602-1695-dsc_2850-large
Familie De Potter
Brecht

De lage-energiewoning van familie De Potter grenst aan een groot ven. In de bosrijke omgeving van Brecht beleeft het gezin met de twee honden elke dag een beetje vakantie in het groen.

Ervaring Arkana

Ingrid: ”De bouwgrond heb ik achttien jaar geleden al gekocht. Het was in de buurt van het buitenverblijf van mijn ouders en er stond een weekendhuisje op. Lange tijd heb ik niets met het perceel gedaan. Tot een paar jaar geleden. Mijn zus had een artikel uit de krant geknipt, dat ging over houtskeletbouw, lage energie en Arkana. Omdat het weekendhuis eigenlijk niet meer bewoonbaar was en rijp voor de sloop ben ik op zoek gegaan naar een architect.“ Ingrid kwam via een vriendin in contact met Stam Architecten. Daar viel opnieuw de naam Arkana. En zo werd de cirkel rond.

”Het klikte direct met de mensen van Arkana. Ik heb eerlijk gezegd ook nergens anders een offerte aangevraagd of informatie ingewonnen,” vertelt Ingrid. ”Energiezuinig wonen leek mij gewoon evident. Houtskelet leent zich hier uitstekend voor en bij Arkana had ik direct een goed gevoel.”

Een lage-energiewoning of passiefhuis

Het huis van de familie De Potter is bewust een lage-energiewoning geworden en geen passiefhuis. ”Ik wilde heel veel glas, zoveel mogelijk daglicht en schuiframen die ik open kon zetten zodra het weer het toelaat.”

De open haard in de living is het centrale punt van het huis. Bij binnenkomst hoort en ruikt men het knapperend houtvuur. Een bewuste keuze van mevrouw De Potter, hoewel er in de bouw wel het een en ander moest worden aangepast. ”Een haard moest voor mij een kachel zijn waarin in hout gestookt kan worden. Daar hebben we het verder niet over gehad, omdat dit voor mij vanzelfsprekend was. De architect heeft echter een gashaard in het ontwerp meegenomen. Dit vraagt bouwtechnisch om een heel andere aanpak. Pas toen ik op vraag van Arkana een haard ging kiezen, kwam dit probleem aan de orde. Maar ik wilde geen concessies doen. De houtgestookte haard moest blijven. Arkana is hiermee heel flexibel omgegaan. Ze hebben bouwtechnische aanpassingen gedaan en zonder enige problemen voor een oplossing gezorgd.”

Snel bouwproces met houtskeletbouw

Hoewel snelheid in eerste instantie geen drijfveer was voor Ingrid, was dit wel een extra meevaller. ”Omdat mijn bestaande huis afgebroken moest worden, maakte Arkana mij erop attent dat ik in dit geval voor een 6% BTW tarief in aanmerking zou komen. Dat was een mooie financiële meevaller. Maar de wetgeving hierin zou veranderen, vandaar dat de snelle bouw mij goed van pas kwam. Het huis was binnen de door Arkana gestelde termijn klaar èn voordat de BTW-regelgeving veranderde.”

Bouwen met Arkana

”Ik wist niets van bouwen en heb – zo blijkt achteraf – terecht volledig vertrouwd op Arkana. De werken verliepen voorspoedig en ik werd overal in betrokken. Ze pasten zich ook aan mijn schema aan door soms al werfvergaderingen te houden om zeven uur ’s ochtends, wanneer ik mijn New Foundlander naar zijn verblijf kwam brengen. Mijn gevoel was goed vanaf het begin tot oplevering en ook nu nog. Bouwen met Arkana betekende voor mij: bouwen zonder kopzorgen. Ik heb niets te klagen gehad en woon in een fantastisch huis helemaal naar mijn goesting.”

Nog enkele van onze realisaties