12772-fvg_4128-large
Familie Boeye-Avet
Broechem

Kiezen voor houtskelet is een verstandige zaak. Het is mild voor het milieu, en je bespaart op je energiekosten. Dat dit de pure waarheid is, bevestigt ook familie Boeye-Avet uit het landelijke Broechem bij Ranst. Zij gingen in 2015 in zee met Arkana voor het bouwen van hun lage-energiewoning. Over de samenwerking en energiezuinig bouwen is Dirk Boeye ook vandaag nog duidelijk: “Schitterend”.

Ecologisch bouwen, een must

Het koppel was niet aan hun proefstuk toe. Een vorig huis werd verkocht, en de familie ging op zoek naar een nieuwe bouwopportuniteit dichter bij het werk van mevrouw. Hun oog viel op een perceel in een verkeersarme eenrichtingsstraat. De bouw van hun (laatste) droomhuis kon beginnen... Het resultaat werd een halfopen bebouwing in pastoriestijl, met kwaliteitsvolle materialen en hoge afwerkingsgraad. Ideaal voor 2 personen, waar familie en vrienden altijd welkom zijn.

“We wilden absoluut houtskeletbouw voor deze woning”, vertelt Dirk. “Enerzijds omwille van het ecologische verhaal. Wij willen een toekomst voor onze (klein)kinderen, en dan moet je milieubewuste keuzes maken. We houden ook erg van ecologisch tuinieren en de natuur in al zijn pracht. Anderzijds zoeken wij op vakantie steeds de bergen op en logeren we graag in knusse hotelletjes waar hout heer en meester is. Die uitstraling, die warmte en gezelligheid… die wilden we thuis ook. Het werd al vlug duidelijk dat houtskeletbouw aan al onze wensen kon voldoen.”

Persoonlijke totaalbegeleiding bij houtskeletbouw

Uit een screening van bouwbedrijven die actief zijn in de houtskeletbouw, bleek Arkana het beste te scoren. Niet persé qua initiële prijssetting, wel op vlak van afwerking, isolatie, persoonlijke totaalbegeleiding en nog veel meer. De voorbereidingsfase bij Arkana is intensief, maar het is de beste garantie voor een geslaagde houtskeletbouw op maat.

“Het was meteen duidelijk dat we waar gingen krijgen voor ons geld”, gaat Dirk verder. “Het voorstel was zeer volledig voor een sleutel-op-de-deurwoning met alles erop en eraan. Vooral ook het elektriciteitspakket was heel uitgebreid. Om binnen ons budget te blijven, mochten we ook zaken schrappen of kregen we advies om met andere materialen te werken. Dat Arkana elke klant voor de opstart van het bouwdossier uitnodigt in hun BEN-gebouw in Arendonk, is een echte meerwaarde. Ok, het is quasi een ganse dag overleg, maar dat loont. Alles maar dan ook werkelijk alles wordt besproken, zodat je tijdens de bouw niet voor verrassingen komt te staan.”

Goed geïsoleerde houtskeletwoning met wolfsdak

De houtskeletwoning van de familie Boeye heeft een klassieke structuur met beneden een leefruimte en keuken op het zuid (de voorkant), een woonkamer gericht op de tuin, een inkomhal en een berging. Boven zien we een slaapkamer, dressing, bureau, badkamer en wasplaats. Op de zolderverdieping is nog een kleine woonstudio ingericht en bevindt zich de technische ruimte met gascondensatieketel en ventilatiesysteem. De gelijkvloers en 2 verdiepingen zijn met elkaar verbonden via een knappe ecologische trap die ontworpen werd met oude stukjes hout. De woning bevat extra dikke isolatie en is afgewerkt met een wolfsdak of zadeldak met afgeschuinde vlakken.

“De ventilatiebuizen zijn perfect weg gewerkt in het houten skelet, en de luchtcirculatie is optimaal.”

Of alles piekfijn verlopen is? “Bijna wel, en als er al eens een probleem was, werd dat opgelost. Een goed voorbeeld is de bezetting die in onderaanneming gebeurde. De muren waren minder fijn afgewerkt en de bezettingswerken verliepen in vergelijking met de rest erg traag. Arkana stuurde daarom nog een eigen bezetter om de bezetting bij te werken. Maar hun loodgieter, elektricien en andere mensen: gewoon top! Onze houtskeletwoning voldoet volledig aan onze verwachtingen. Ze is future proof, hier kunnen mijn vrouwtje en ik binnenkort onze oude dag zorgeloos beleven.”

Nog enkele van onze realisaties