959-2667-img_4396
Familie Bruggeman-Devos
Brecht

In Brecht woont de familie Bruggeman - Devos: vader Bart, moeder Lies en hun vier kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. In 2008 trok het gezin in hun lage-energiewoning. Op exact dezelfde plaats waar voorheen hun eerdere huis stond.

Bouwen volgens onze wensen en budget

Bart: ”Het huis waar we in woonden werd te klein. We moesten uitbreiden. In eerste instantie was het de bedoeling de bestaande woning te voorzien van een extra woonlaag. Maar de plannen bleken vanwege de hoge kosten niet haalbaar.“ Het echtpaar bezocht Batibouw en verdiepte zich in nieuwbouw. Arkana was één van de partijen waarmee Bart en Liesbeth in gesprek gingen. ”De keuze was snel gemaakt,” aldus Lies. ”Toen de contactpersoon van Arkana bij ons thuis kwam, hadden we echt het gevoel dat dit bouwbedrijf ons wilde helpen, in plaats van ons snel een huis aan te smeren.“ De familie legde Arkana hun budget voor met daarbij de vraag: Wat kunnen jullie hiervoor bouwen, uitgaande van vijf slaapkamers? Arkana heeft een berekening gemaakt en kwam met een voorstel. “Het idee om de kozijnen uit onze bestaande woning opnieuw te gebruiken, komt van Arkana,” aldus Bart. ”We hebben het idee besproken met onze architect. Die was positief. En wij ook vanwege de aanzienlijke besparing die het hergebruik opleverde.”

Bouwen met Arkana

Bart en Lies hebben zelf ook het nodige aan het huis gedaan; de keuken, het sanitair, de verfwerken. Lies: ”De overige materialen en producten hebben we samen met de adviseur van Arkana gekocht, zonder ons budget te overschrijden.“ Bart: ”Ik herinner me nog als de dag van gisteren dat we met de plaatsing van de keuken bezig waren. Er was haast bij, want de volgende dag was er door Arkana in onze woning een open dag georganiseerd. We konden die zondagmorgen nog net in de douche springen, voordat de eerste bezoekers arriveerden. Maar de keuken was af.”

Voordelen houtskeletbouw

Voor het gezin was snelheid de grootste drijfveer om voor houtskelet te kiezen. ”We hebben gebouwd op het perceel waarop onze vorige woning stond. Deze is afgebroken en tijdens de bouwwerken door Arkana woonden we in een niet geïsoleerd huisje achter in de tuin,” vertelt Bart. ”Dat we snel moesten bouwen, stond dan ook als een paal boven water. De afgesproken opleverdatum is ruimschoots gehaald, zelfs met het wachten op onze speciale trap, die uiteindelijk meer dan een maand later kwam.“ Een bijkomend voordeel van de houtskeletbouw ervaart het gezien vier jaar later nog altijd aan den lijve. Lies: ”Onze energiekosten zijn zeer beperkt. Hoewel we met het ouder worden van de kinderen meer energie en water zijn gaan verbruiken, ons woonoppervlak meer dan verdubbeld is en de energieprijzen zijn gestegen betalen we maandelijks maar ongeveer veertig euro meer aan energiekosten.”

Onze ervaring met Arkana

Het bouwproces is volgens Bart vlekkeloos verlopen. ”We woonden natuurlijk in de tuin, dus ik kon de werken op de werf dagelijks volgen, maar toch heb ik niet meer gedaan dan wanneer ik verder weg zou wonen. Het liep goed en als er al eens iets was wat naar mijn mening anders moest, volstond een telefoontje naar Arkana. De horror verhalen over bouwen hebben wij alleszins niet meegemaakt. Wij zijn tevreden over werken met Arkana vanaf het begin tot het einde. En goed werk mag beloond worden, vandaar dat wij ons huis al enkele jaren beschikbaar stellen als referentie voor potentiële bouwers.”

”Een woning in houtskelet bevalt ons prima. De werken vorderen snel en het energieverbruik is laag. Traditioneel bouwen zou ik zeker niet meer doen,” aldus Bart. ”Als tip wil ik toekomstige bouwers meegeven erg goed over de plaatsing van de stopcontacten, lichtpunten en schakelaars na te denken. Die kan u nooit genoeg hebben. En als de woning er eenmaal staat, kan er – zonder breekwerk - niets meer aan veranderd worden. Dus een goede voorbereiding hierbij beveel ik zeker aan. Waar zetten we de eettafel, waar komt de televisie, waar de computer, de lampen etc. Er even voor gaan zitten met Arkana is de moeite waard.”

Nog enkele van onze realisaties