935-2100-dsc_0023-large
Mevrouw Vandikkelen
Zonhoven

Op een landelijk perceel direct naast het ouderlijk huis in Zonhoven bouwde Mia Vandikkelen (56) haar vrijstaande lage-energiewoning. Naar de toekomst toe koos ze er bewust voor te investeren in houtskelet en ecologische techniek om later te kunnen besparen op de alsmaar stijgende energiekosten. Mia’s huis is een lage-energiewoning met een warmtepomp aangesloten op de vloerverwarming. Er zijn voorzieningen aangebracht voor zonnepanelen, waarmee Mia in de toekomst een 0-energiewoning hoopt te creëren.

Bouwen met Arkana

Mia: ”Sinds november vorig jaar woon ik in het huis. En het voelt als thuis. Ik ben erg tevreden met het resultaat en over hoe het bouwproces is verlopen kan ik alleen maar lovend zijn.“ En dat stemt mevrouw Vandikkelen meer dan tevreden, want toen ze besloot zelf een huis te gaan bouwen, was de – alleszins positief bedoelde – kritiek niet van de lucht. Een aannemer kan u alles wijsmaken, waarom koopt u niet gewoon een appartement dat al klaar is, begin er niet aan, u kent de horrorverhalen uit de bouw toch, ze gaan u bedotten als vrouw alleen. ”Het zijn slechts enkele voorbeelden van waarschuwingen en opmerkingen die ik kreeg toen ik mijn beslissing om zelf te gaan bouwen kenbaar maakte. Maar ik heb me niet uit het veld laten slaan en ben op zoek gegaan naar een aannemer gespecialiseerd in lage-energiewoningen.“ Via het zoeken naar ‘energiezuinig’ op Google kwam Mia bij Arkana terecht. Ze contacteerde nog twee aannemers, maar de keuze was snel gemaakt. ”De mensen van Arkana luisteren naar wat u vraagt, terwijl de andere aanbieders hun waren aanprijzen. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, maar de persoonlijke aandacht en het goede gevoel gaven voor mij al snel de doorslag.”

Ontwerp van houtskeletwoning

 ”Het ontwerp van het huis heb ik door Arkana laten maken. De architect begreep mijn wensen en kende de stijl die ik wilde, omdat ik op zijn verzoek foto’s en afbeeldingen van huizen die ik mooi vond, heb verzameld. Ik heb beneden een slaapkamer en een badkamer en de ruimte is praktisch en comfortabel. De living is van bescheiden omvang, maar door het plafond deels flink te verhogen – een tip van Arkana – is het toch heel ruimtelijk.”

Het bouwproces

De bouw verliep voorspoedig. Zes maanden na het tekenen van het contract stond het huis er. ”Ik heb er geen omkijken naar gehad,”  zo vertelt Mia. ”Mijn vader, tevens buurman heeft zich geweldig geamuseerd. Elke dag volgde hij de werkzaamheden vanuit zijn rolstoel op de voet. Hij heeft de bouw van het huis als zeer boeiend ervaren. Als er al eens iets was, had mijn vader het gezien. Ik telefoneerde dan even met Arkana en het werd opgelost of aangepast.”

Prijsbewust bouwen

Budgettair is alles ook gegaan zoals van tevoren afgesproken. Mia heeft prijsbewust gebouwd en is altijd binnen haar budget gebleven. Die kosten die extra waren, werden veroorzaakt door externe factoren. Meer specifiek; de verordeningen van de gemeente op het gebied van riolering en elektriciteit. ”Dingen waar ik niet omheen kon,” aldus Mia. ”Het zij zo.”

Energiezuinig wonen

”Energiezuinig wonen kwam bij mij op de eerste plaats, daarna pas luxe en ruimte. Daarom is mijn huis compact en praktisch. Als ik terugkijk op de bouw ben ik fier op mezelf. Ik moest mij overgeven aan Arkana. In eerste instantie was ik afwachtend, want als leek kende ik niets van bouwen. Maar het vertrouwen groeide snel. Het is fantastisch verlopen. Zonder problemen en met een goed resultaat. Het beste bewijs is wel het feit dat mijn broer, die de bouw met belangstelling heeft gevolgd, besloten heeft zijn nieuwe woning ook door Arkana te laten bouwen. Meer moet ik niet zeggen, zeker?”

Nog enkele van onze realisaties