13045-20151027_arkana_gabriels_kessello-5
Familie Gabriëls-Huysmans
Kessel-Lo

Onze energiezuinige houtskeletwoning is echt uniek.

Je bent jong en je wilt wat. Zoals een energiezuinige houtskeletwoning die afwijkt van de standaard en past binnen het concept van een gesloten bebouwing. Liefst modern, zeer licht en op maat van een jong gezin. Met die wensen in het achterhoofd startten Niels Gabriels en Leen Huysmans hun zoektocht naar een specialist in houtskelet voor het ontwerp, de bouw en afwerking van hun droomwoning in Kessel-Lo bij Leuven.

Energiezuinig én uniek wonen

“Via internet kwam ik eigenlijk direct op de website van Arkana uit Arendonk terecht”, vertelt Leen. “De knappe realisaties van lage-energiewoningen en houtskeletbouw werkten aanstekelijk. Niels woonde vroeger ook al in een energiezuinige woning en de voordelen waren ons niet onbekend. Verder gaven vooral de speciallekes op de website de doorslag. Vaak zie je bij sleutel-op-de-deurbouwbedrijven allemaal huizen die op elkaar lijken. Daar is niks bijzonders aan. Bij Arkana voelden we een uniek verhaal.”

Kort daarna volgde de eerste afspraak. Geheel vrijblijvend bij het koppel thuis. De mogelijkheden en voorkeuren van Niels en Leen werden besproken, net zoals de werkwijze van het bouwteam. “De grondigheid en persoonlijke aanpak vielen meteen op. Er werd goed geluisterd en geadviseerd tijdens de verschillende ontmoetingen. Het uiteindelijke voorstel was zeer compleet. Het finetunen of afstemmen op ons budget hadden we volledig zelf in de hand. Voordat we het contract tekenden, kregen we bovendien de tijd om eens naar een paar werven te gaan kijken. Toen wisten we het zeker: met houtskeletbouw kan je alle kanten op!”

Gesloten bebouwing met laag E-peil

Niels en Leen kozen voor een architect van Arkana die het beste aansloot bij de stijl van het koppel en hun voorkeur voor een atypische woningbouw. Daar is vervolgens een mooi ontwerp uitgekomen dat rekening hield met de gewenste indeling. En het resultaat mag er zijn daar in Kessel-Lo, op een boogscheut van Leuven en toch met zicht op groen.

We zien een gesloten bebouwing in witte crepi – een hedendaagse en stijlvolle gevelbekleding – met hier en daar zwarte accenten. Het is een energiezuinige houtskelet, met vooraan een balkon op de 1ste verdieping en achteraan een tuin op het noordoosten gericht. Omdat ook bij hoogzomer de zon nooit helemaal binnenvalt aan tuinzijde, was een hoge raam de perfecte keuze voor extra veel lichtinval. De raamkozijnen zijn in aluminium met drielagen-beglazing. De oriëntatie, thermische isolatie en luchtdichtheid zijn optimaal en dragen bij tot een laag E-peil.

Vanop de gelijkvloers met keuken en zitruime krijg je meteen ook zicht op de eerste verdieping. Die bereik je via een trap met houten treden en metalen balustrade. Daar zien we een leefruimte, slaapkamer, badkamer en wc. Geplaatst en afgewerkt door Arkana. Gaan we nog een verdieping hoger, dan valt op hoe ruim de woning eigenlijk is, met nog 2 slaapkamers en een technische ruimte voor onder andere de gascondensatieketel en het ventilatiesysteem. Het huis heeft tot slot een hellend dak met keramische dakpannen.

Voordelen van houtskeletbouw

De houtskeletwoning van Niels en Leen staat er ondertussen al een tijdje, en de voordelen worden alleen maar duidelijker. “Onze woning is energiezuiniger dan die van onze ouders, dat zien we aan de factuur. We zitten er warmpjes bij dankzij de goede isolatie. Ook het vermelden waard: bouwen in houtskelet gaat heel snel. De ruwbouw stond er op zo’n 2 à 3 weken tijd. Daardoor bleef de belasting voor de omgeving beperkt (smalle straat). Maar eigenlijk scoorde Arkana over de ganse lijn prima, alles verliep volgens plan. Buitenkant en inrichting zijn naar wens. Daarvan gaan we de komende jaren nog veel meer genieten, samen met onze 2 zoontjes.”

 

                                   Op zoek naar een bijzonder concept en een bijna-energieneutrale houtskeletwoning?
Vraag dan advies bij Arkana, want bouwen begint hier.

Nog enkele van onze realisaties