28361-20180606_stam_vlierstraatmol_online-2
Familie De Maeyer
Mol

Ons compacte passiefhuis met veel ruimte.

 

Minder vierkante meters en zo weinig mogelijk impact op de omgeving. Dat was de insteek van de Familie De Maeyer-Van Vaerenbergh uit Mol bij hun zoektocht naar hun droomwoning. Want onze ecologische voetafdruk is al groot genoeg. Passief bouwen met houtskelet en energiezuinige technieken is de beste garantie op een duurzame toekomst, en het koppel ging ervoor.

Houtskeletbouw, een bewuste keuze

Bouwen of verbouwen... Matthias en Leen hielden in eerste instantie beide opties open. De vorige woning werd sowieso te klein voor het gezin met een kindje (en ondertussen een tweede op komst), dus bekeek het koppel de verschillende mogelijkheden. Tijdens beurzen en open werfdagen werd volop info ingewonnen. Al snel bleek dat een verbouwing niet kon voldoen aan hun energiezuinige wooneisen.

“We wisten altijd al: als we (ver)bouwen, kiezen we voor een passieve opbouw met zoveel mogelijke energiezuinige technieken”, vertelt Leen. “We wilden het maximum halen uit een compacte ruimte. Die wensen legden we voor aan aannemers in houtskeletbouw. Bij Arkana klopte het plaatje volledig: waar architecten van andere passief bouwbedrijven te veel de technische kant opgingen, overtuigde de architect van Arkana ons met een sterk technisch én visueel voorstel.”

Sleutel-op-de-deur en totale ontzorging

Het koppel koos voor een sleutel-op-de-deur houtskeletwoning, waarbij de woning quasi volledig werd afgewerkt. “Casco was voor ons geen optie”, gaat Matthias verder. “We zagen alles graag tot het einde gefinaliseerd. Ook op dat punt scoorde Arkana prima, met een duidelijk voorstel en netjes afgelijnd budget. Zo weet je perfect waar je aan toe bent op het einde van de rit, zeker financieel. Wanneer we andere materialen wilden om de kosten te drukken, dan kon dat ook.”

Wie bouwt met Arkana, krijgt altijd één aanspreekpunt die als het ware volledig ontzorgt. Een dergelijke totaalbegeleiding is een belangrijke meerwaarde in de toch wel drukke levensfase van de bouwers. “Die begeleiding was erg fijn”, bevestigt Matthias. “Ik wilde oorspronkelijk de elektriciteit zelf doen, maar dat zou toch te veel worden in combinatie met mijn job. Een belletje naar Arkana en het was zo geregeld.”

Met zonne-energie en infrarood verwarmen

Het resultaat mag er zijn. We zien een open bebouwing met een tuin in zuidelijke richting. Een compacte passiefwoning met houten carport die het huis extra cachet geeft. Modern en warm, zo laat deze houtskeletwoning in een rustige, groene omgeving zich het beste omschrijven. Beneden zorgen grote ramen voor veel lichtinval en zonne-energie, net zoals boven bij de slaapkamers en polyvalente ruimte.

“We hebben zonnepanelen en een bodemwarmtewisselaar”, zegt Leen. “We moeten bijna niet bijverwarmen. Als dat toch nodig blijkt, doen we dat via geavanceerde infraroodpanelen in het pleisterwerk.” Dikke ramen, driedubbel glas, dikke muren, cellulose-isolatie uit 100% gerecycleerd krantenpapier en een ventilatiesysteem type D zorgen voor maximale luchtdichtheid en een aangenaam woonklimaat.

Het koppel woont sinds juni 2016 in hun droomhuis en ze raden iedereen passief bouwen met Arkana aan. “Wij zijn heel blij met onze compacte houtskeletwoning”, besluit Matthias. “Ze voldoet volledig aan onze wensen op het gebied van duurzame energie en een beperkte ecologische impact. We zouden het bouwtraject volledig op dezelfde manier overdoen. Al je bouwt, doe je het best meteen goed, met een partner die met je meedenkt zoals Arkana houtskeletbouw. Dat is ecologisch bouwen ten top.”

Nog enkele van onze realisaties