GIJS-NIJS - website 4
Familie Gijs-Nijs
Dessel

Lore Gijs en Sara Nijs realiseren...

 een moderne houtskeletbouw in Dessel

“Arkana zei ons eerlijk waar het op stond”

 

Hun stukje droomgrond hadden ze gekocht, maar voor het bouwen van hun woning stonden Lore Gijs en Sara Nijs nog voor een hele uitdaging. Dit jonge echtpaar uit Dessel pakte het evenwel bijzonder slim aan. Ze gingen eerst luisteren naar een infosessie over houtskeletbouw in Kamp C in Westerlo. De experts van dit Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen vertelden hen aan welke technische voorwaarden een houtskeletbouw moet voldoen. Met deze kennis in het achterhoofd zochten en vonden Lore en Sara een geschikte bouwfirma voor hun project: Arkana.

 

Dat hun moderne nieuwbouwwoning in houtskeletbouw zou gerealiseerd worden, hadden Sara en Lore al snel beslist. “Houtskeletbouw is ecologisch en volgens ons de beste manier om aan de strenge energienormen te voldoen. Bovendien verloopt het bouwproces bijzonder snel.”

 

Vooraleer op zoek te gaan naar een geschikte bouwfirma, lieten Lore en Sara zich grondig informeren op Kamp C. “We leerden welk hout het best gebruikt wordt, volgens welke methode het houtskelet moeten worden opgebouwd en het belang van een dampopen woning. Hierdoor blijft het binnenvocht niet in de woning gevangen - met risico op vochtplekken -, maar kan het naar buiten zonder dat de luchtdichtheid van de woning wordt aangetast.”

 

Vervolgens bezochten Lore en Sara meerdere bouwfirma’s, waar ze elke technische voorwaarde stipt controleerden. “De meeste firma’s konden we door hun afwijkende technische aanpak vrijwel meteen uitsluiten. Daarnaast beloofden ze ons wel om een veel groter huis te kunnen bouwen met een kelder. Dergelijke beloftes maakten ons vooral achterdochtig.”

 

Technisch zoals het hoort

Bij Arkana kreeg het echtpaar een heel ander verhaal te horen. “Arkana realiseert houtskeletbouw exact zoals het door de experts op Kamp C werd verteld. Bovendien kregen we open en eerlijk te horen welke woonoppervlakte er mogelijk zou zijn met ons budget. Het aantal vierkante meters lag inderdaad lager dan wat andere firma’s beloofden, maar al snel beseften we waarom. De houtskelet woningen van Arkana zijn allereerst technisch opgebouwd zoals het hoort. Daarnaast krijg je bij Arkana standaard veel meer dan wat elders in de eerste offerte wordt voorzien. Zo bevatte de basisofferte van Arkana al meteen zonnescreens en zonnepanelen. Deze elementen waren noodzakelijk voor het behalen van de beoogde energienormen en het verzekeren van ons wooncomfort. Bij een andere firma zat dit niet standaard in het voorstel en was dit ongetwijfeld een vervelende verrassing achteraf geweest. Dankzij deze open en eerlijke aanpak van Arkana zijn we ook netjes binnen ons budget gebleven.” 

 

Persoonlijke aanpak

Niet alleen het inhoudelijke verhaal klopte bij Arkana, ook de persoonlijke aanpak werd door Lore en Sara gesmaakt. “Jef was onze vaste adviseur. Hij raadde vrijblijvend een mogelijke architect aan voor de bouwstijl die wij voor ogen hadden. Jef zat ook telkens mee rond de tafel wanneer wij met de architect vergaderden. Dat was een enorme meerwaarde. Arkana gaf de architect de nodige creatieve vrijheid, maar controleerde nauwgezet of alles technisch met houtskeletbouw mogelijk was. Daarnaast bewaakte Arkana op elk moment het budget. Vooraleer een ontwerp ons bereikte, was het bij Arkana al gedetailleerd becijferd. Op die manier hadden we een extra bevestiging dat het vooraf afgesproken budget gerespecteerd bleef. Ook voor alle materiaalkeuzes kregen we de nodige begeleiding, wat we bijzonder waardeerden.”

 

Zelf de handen uit de mouwen

Om alles binnen het budget te houden, besloten Lore en Sara om ook zelf de handen uit de mouwen te steken. “We beseffen dat dergelijke verzoeken bij andere sleutel-op-de-deur firma’s absoluut niet mogelijk zijn, maar Arkana maakte er geen probleem van dat we zelf de elektriciteit en de vloeren zouden uitvoeren. Ook de afwerking van de keuken en het sanitair hebben we zelf in handen genomen. Arkana heeft zelfs nog gecontroleerd of alles correct geplaatst werd. We werden op geen enkel vlak aan ons lot overgelaten.”

 

Vast aanspreekpunt op de werf

Tijdens het bouwproces was werfleider Niels het vaste aanspreekpunt. “Niels was op elk moment bereikbaar en hield ons ook op eigen initiatief nauw betrokken bij het bouwproces. Alles verliep bijzonder snel. In mei 2018 zijn de bouwwerken gestart, midden december konden we al verhuizen. Ook voor de naservice blijft Niels onze contactpersoon.”

 

Met beide voeten op de grond

Wanneer Lore en Sara terugblikken op het volledige verloop, zijn ze bijzonder tevreden met hun keuze voor Arkana. “Bij Arkana werden we tijdens de eerste gesprekken niet overstelpt met beloftes, maar kregen we eerlijk te horen wat er mogelijk was met ons budget. Arkana bleef op elk moment realistisch en zei waar het op stond. Ze hebben ons op een correcte manier met beide voeten op de grond gezet, iets waar we hen als niet-specialisten alleen maar dankbaar voor kunnen zijn.”

 

  

Nog enkele van onze realisaties