28278-img_0482
Familie Vandikkelen
Herent

Een woning met gîte,

in 2 gekoppelde volumes.

De woning bestaat uit een hoofdgebouw, waarin de woonruimtes zijn ondergebracht, en een bijgebouw dat dienst zal doen als gîte. Het volume, opgetrokken in houtskeletbouw, straalt een natuurlijk karakter uit en respecteert de directe omgeving met landschappelijk karakter. Ook de materialen reflecteren de omliggende akkervelden. De langse gevels en dakvlakken worden ingepakt met traditionele gevelpannen. De kopse gevels worden uitgevoerd in houten latten die variëren in breedte. Een geslaagde combinatie van hedendaagse vormgeving en oer-traditionele materialen.

Jos Vandikkelen en Annemie Loos uit Herent vervangen hun oude woning door een duurzame nieuwbouw

“Perfecte driehoek tussen Arkana, de architect en onszelf”

Hun oude woning afbreken en vervangen door een gloednieuwe houtskeletbouw. Tot die radicale conclusie kwamen de 58-jarige Jos Vandikkelen en Annemie Loos uit Herent toen ze hun toekomstige woonplannen analyseerden. “Het was de beste beslissing die we ooit konden nemen”, vertelt Jos. “Nu wonen we in een duurzame en energiezuinige houtskeletbouw, tot in de kleinste details uitgedacht op maat van onze levenssituatie. De architectuur is echt uniek. Wij zijn alvast in de wolken met het eindresultaat.”

Jos Vandikkelen en Annemie Loos vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze kennen elkaar al vijftien jaar, drie jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje. Samen tellen ze zes dochters, allen uitgevlogen uit het ouderlijke nest. “Onze oude woning van meer dan honderd jaar oud was veel te ruim”, vertelt Jos. “In de jaren ’80 hebben we zelf wat verbouwd, maar deze aanpassingswerken waren al ruim gedateerd. Om dat huis op vlak van energie en duurzaamheid op een hedendaags niveau te brengen, waren er zeer grote investeringen vereist. En dan zou het nog niet ideaal zijn. Bovendien bleef de woonoppervlakte veel te groot.”

Nieuwbouw op dezelfde locatie

Na heel wat overleg en denkwerk besloten Jos en Annemie om op dezelfde locatie een nieuwbouw te realiseren. “Waar we wonen, vinden we geweldig. We wilden dus niet zomaar weg.”

Keuze voor Arkana

De keuze voor Arkana was snel gemaakt. “We hebben de markt niet verkend”, geeft Jos toe. “Mijn zus had een aantal jaar eerder gebouwd met Arkana en dat was uitstekend verlopen. De afgelopen jaren zag ik heel wat familie, vrienden en kennissen bouwen. Dat waren zeker niet allemaal succesverhalen. Voor ons was vertrouwen van essentieel belang. Wij hebben niet de kennis en de tijd om zelf een bouwproject te realiseren. We zochten een firma die goed kon luisteren en alle zorgen overneemt. Een verkennend gesprek met Arkana bevestigde ons positief gevoel, waarna we de knoop snel hebben doorgehakt.”

100% Houtskeletbouw

Dat Arkana zich volledig richt op houtskeletbouw was voor Jos en Annemie een absolute meerwaarde. “Wij staan 100% achter houtskeletbouw als duurzame en ecologische bouwmethode. Het feit dat deze bouwmethode veel sneller verloopt in vergelijking met de klassieke manier, was in onze situatie een extra bonus. Bovendien biedt houtskeletbouw alle vrijheid voor inrichting en afwerking.”

Architect in beeld

Na de eerste gesprekken met Arkana waarbij het budget werd afgelijnd en de verwachtingen voor de nieuwe woning in kaart werden gebracht, kwam de architect in beeld. “Wij vonden het een pluspunt dat Arkana niet werkt met eigen vaste architecten. Ze hebben eerst heel goed geluisterd naar ons verhaal. Vervolgens brachten ze ons vrijblijvend in contact met een architectenbureau dat volgens hen perfect onze wensen zou kunnen invullen. Dat is volledig gelukt. Al snel voelden we dat het klikte.”

Moderne authenticiteit

Jos en Annemie droomden van een moderne woning die toch voldoende authenticiteit, warmte en gezelligheid uitstraalt. “Wij stonden volledig open voor nieuwe ideeën”, vertelt Jos. “We gaven de architect heel wat creatieve ruimte. Vele voorstellen vonden we geweldig, hier en daar stuurden we bij. Onze woning heeft geen bakstenen muren bijvoorbeeld, de buitenmuren zijn afgewerkt met tegelpannen. Deze creatieve dialoog tussen ons en de architect verliep voortreffelijk.” Ook Arkana bleef op elk moment nauw betrokken. “Arkana hield tijdens de ontwerpfase het budget in de gaten en bewaakte of de architecturale ideeën - bijvoorbeeld de muren met tegelpannen die doorlopen over het dak - technisch haalbaar waren. Wij hebben hun technische inbreng op die momenten ten zeerste gewaardeerd. Eigenlijk was het de perfecte driehoeksrelatie.”

Extra gastenverblijf

Niet alleen de architecturale uitstraling kreeg de nodige aandacht, ook een doordachte binnenindeling was van groot belang. “In deze nieuwe woning willen we samen oud worden. Met z’n tweetjes heb je geen massa’s ruimte nodig. Toch vinden we het belangrijk dat onze kinderen en kleinkinderen comfortabel op bezoek kunnen komen én wat langer blijven als ze dat willen.” Om dit mogelijk te maken, werd eigenlijk een tweede afzonderlijke woning gecreëerd. “Dit bijgebouw - wij noemen het ‘onze gîte’ - bevat een eigen keuken, badkamer, toilet en leefruimte. Er kunnen comfortabel vier volwassenen verblijven. Op de momenten dat de kinderen er niet zijn, kunnen we het als gastenverblijf aan derden verhuren.”

Hernieuwbare energie

Energiezuinigheid en duurzaamheid kregen eveneens alle aandacht. “Na overleg hebben we geopteerd voor een warmtepomp met diepteboring. De beperkte hoeveelheid elektriciteit die we hiervoor nodig hebben, is afkomstig van onze zonnepanelen. Het was voor ons een heel bewuste keuze om aardgas te vermijden én extra te investeren in duurzame energie.” Op termijn laat dit systeem passieve koeling toe via de vloerverwarming. Een ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie maakt het energieplaatje compleet.

Bouwmaterialen recupereren

Niet alleen de ligging was voor Jos en Annemie een manier om het verleden te koesteren, ze wilden ook enkele materialen uit de oude woning recupereren voor hun nieuwbouw. “Door de prachtige, oude vloertegels voor de nieuwe keuken, badkamer en het toilet te hergebruiken, hebben we het verleden een passende plaats gegeven in de toekomst. Ook het hout uit de slaapkamers werd gerecupereerd voor onze nieuwe keuken. Het hergebruik van deze materialen gaf mij de kans om ook letterlijk een steentje bij te dragen. Het is het onderdeel van het bouwproject waarvoor ik zelf de handen uit de mouwen kon steken.”

Genieten tijdens de realisatie

Na de ontwerpfase en het kiezen van alle materialen, was voor Jos en Annemie de meest drukke periode achter de rug. Het genieten kon beginnen. “Het bouwproces was voor ons een waar genot. Wij mochten toekijken vanaf de zijlijn hoe onze droom realiteit werd. Arkana coördineerde alles tot in de puntjes. Daarbij gingen ze uiterst zorgvuldig te werk. Om te vermijden dat we niet zouden starten met een kaal perceel, vroegen we om een oude appelboom en okkernootboom in de tuin te behouden. Deze staan nu op minder dan vier meter van onze nieuwe achtergevel. Technisch was dit niet eenvoudig, maar het is wel gelukt. Dankzij de grote ramen genieten we nu van een heerlijk uitzicht op deze prachtige bomen en de achterliggende open ruimte. Dit voorbeeldje bewijst eens te meer met welke toewijding en betrokkenheid Arkana onze persoonlijke verwachtingen heeft ingelost.”