoond. Maar dat was maar voor korte tijd, omdat Arkana de nieuwe woning in vijf maanden bouwde én afwerkte.“ Want het echtpaar Lenaerts koos ervoor de nieuwe woning compleet door Arkana te laten afwerken. ”Zij hebben alles voor ons in orde gemaakt: badkamers, tegels, houten vloer en keuken,” vertelt Bert. ”Alleen het schilderwerk hebben we zelf gedaan. Dus toen we op 10 juli 2008 in ons huis trokken, was alles klaar en helemaal in orde.”

Een multifunctioneel ontwerp met Arkana

Op een beurs in Antwerpen kwamen Bert en Marleen voor het eerst met Arkana in contact. Marleen: ”Op de stand hebben we een oriënterend gesprek gevoerd. Later hebben we thuis bezoek gehad van de contactpersoon van Arkana en hebben we de details verder besproken. Dat we samen direct op één lijn zaten, was een hele verademing, want de aannemer waarmee we in eerste instantie in zee wilden gaan, begreep ons niet. Bert: ”Nadat we ons huis verkocht hadden, hebben we opnieuw contact opgenomen met Arkana en is het hele proces in gang gezet.“ Voor wat de indeling binnen betreft hadden Marleen en Bert al een duidelijk beeld voor ogen. ‘Beneden wilden we een ruimte, die we eventueel later als slaapkamer kunnen gebruiken. Dit heeft geresulteerd in een speels vertrek dat nu als bureau fungeert en een tweede badkamer. Mochten we er behoefte aan hebben, kunnen we met een eenvoudige ingreep de nu nog open ruimte sluiten met een schuifpui of deur. Dan hebben we ook gelijkvloers alle comfort,” aldus Marleen.

Samenwerking met architect

Het echtpaar is ook erg tevreden over de samenwerking met de architect. Want hoewel ze binnenshuis in grote lijnen hun ideeën uitgewerkt hadden, gold dit niet voor de buitenzijde. Toch was het allereerste schetsontwerp direct in orde. ”Er was ook nog een tweede en derde schetsontwerp gemaakt,” vertelt Marleen, ”maar die hebben we nooit bekeken. Daaraan hadden we geen enkele behoefte.“ Het ontwerp was voor het koppel gewoon goed, met een speels element in de gesloten voorgevel. De achterzijde van het huis heeft grote glaspartijen, zodat er toch heel veel licht naar binnen valt. ‘De energierekening is een pak lager dan die van ons vorige huis,” merkt Bert op. ”De EPC-waarde in ons huis is maar 62, terwijl de wettelijke norm een stuk hoger ligt.“ De verwarming heeft de laatste weken niet meer aangestaan, maar toch is het in huis een comfortabele 22ºC. De familie is ook erg te spreken over het ventilatiesysteem in de Arkana woning, waarvan het ‘monster’ zoals Bert en Marleen de ventilatie-unit noemen, op zolder staat. “De warmte van de afvoer van vervuilde lucht gerecupereerd om de binnenkomende buitenlucht voor te verwarmen. Via een warmtewisselaar wordt er tot 95% van de warmte van weggeblazen lucht gebruikt om de verse lucht te verwarmen. Het ventilatiesysteem zorgt voor de aanvoer van gezonde buitenlucht, en een aangename temperatuur in alle kamers. Dat is een heel prettige ervaring.”

Een positieve ervaring

Aan iedereen die bouwplannen heeft geven Bert en Marleen de tip zeker eens een keer met Arkana te gaan praten. ”Onze ervaringen zijn alleen maar positief. En als er al eens problemen waren, werden die direct en tot volle tevredenheid opgelost. We hebben ons droomhuis met een zorgeloos gevoel door Arkana laten bouwen.”

Nog enkele van onze realisaties