2930-overijse-boogaerts-12
Familie Boogaerts-Keuleneer
Overijse

Isolde (20 maanden), haar papa David (32) en mama Sophie (29) wonen sinds augustus 2010 in hun vrijstaande lage-energie-woning in Overijse, in Vlaams Brabant. Omdat Sophie als vroedvrouw in het ziekenhuis werkzaam is en ten tijde van het interview niet aanwezig was, spraken we met David en de kleine Isolde.

Onze klant getuigt:

 

We legden de vooroordelen over houtskeletbouw naast ons neer.

 

Houtskeletbouw: voordelen of vooroordelen?

”Toen we zo’n vijf jaar geleden het plan opvatten om een huis te gaan bouwen, waren de voordelen van houtskeletbouw nog niet zo bekend. Onze families zagen het niet zitten. Hout zou gaan werken, er zouden barsten komen in de muren en het huis zou koud en niet degelijk zijn. Hun opmerkingen legden we naast ons neer. We hebben doorgezet en onze goesting gedaan. Geen traditionele bouw, maar houtskelet. Met goedkeuring van mijn grootvader, die er veel over had gelezen en tot de conclusie was gekomen dat houtskeletbouw zo slecht nog niet was,” lacht David.

Opbouw wanden van Arkana

 Het koppel koos bewust voor Arkana. David: ”De opbouw van het muursysteem dat Arkana gebruikt, was voor ons doorslaggevend. De extra technische spouw vonden wij een groot voordeel. ‘De extra spouw isoleert namelijk veel beter, omdat de stopcontacten op deze manier niet direct in de buitenmuur terechtkomen. En dit komt weer ten goede aan de luchtdichtheid.“ David en Sophie lieten na de oplevering een onafhankelijke luchtdichtheidstest doen. ”Een passiefhuis moet een luchtdichtheidsnorm van 0,6 hebben, wij scoorden 1,3, terwijl Arkana dacht op 1,5 tot 2 uit te komen. Een geweldig resultaat dus,” vertelt David.

 Arkana werkt de woning instapklaar af, maar David heeft in overleg met Arkana wel een aantal zaken zelf gedaan, samen met zijn vader die elektricien is en een handig familielid. ‘We hebben zelf de waterleiding, de elektriciteit en het ventilatiesysteem aangelegd. Hiervoor moest ik natuurlijk mijn zaken wel goed afstemmen met Arkana. Dit ging heel vlot en de werfleider van Arkana was erg behulpzaam. Voor 80% wist ik samen met mijn vader en nonkel wat er moest gebeuren, maar die andere 20% heeft Arkana met advies en suggesties voor ons ingevuld.’ Arkana bouwde het skelet, vervolgens ging David met de elektriciteit, het water en de ventilatie aan de slag en tot slot kwam Arkana weer langs voor de afwerking.

Architect houtskeletbouw

 Het ontwerp van het huis is door een architect getekend die door Arkana werd aanbevolen. Overijse ligt in de druivenstreek, waar ranken in serres gedijen. ”Vroeger noemde men de druivenboeren ‘serristen’. Zij waren van goede komaf en woonden in typische huizen van deze streek. Deze bouwstijl vindt u terug in het ontwerp van ons huis,” vertelt David.

 Het huis heeft geen aardgasaansluiting. Alles werkt op elektriciteit, ook de verwarming. De woning wordt verwarmd met een horizontale warmtepomp. ”Onze energierekening is laag,” vertelt David, ”dat moesten zelfs de voormalige tegenstanders van houtskeletbouw toegeven.“ Het plan is om volgend jaar een koelingsmodule op de warmtepomp te installeren. ”Dan kunnen we op warme dagen het huis ook koelen,” legt David uit.  "Dit is aangenaam als de zon dagen achter elkaar schijnt.’

Tips bouwers?

”Wij hebben diverse voorzieningen laten plaatsen in de ruwbouw die we in de loop der jaren pas gaan gebruiken. Een alarm bijvoorbeeld en zonnewering. Hadden we destijds meer geweten over warmtepompen, hadden we bij aanvang ook de koelingsmodule al meegenomen. Maar dat is achteraf bekeken. Het loont zeker u in het bouwen van lage-energiewoningen te verdiepen. Mij heeft het alleszins geholpen!”

Nog enkele van onze realisaties