12031-dsc_6303
Familie Veraa-Claes
Beverlo

De kinderen van Roel (30) en Mieke (28) hebben de ruimte om te spelen. Op een perceel van 14,5 are grenzend aan een mooie bosrand in de gemeente Beverlo bouwde het koppel met Arkana een vrijstaande lage-energie-woning in Engelse stijl. Roel en Mieke kozen bewust voor houtskelet om een lage energieprestatie te bewerkstelligen.

Waarom houtskeletbouw?

Dat Roel - calculator bij een traditioneel bouwbedrijf - bewust koos voor houtskelet is op zijn minst opvallend te noemen. Roel: ”Mieke en ik werken allebei full time en met onze driejarige dochter Aliena en een tweede op komst, waren we beperkt in onze tijd om aandacht aan en energie te steken in de bouw van ons huis. Daarnaast vinden we een lage energieprestatie belangrijk, zeker naar de toekomst toe. Rondom energiebesparende maatregelen in houtskeletbouw is zoveel meer te halen dan in traditionele bouw. Door een energiezuinige woning te bouwen zijn we direct in regel met de vereiste EPB-waarde. Dat het huis na zes maanden klaar was, was voor ons een bonus,” vult Mieke aan. ”Zo hadden we nog voldoende tijd om ons in alle rust voor te bereiden op de komst van de baby.“ Het huis van Roel en Mieke heeft geen zonnepanelen en geen warmtepomp. Toch werd aan het huis een E-peil van 52 toegekend. Een laag energiepeil dat met weinig extra inspanningen werd bereikt.

Budgetanalyse bouw

Roel: ”We zijn samen met Arkana uitgegaan van twee essentiële elementen; de bouwstijl van het huis en het budget dat we beschikbaar hadden. In de praktijk is het zo gegaan dat Arkana ons in contact heeft gebracht met een architect die deze stijl ontwierp en daarnaast bekend was met houtskeletbouw. We hebben onze wensen en eisen ingebracht en van daaruit is het ontwerptraject begonnen. Arkana zorgde ervoor dat we bij het ontwerp binnen ons budget bleven. Het was ons direct duidelijk wat we ons financieel wel en niet konden veroorloven en als we iets toch wilden, wat we daar dan voor zouden kunnen weglaten.“ Mieke: ”Het was allemaal heel transparant en duidelijk. We hebben gekozen voor veel leefruimte beneden en standaard ruimte boven en zijn erg blij met het resultaat.”

Snel bouwproces, sleutel-op-de-deur

Arkana startte met de bouw in februari en in september werd de sleutel van het huis aan de eigenaars overhandigd. Het koppel legde zelf de vloer, deed het schilderwerk en liet de keuken plaatsen met het zeer gewenste Falcon fornuis voor Mieke. In november verhuisden ze van hun appartement naar de woning. ”Voor mij was het een voorwaarde dat alles klaar zou zijn voordat we verhuisden,” vertelt Mieke. ”Een half afgewerkt huis is niets voor mij.”

Onze ervaring met Arkana

”Het helpt als u weet wat er op u afkomt. Wij wisten vooraf welke bouwstijl we wilden en welke leefruimtes in de woning we belangrijk vonden. Bij het kiezen van de materialen, zijn we met z’n tweeën voorafgaand aan de leveranciersbezoeken met Arkana zelf al eens gaan kijken. Dat maakt de keuze nog gemakkelijker,” vertelt Mieke. ”Ik zie in mijn werk dagelijks de zorgen die een bouwproject met zich meebrengen. Onze ervaringen met Arkana zijn echter zeer positief. Ik kan wel zeggen dat we zorgeloos gebouwd hebben. Als er al eens iets niet in orde was, werd dat direct opgelost. We kijken zeker niet terug op een stresserende periode in ons leven. Dat kunnen volgens mij niet veel mensen die een huis hebben gebouwd zeggen,” besluit Roel.

Nog enkele van onze realisaties