IMG-20190430-WA0001
Familie Collier
Keerbergen

Pieter Collier en Lisa Vankerkhove realiseren

unieke nieuwbouw in Keerbergen

“Bouwen met Arkana is fluitje van een cent”

 

Als fans van de legendarische Amerikaanse architect Cliff May hadden Pieter Collier en Lisa Vankerkhove een ideaalbeeld van hun droomwoning voor ogen. Om de bouwstijl van een typische ‘barn’ uit Californië te vertalen naar onze hedendaagse bouwnormen en het klimaat van hier, deden ze vol vertrouwen een beroep op Arkana. “Arkana maakte elke belofte volledig waar”, blikt Pieter supertevreden terug. “Wij kenden geen enkele stress en genoten op elk moment van volledige gemoedsrust.”

 

Voor Pieter en Lisa was dit project hun eerste kennismaking met de bouwsector. “Als je nooit hebt gebouwd of verbouwd, dan weet je eigenlijk niet wat te verwachten”, vertelt Pieter. “Wij wisten totaal niet wat bouwen inhield.”

 

Als bedrijfsleider van Ento – een Antwerps marketing - en communicatiebureau voor vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars - is Pieter dag en nacht met zijn job bezig. “In die situatie is het ondenkbaar om zelf een architect aan te stellen en te coördineren. Wij zochten heel bewust naar een bouwbedrijf dat alles uit onze handen zou nemen.”

 

Meteen het goede gevoel

Om een geschikte bouwfirma te vinden, bezochten Pieter en Lisa meerdere bouwbeurzen. “We spraken daar met vertegenwoordigers van talrijke bouwbedrijven. Bij de meeste firma’s zagen we meteen dat ze standaardhuizen bouwen, iets wat wij absoluut niet wilden. Het gesprek met Arkana was totaal anders. Je voelde meteen dat Arkana luistert naar de klant en maatwerk aflevert. Na ons gesprek met Arkana was de beslissing vrijwel meteen genomen. Het gevoel zat helemaal goed.” Een bezoek aan de website van Arkana bevestigde dat goede gevoel. “Wanneer je op de site van Arkana de realisaties bekijkt, dan zie je dat elk huis onderling verschilt.”

 

Bewuste keuze voor houtskeletbouw

Dat het houtskeletbouw zou worden, was vooraf al duidelijk. “Bij vrienden in het buitenland – waar houtskeletbouw al langer is ingeburgerd - zagen we met eigen ogen de talrijke troeven van deze bouwmethode. De combinatie van de architecturale vrijheid met de ecologische voordelen maakte van houtskeletbouw voor ons de enige mogelijk bouwmethode. Wij kozen bewust voor een energiezuinige woning met een zeer hoge isolatiegraad. Om zelf een maximale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken, investeerden we in een geothermische warmtepomp.”

 

Architect Cliff May als inspiratiebron

Ook qua architectuur deelden Pieter en Lisa een duidelijke visie. “Wij zijn verliefd op de huizen van Cliff May. Deze iconische architect ontwikkelde in de jaren ’60 en ’70 de gekende Californische ranch houses met hoge plafonds, een zichtbare draagstructuur en een typische dakgraad. Arkana kreeg de opdracht om deze bouwstijl op een creatieve manier te vertalen naar ons klimaat en de bouwnormen van vandaag. Dit betekende dat we alles op het gelijkvloers wensten met plafondhoogtes van vijf tot zes meter. We wilden in het huis een overvloed aan natuurlijk licht met veel connectie naar buiten. Het groene buitenleven moest op elke plek in onze woning tastbaar zijn.”

 

Om deze unieke woning te creëren, was een keuze voor de juiste architect van groot belang. “Wij kenden de architect die Arkana voorstelde niet, maar deze bracht de uitdaging op een voortreffelijke manier tot een goed einde. Tijdens het ontwerpproces bleef Arkana op elk moment nauw betrokken voor de technische opvolging.”

 

Zoals in een droom

De uiteindelijke realisatie verliep vlekkeloos. “Zonder enige stress en vol vertrouwen gaven we alles uit handen. We wisten dat de mensen van Arkana het volledige project onder controle hadden. Geregeld namen we een kijkje op de werf. Buiten hier en daar nog het nemen van een beslissing, moesten we werkelijk niets doen. Op die manier is bouwen een fluitje van een cent. Als ik het moest herdoen, koos ik zonder de minste twijfel opnieuw voor Arkana.”

Nog enkele van onze realisaties