Laat ons u contacteren!
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 1
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 2
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 3
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 4
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 5
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 6
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 7
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 8
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 9
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 10
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 11
Familie Laurijs-Van der Haeghen afbeelding 12

Concept:

Een jong koppel zonder kinderen is verhuisd van de stad naar een nieuwbouwwoning in de bossen van het Kempense Zoersel. Voor ze aan hun avontuur begonnen, wisten ze al heel goed wat ze wilden. Een strak, modern volume met eerder donkere kleuren dat zou opgaan in zijn omgeving. Mijnheer en mevrouw zijn beiden zelfstandig grafisch ontwerper, dus diende er voldoende bureauruimte aanwezig te zijn in huis. Verder zou de gedroomde woning in houtskelet worden uitgevoerd, omwille van het gezonde binnenklimaat. De heer des huizes kampt namelijk met een stofallergie. Kijk mee hoe mooi alle woonwensen van dit koppel één voor één in vervulling zijn gegaan. Bewust kiezen De nieuwe woning is een L-vormig volume, opgebouwd in houtskelet en bekleed met donkerbruine bakstenen die toon op toon zijn gevoegd. Een carport in geprepatineerde zilverspar doet het fraaie gebouw nog meer opgaan in het bos. “We wilden onze omgeving met zoveel mogelijk respect behandelen”, legt de vrouw des huizes uit. “Vandaar onze keuze voor een donker volume en hout in de gevel. We hebben ook zoveel mogelijk bomen op het perceel behouden.” Het koppel koos heel bewust voor houtskeletbouw omwille van het gezonde binnenklimaat dat dit bouwprocédé meebrengt. De bouwvrouw: “Eerst ben ik er online over gaan lezen. Vrij snel kwamen we terecht op de website van Arkana, de specialist in laagenergetische houtskeletbouw. Er stond veel informatie en een positief verhaal op hun website. We namen contact op met bouwadviseur Paul Janssens van Arkana, die ons al behoorlijk snel meenam naar een bijna opgeleverde werf in Vrasene. Dat maakte een sterke indruk op ons en leidde tot een goed gevoel en vertrouwen. Mijn partner en ikzelf gaan vaak op ons gevoel af, niet uitsluitend, maar het speelt toch een grote rol. De referenties van Arkana spraken ons ook veel meer aan dan de architectuur die we bij andere bouwbedrijven zagen.” Nadat de bouwadviseur had bemiddeld bij de zoektocht naar een geschikte bouwgrond, bracht hij het koppel in contact met een architect. “De kennismaking met Stam Architecten was bijzonder aangenaam, ook op menselijk vlak. Het intakegesprek duurde maar liefst vier uur. De architecten vroegen ons naar onze gewoontes en hoe we willen leven. Ze zijn echt niet alleen op zoek naar een mooi plaatje.” Slimme schoonheid en indeling Toch zijn de architectuur en het interieur bijzonder knap en samenhangend. Beide zijn dan ook als een totaalconcept uitgetekend door de architect, en dat loont. Wanneer we de voordeur onder de carport achter ons toetrekken, valt het meteen op. Het contrast van witte schilderwerken en het witte keukeneiland met zwart gekleurd parket, schrijnwerk en maatwerk is uitermate stijlvol. De entree is gevat in een zwart blok met kastwerk rondom. Keuken, eetkamer en zithoek vormen het linkerdeel van het woonvolume, achter de keuken liggen de master badkamer, dressing en slaapkamer in het rechterdeel. Dit laatste heeft ook een verdieping, waar zich een thuiskantoor bevindt, een ruime berging en nog een extra gastenkamer met badkamer. De mooie vloer in zwart eiken is geplaatst op vloerverwarming. “Dit samengesteld parket komt voor in alle leef- en bureauruimtes. In de natte ruimtes liggen overal keramische tegels met het uitzicht van leisteen. De keuze voor die twee en niet meer materialen brengt rust.” Het witte eiland in de keuken is onderin, waar de barkrukjes staan, bekleed met mooie (en echte) leisteen. Ook de spatwand is uitgevoerd in dit materiaal. Boven de spatwand en onder de ingewerkte dampkap is een handig nisje voorzien, en de bewoners kozen enkel voor die keukentoestellen die ze ook effectief gebruiken. Alles draagt bij tot de sobere en pure esthetica. “We hebben ons laten begeleiden door een lichtspecialist, die een functioneel lichtplan opstelde met algemeen licht en detaillicht”, vervolgt de bouwdame haar rondleiding. “We kozen ook voor drie grote spiegelende luchters boven de eettafel. Ze brengen beweging, leven en reflecties van het bos in de ruimte.” Baden, kleden en slapen in comfort De master badkamer speelt eveneens met licht en donker. De schuiframen kunnen helemaal open, waardoor de bewoners hier wel in het bos lijken te zitten. Vloer en wanden zijn bekleed met de leisteenimitatie in onderhoudsvriendelijk keramisch materiaal. Boven het vrijstaand bad is een nisje uitgewerkt, zoals in de keuken, en een kamerbrede spiegel vergroot de ruimte. Het kastwerk is hier, net zoals in de keuken, gemaakt uit gelakt mdf. Het tablet is vervaardigd uit kwartscomposiet. De dressing is als drie grote, afzonderlijke maatwerkblokken tussen de badkamer en de slaapkamer gepositioneerd. Links en rechts van de blokken is circulatie mogelijk, waardoor de eerder beperkte oppervlakte van de slaapkamer ruimschoots wordt gecompenseerd. Mevrouw: “Het creëren van een ruimtelijk gevoel is een heel sterk punt van onze architect.” Sensoren verbonden met lampjes in de dressingkasten zorgen ervoor dat de bewoners ’s nachts verlicht van hun bed naar de badkamer kunnen. Werken op de verdieping We nemen ook nog even een kijkje op de verdieping. De Z-trap is ietwat losgemaakt van de muren voor een zwevend effect en heeft exact dezelfde uitstraling als het parket. De bureaus voor hem en voor haar zijn elkaars exacte spiegelbeeld en ontworpen door de architect met het oog op een optimaal gebruik. Tussen de bureaus bevindt zich een bibliotheek. Boven is ook een ruime berging, waar Solatubes extra licht brengen. Dit zijn koepeltjes met prismatechnologie die het daglicht versterken dankzij lenzen - erg handig in de bossen. Ook is er een extra slaapkamertje voorzien met een eigen badkamer, als een mini-kopie van de grote badkamer, met leisteenimitatie, kwartscomposiet en wit lakwerk. “We wilden de tweede slaapkamer vooral voor het geval dat we ons huis ooit zouden verkopen”, verklaart mevrouw. Mee met zijn tijd Deze woonst is uiteraard helemaal mee met zijn tijd. Dat typeert niet alleen Arkana, het was ook de uitdrukkelijke wens van de bouwheer. Er is een warmtepomp met geothermische boringen voorzien, die ook kan koelen. Er is ook een balansventilatie D geplaatst. “Zelfs ons kattenluik is laagenergetisch want luchtdicht”, lacht mevrouw. “We hebben het moeten bestellen in de VS.” Bouwen met Arkana De bouwvrouw is zeer tevreden over de samenwerking met Arkana. “Ze werken uiterst professioneel. Zo duurde de eerste planbespreking een vijftal uur, waardoor ons geen enkele onaangename verrassing wachtte tijdens en na de bouw. De werfleider was altijd bereikbaar of belde ons steeds binnen het uur terug. Nu, acht maanden na de oplevering, wordt ons dossier nog steeds opgevolgd. Het vertrouwen dat we van bij de aanvang hadden, is zo alleen maar sterker geworden.” Arkana’s bouwadviseurs Paul Janssens en Luc Brosens lichten de aanpak van hun bedrijf toe. “Gezondheid is altijd primordiaal in de laagenergetische houtskeletbouw van Arkana. Deze waarde plaatsen we wel altijd in functie van de comfortnormen die de klant vooropstelt: geluid, uitzicht, geurhinder, allergieën, we houden er allemaal rekening mee. Ook de architecturale vrijheid is bij ons onbeperkt. De klant kiest zijn of haar architect, maar wel liefst pas nadat we het budget hebben doorgepraat. Daarom is het voortraject zo belangrijk bij ons: dankzij een juiste prijszetting van bij het begin, garanderen we een stipte budgetbewaking. Zo worden onaangename verrassingen doorheen het bouwproces vermeden.” Bron: Home Sweet Home 02/2015 Foto's Hendrik Biegs
U gebruikt een verouderde browser

Installeer een moderne browser om deze website te bekijken. Kies een moderne browser

×