DSCF7706-©HomeSweetHome-NickCannaerts
Familie Laros
Lommel

Een energiezuinig plekje in het groen - familie Laros 

Als je de gelukkige eigenaar bent van een mooi stukje grond in een landelijke omgeving, dan is het logisch dat je die liefst doordacht en met respect voor de natuur wilt bebouwen. Zo brachten bouwplannen met energiezuinige ambitie een jong gezin uit Lommel bij Arkana.

Met de hulp van een persoonlijke bouwconsulent werd hun droomwoning in houtskelet een heerlijk plekje in het groen.

Sleutel-op-deur, en toch à la carte

Een moderne en lichte woning, en connectie met de tuin en natuur – dat waren de initiële wensen. “De factor energiezuinigheid leek ons ook belangrijk en via een online zoektocht kwamen we terecht bij Arkana houtskeletbouw”, vertelt het koppel.“Bij hen vonden we alles wat we voor ogen hadden en we werden intensief begeleid door hun bouwconsulent. Deze eerste fase was werkelijk top. We kozen alles wat we mooi vonden, en we hadden eigen inbreng.”

Het koppel ging voor een sleutel-op-de-deurconcept in houtskelet. Echter is sleutel-op-deur bij Arkana allesbehalve standaard, eerder à la carte met totaalbegeleiding, veel aandacht voor de behoeftes van de bewoners en oplevering tot in de kleinste details.

“Het werd inderdaad een uniek verhaal”, gaat de heer des huizes verder. “Op advies van Arkana maakten we kennis met een architect, en dat bleek een succes. Onze grond die vooraan smaller is en naar achteren toe steeds breder uitloopt, wordt optimaal benut door het ontwerp van de architect. Het ontwerp voor een woongedeelte met aanpalende carport sluit perfect aan bij wat we voor ogen hadden. Die tweedeling maakt het speels.”

Dat licht- en ruimtegevoel, daar kan je op de benedenverdieping niet omheen. De schilder vanArkana heeft alles in de witte verf gezet, met hier en daar een contrastkleur. Grote raampartijen doen het woongedeelte overvloeien in de tuin. Om heerlijk weg te dromen is dat.

“Ook bij de materiaalkeuzes lieten we ons bijstaan door het bouwteam van Arkana. Het resultaat is strak, tijdloos en onderhoudsvriendelijk.”

Future proof technieken

Dat de woning slim en future proof is, merken we aan de domotica.Maar er is meer innovatief en technisch vernuft aanwezig om er een duurzame thuis van te maken, zeker op lange termijn. Nu is hout van nature sowieso het beste bouwmateriaal om energiezuinig te bouwen, en met enkele aanvullende ingrepen genieten de bewoners zowel zomer als winter van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

“Parallel met het ontwerpproces kregen we advies over energiezuinige technieken voor ventilatie, verwarming en koeling”, gaat de vrouw des huizes verder. “Arkana heeft op dat vlak heel wat kennis en dit werd ons steeds duidelijker bij de installatie van een warmtepomp, passieve koeling, de nieuwste ventilatie met afzuiging en ook zonnepanelen.We wonen hier nu nog niet zo lang, maar we hopen snel neutraal te draaien en de vele voordelen te ervaren.”

Hier stopt het niet, want de houtskeletwoning biedt ook in de toekomst mogelijkheden om mee te groeien met de plannetjes van de bewoners. Een groendak, dat zit er nog wel eens aan te komen. Past perfect bij de doordachte architectuur van deze energiezuinige gezinsparel in het groen.

Bron: Home Sweet Home - Nick Cannaerts

Nog enkele van onze realisaties