arkana_hoogveldstraat-web-4
Familie De Jaegher
Dessel

Patrick De Jaegher en Marleen Smekens realiseren 

halfopen houtskeletbouw in Dessel

“Op maat van ons gezin met veel respect voor onze eigenheid”

 

“Met het grootste respect voor onze eigenheid, vertaalde Arkana onze ideeën naar een uniek en doordacht ontwerp. Hiervoor moet je als bouwfirma vooral goed luisteren naar je klanten. De ambitie om het buitenleven en onze prachtige tuin maximaal naar binnen te halen, is uitstekend gelukt.” Voor Patrick De Jaegher was het de derde keer dat hij een nieuwbouwwoning realiseerde. De samenwerking met Arkana ervaart hij als een schot in de roos.

Het nieuw samengestelde gezin van Patrick De Jaegher en Marleen Smekens uit Dessel telt vier kinderen. “Zowel mijn eigen woning als die van echtgenote was te klein voor zo’n grote bende”, vertelt Patrick. “De bouw van onze nieuwe woning moest voor ons dan ook snel vooruitgaan, meteen de belangrijkste reden waarom we hebben gekozen voor houtskeletbouw. Terwijl de bouw van een traditionele woning al snel langer dan een jaar in beslag neemt, is de volledige klus bij houtskeletbouw op een negental maanden geklaard.”

Prachtig bouwperceel

Om hun nieuwe droomwoning te realiseren, kochten Patrick en Marleen in Dessel een prachtig bouwperceel van 11 are met een prachtig uitzicht over een achterliggend weiland. “Ons perceel voor halfopen bebouwing is bijzonder diep. We vonden het heel belangrijk om de natuur en het buitenlicht maximaal naar binnen te halen. We hadden een voorkeur voor een moderne bouwstijl met warme tinten, zowel inzake materialen voor de ruwbouw als de binnenafwerking.”

Drietal potentiële bouwfirma’s

Na een zoektocht op het internet selecteerden Patrick en Marleen een drietal potentiële bouwfirma’s. “Elk bouwbedrijf hebben we een eerste mail verzonden. Arkana reageerde meteen. We zaten bijzonder snel rond de tafel voor een kennismakingsgesprek en een bezoek aan een lopende werf. Toen de tweede firma uiteindelijk reageerde, was ons hart eigenlijk al aan Arkana verkocht. Van de derde bouwfirma hebben we nooit iets vernomen. Deze vonden het niet nodig om te reageren.”

Goed luisteren

Omdat Patrick al meerdere malen had gebouwd, wist hij bijzonder goed wat hij wou. “We zochten vooral een bouwfirma die heel goed luistert. Het was de bedoeling dat ze onze ideeën en wensen zouden vertalen naar een ontwerp. Bij Arkana hadden we meteen het juiste gevoel. Dit werd bevestigd toen we aan de architecte werden voorgesteld. Bij de eerste samenkomsten met de architecte werden we vergezegeld door een bouwadviseur van Arkana. Dat vonden we een enorme meerwaarde. Hij hielp ons om bepaalde keuzes en ideeën te verwoorden. Daarnaast bekeek hij bouwtechnisch de ontwerpen van de architecte. Zo controleerde hij dat bepaalde architecturale keuzes niet onnodig duur zouden uitvallen.”

Doordachte binnenindeling

Niet alleen de architecturale uitstraling kreeg in de ontwerpfase veel aandacht, ook de functionele aspecten en de looplijnen in de woning werden tot in de kleinste details uitgedacht. “We creëerden een woning waarbij we een volledige woonfunctie voor mijn echtgenote en mezelf hebben op de benedenverdieping. Alle slaapkamers voor de kinderen – inclusief hun eigen badkamer en leefruimte – hebben we voorzien op de eerste verdieping en de zolder. Dit heeft een dubbel voordeel. De ochtendpiek van het klaarmaken voor school of het werk verloopt op deze manier ordentelijk. De binnenindeling is echt op maat van ons gezin ontworpen. Daarnaast is onze woning klaar voor meerdere opties in de toekomst. Wanneer het later ooit nodig zou zijn, dan kunnen we – mits het eenvoudig plaatsen van een bijkomende trap - de bovenverdiepingen volledig afsplitsen van het gelijkvloers. Op die manier bekomen we twee volwaardige wooneenheden.”  

E-peil van 8

Ook de energiezuinigheid van de woning speelde voor Patrick en Marleen een belangrijke rol. “Met een E-peil van 8 zijn we op vlak van energiezuinigheid en duurzaamheid bijzonder ver gegaan, zelfs bijna tot een passiefwoning. Dat was een bewuste keuze. We wilden gerust iets meer investeren in duurzame materialen en technieken. Deze meerkost betaalt zich later dubbel en dik terug. Onze vloerverwarming en het sanitair warm water worden gevoed door een warmtepomp met grondboring. In de zomer zorgt dit systeem voor een passieve koeling. Op het dak liggen zonnepanelen. De ventilatie is type D met warmterecuperatie. De ramen zijn uitgerust met driedubbele beglazing - de standaard bij Arkana - en buitenzonwering.” 

Transparantie omtrent budget

Toen het ontwerp op punt stond en de belangrijkste technische knopen waren doorgehakt, kregen Patrick en Marleen een helder zicht op de finale kostprijs. “We hadden het budget met Arkana grondig doorgesproken. Dankzij de gedetailleerde offerte hadden we een duidelijk zicht op de prijs van het basisproject, met daarnaast mogelijke supplementen voor vrijblijvende opties. Deze werkwijze creëert transparantie, waardoor je nooit voor onaangename verrassingen staat.”

Extern interieurbedrijf

Voor de binnenafwerking selecteerde Patrick een eigen interieurbedrijf. “Mijn ervaring met deze eigen firma tijdens mijn vorige bouwprojecten was uitstekend. Arkana maakt hier geen enkel probleem van. Ze hebben uitstekend samengewerkt met de externe firma die ik hiervoor geselecteerd had, wat het flexibel karakter van Arkana bewijst.”

Handhaven van de timing

Door de aanhoudende vrieskoude bij de start van de werken en de extreme hitte in de zomer, was het handhaven van de afgesproken timing niet vanzelfsprekend. “Werfleider Stef leverde in onze ogen schitterend werk. Op elke vraag of bij ieder probleempje reageerde hij snel en correct. Hij verdient een echte pluim. We moesten op een bepaald moment ons appartement verlaten voor de volgende bewoners. Gezien de onvermijdelijke vertraging door de vrieskoude en de hitte hebben we overlegd met Arkana. Ze hebben nog alles op alles gezet om onze woning sneller klaar te hebben, wat uiteindelijk ook gelukt is. Prachtwerk!”

Nog enkele van onze realisaties