4141-dsc_1363
Familie Sprangers
Meer

Sinds april van dit jaar wonen de heer en mevrouw Sprangers in hun door Arkana gebouwde woning in Meer. Vanuit de woonkamer is de hobby van de heer des huizes prominent zichtbaar. Prachtige schapen grazen in de aanpalende weide direct naast de woning.

Snel en energiezuinig bouwen in houtskelet

De heer Sprangers vertelt: ”Mijn schapen zijn voor een deel de reden dat we vanaf het begin van onze bouwplannen voor houtskeletbouw hebben gekozen. De afstand tussen het appartement waar we woonden en de plek waar mijn schapen stonden was erg groot. Om de dieren te verzorgen moest ik dagelijks een flink aantal kilometers rijden. Des te sneller ons huis en de schapen op één plek samenkwamen, des te beter.“ Niet alleen de snelheid van het bouwproces was voor de familie Sprangers een belangrijke drijfveer om voor houtskeletbouw te kiezen. ‘Houtskelet staat synoniem voor lage energie. Zo’n pand is uitstekend geïsoleerd. Bij thuiskomst is het direct behaaglijk in huis. En als we de verwarming al moeten opzetten, is het in korte tijd lekker warm binnen.”

Ook met de architect via Arkana klikte het meteen

Arkana vond het echtpaar al surfend op het internet. ”We hebben met vijf aannemers contact opgenomen,” aldus mevrouw Sprangers. “Ze zijn allemaal bij ons thuis geweest en we hebben met iedereen onze ideeën en wensen besproken. Met de architect van Arkana klikte het meteen. Normaal gezien werkt de architect aan een voorontwerp op basis van een vooraf afgesproken budget. Wij wilden echter eerst een verrassend ontwerp zien. Daarna zouden we wel horen welk kostenplaatje er aan kwam te hangen.”

Onze ervaring met Arkana

Uiteindelijk heeft de afwerking van de bouwprojecten de doorslag gegeven. ”In een opgeleverde woning is niets te zien, als u wil kijken naar de kwaliteit van de afwerking. Maar we gingen regelmatig naar Arkana-bouwwerven waar volop gewerkt werd. De uitstekende afwerking en het deugdelijk gebruik van het isolatiemateriaal trok ons over de streep,” vertelt de heer Sprangers.

De oplevering van de woning is gebeurd binnen het aantal afgesproken werkdagen. En dat ondanks de strenge winterperiode waarin lange tijd niet gewerkt kon worden. Mevrouw Sprangers: ”Als de bouw direct gestart zou zijn in augustus, zoals in eerste instantie was afgesproken, zou de oplevering al met Nieuwjaar mogelijk geweest zijn. Het kan echt razendsnel gaan dus!”

Totaalbegeleiding bouw

De materialen heeft het echtpaar met begeleiding van Arkana ingekocht. Alles op één dag bij firma’s die Arkana aanbevolen had. Van deuren en klinken, tot bakstenen en vloertegels. Het lastenboek was daarbij een prima leidraad. Mevrouw Sprangers: ”We konden het zo snel doen, omdat we een duidelijk beeld hadden van wat we wilden met het huis. We hadden er van tevoren natuurlijk al over nagedacht. In ons geval hoefde de Arkana begeleider ons niet te adviseren. Hoewel ik me kan voorstellen dat dit bij veel mensen wel toegevoegde waarde heeft.”

”We hebben een schoorsteen laten bouwen voor onze houtkachel. Met daarbij een speciale voorziening in de kruipkelder voor de luchttoevoer, zodat we geen raam moeten openzetten als we de houtkachel stoken. Dit is allemaal prima uitgevoerd. Het enige wat nu nog ontbreekt, is een schouwmantel. Het is immers niet verstandig een houtkachel zonder bescherming tegen een Gyproc-wand te zetten. Jammer voor ons dat Arkana ons hierover niet in de ontwerpfase heeft geïnformeerd. Dus mijn tip voor de toekomstige bouwers: laat bij plannen voor een kachel direct een schouwmantel voorzien,” besluit de heer Sprangers.

Nog enkele van onze realisaties