3795-img_3379
Familie Pals en praktijkruimte
Duffel

Na in februari 2006 te zijn gestart met de bouw van de woning, konden Philippe Pals (35) en Patsie Wollaert (33) met hun twee kinderen hun door Arkana gebouwde huis op 24 juni jl. betrekken.

Houtskeletbouw met Arkana, een bewuste keuze

De heer en mevrouw Pals-Wollaert hebben bewust voor houtskeletbouw gekozen. Zij wilden om professionele redenen in korte tijd hun nieuwe woning betrekken. De heer Pals is neuroloog van beroep en het huis met de praktijkruimte moest zo snel als mogelijk instapklaar afgewerkt zijn. Het zakelijk en privéleven van de heer en mevrouw Pals- Wollaert is drukbezet. Zij waren niet in de gelegenheid om een langdurig traditioneel bouwtraject te doorlopen. "Daarvoor hadden we gewoonweg de tijd niet,” vertelt Philippe Pals. "Een woning laten bouwen, daarbij komt heel wat kijken. Bouwen is een stresserende onderneming als u een zwaar beroep hebt. Wij wilden zo snel mogelijk verhuizen naar Duffel én we hadden geen tijd om ons dagelijks tot in detail toe in de bouw te verdiepen." Behalve de snelheid waren ook de energiezuinigheid, het gebruik van natuurlijke materialen en het comfortabele leefklimaat belangrijke redenen om voor houtskeletbouw te kiezen. De warme zomermaand juli was meteen de vuurdoop voor het gezin. "Het huis koelt door het gebruik van de natuurlijke materialen sneller af,” vertelt mevrouw Wollaert. "Onze kamers waren aangenaam om in te vertoeven, zelfs in de warmste maand sinds jaren!”

 De heer en mevrouw Pals-Wollaert hebben via internet met Arkana kennisgemaakt. "Ik heb op internet gezocht en met verschillende houtskeletbouwers contact opgenomen,” zo vertelt Patsie Wollaert. En dan begint het keuzetraject. Arkana stond mevrouw Wollaert professioneel en vriendelijk te woord. "Het eerste telefoongesprek dat zeker een kwartier duurde en waar ik al veel gedetailleerde uitleg kreeg, gaf me een goed gevoel. We hebben natuurlijk een aantal andere aanbieders naast Arkana uitgenodigd. We kozen voor Arkana omdat ze uitgebreid de tijd voor ons voor namen. De informatievoorziening was goed en ook de contactpersoon sprak ons erg aan. De keuze was snel gemaakt!"

Een ontwerp volgens onze wensen en budget

"We hadden onze plannen in grote lijnen al gereed,” vertelt de heer Pals. "Met het architectenbureau via Arkana, hebben we de plannen in detail uitgewerkt. De uitspraak ‘Wonen is emotie’ heeft bij Arkana duidelijk inhoud. Onze manier van leven is zeker terug te vinden in het interieur en de indeling van ons huis. Alle leefruimtes komen uit op de tuin en zijn subtiel afgescheiden, terwijl onze gasten bij gelegenheid toch aan een enorme lange tafel kunnen aanschuiven om gezellig te eten." In totaal zijn de heer en mevrouw Pals- Wollaert en de architect van concept tot getekend plan een keer of vier, vijf bij elkaar gekomen. Nadat het definitieve plan klaar was, heeft het gezin geen wijzigingen meer doorgevoerd. "We hebben al vier keer verbouwd,” aldus Philippe, "dus we weten wat we wel en niet willen in een nieuw huis. Budgettair is de familie niet voor grote verrassingen komen te staan. Mevrouw Wollaert: "Er was een vast budget voor elke post en daaraan hebben we ons goed gehouden. Alles wat boven budget is uitgekomen – met uitzondering van de fundering, die we na sondering van de grond hebben moeten versterken – is onze verantwoordelijkheid. We hebben bijvoorbeeld een duurdere keuken laten plaatsen.”

Bouwen met Arkana

 Ofwel mevrouw of meneer kwam tijdens de bouw elke dag op de werf. "’s Morgens liepen we rond om te bekijken wat er die dag aan werkzaamheden gepland stond en ‘s avonds overliepen we wat er uiteindelijk was gebeurd,” legt Philippe Pals uit. "Chapeau voor de werfleider, die bijzonder gestructureerd te werk ging. Onze ervaringen met hem zijn zeer positief. Hij was meer dan voldoende op de werf aanwezig en zocht altijd direct naar oplossingen. Zijn stiptheid en het feit dat hij altijd bereikbaar was, was voor ons een prettige ervaring." Gedurende het bouwtraject werken onderaannemers onder de supervisie van Arkana aan de woning. Ze verzorgen de loodgieter-werkzaamheden, de elektriciteit, het timmerwerk, het tegelwerk en dergelijke. "Perfectie valt niet te realiseren,” meldt de heer Pals, "dat weet ik uit beroepservaring als geen ander. We zijn daarom bij de bouw en afwerking altijd realistisch geweest. We zijn zeer tevreden met het resultaat." De opleverdatum heeft ook niet voor stress gezorgd. Philippe Pals: "Ik wilde alleen met Arkana in zee gaan als ze de opleverdatum wilden garanderen. Zo is het ook gebeurd. Zelf had ik nog rekening gehouden met wat tegenslag, maar die hebben we niet gehad, waardoor de woning zelfs nog eerder klaar was dan wij – in stilte – hadden gedacht. Dat het bouwen zo snel gaat, is echt heerlijk. Niet ver van ons vandaan wordt momenteel op traditionele wijze een gelijkwaardige woning gebouwd. De bouw is zelfs drie maanden eerder gestart, maar het huis is nu nog niet klaar."

Problemen met Arkana?

De heer en mevrouw Pals-Wollaert benadrukken dat dit toch echt wel meevalt. "In totaliteit hebben we niet veel te klagen. "Ik heb me wel even druk gemaakt bij het storten van de fundering. De buitentemperatuur om te storten was goed, maar er gebeurde niets. Wat later zijn de werken begonnen bij een temperatuur van -4 °C. Volgens de norm zijn er producten bijgedaan, waardoor storten wel mogelijk was, maar op dat moment had ik dat liever anders gezien. Maar dat is nu allemaal vergeten. We wonen immers prachtig en kunnen terugkijken op een positieve bouwervaring. Met Arkana!"

Nog enkele van onze realisaties