2024-03 Bens - Rathé-1
Familie Bens-Rathé
Geel

Bij Arkana is er oog voor detail: alles wordt kwalitatief afgewerkt.

 

Toen de energieprijzen plots de hoogte inschoten, zag je meer dan ooit tips opduiken om energiezuiniger te gaan leven. Van ‘de thermostaat een graadje lager’ tot ‘doof de lichten die je niet nodig hebt’. Maar wat werkt het best op termijn? Dat is duidelijk energiezuinig bouwen. Daarmee vraag je aan de bron weinig of geen energie voor je woning, terwijl je geniet van een aangenaam klimaat in de volledige woning, winter en zomer.

Intussen heeft iedereen de mond vol van energiezuinig bouwen, terwijl Arkana al lage-energiewoningen bouwt sinds 1970. Aagje en Tania deden een beroep op die meer dan een halve eeuw ervaring voor hun nieuwe woning in Geel. Aagje vertelt er met plezier over.

 

Ecologisch bouwen met Arkana

Tania wou bewust ecologisch bouwen, en dan zit je met houtskeletbouw goed. Bovendien had mijn broer al met Arkana gebouwd en hij was daar heel positief over. 

We hebben dan met Arkana overlegd hoever we konden gaan in energiezuinig bouwen, en zo  zijn we uitgekomen bij een BEN-woning. We hebben onze vraag naar energie beperkt gehouden en ervoor gezorgd dat die wordt geleverd door eigen hernieuwbare energiebronnen.

Tania en ik wilden ook grote raampartijen, zodat je zelfs op een grijze dag nog genoeg licht binnenkrijgt. De keerzijde van de medaille is dan wel dat de kans op oververhitting in huis toeneemt. Daarom hebben we geïnvesteerd in zonnescreens: die houden echt heel veel warmte buiten wanneer het nodig is. We vulden die ingreep aan met een vloerkoeling door een lucht/water-warmtepomp. Zo blijft het hier in de zomer aangenaam koel. Want, eerlijk gezegd, ben ik banger voor een hete zomer dan voor een koude winter.”

Compact maar ruim genoeg

“Op deze grond kan je net zo goed een kasteel zetten, als je dat wenst. Maar omdat we maar met z’n tweeën zijn, vonden we dat het niet al te groot moest zijn. Zo zijn we uitgekomen op ongeveer 150 m², terwijl het huis toch een hobbykamer en een eigen bureelruimte heeft. Je kan het huis dus zien als een woning met drie slaapkamers.”

Bouwen volgens onze wensen en mogelijkheden

“We hebben weloverwogen keuzes gemaakt in functie van onze dromen alsook ons budget. We dachten aanvankelijk aan bouwen zonder verdieping, kwestie van later, maar hebben toch gekozen voor een woning met een verdieping die naadloos aansluit bij de benedenverdieping. Ook voor de ramen dachten we eerst aan aluminium, omdat je daarmee een strakke look krijgt. Dit hebben we bijgesteld naar pvc-ramen, die zo zijn geplaatst dat buitenste randen minimaal zichtbaar zijn. 

Als je elementen dient aan te passen vanwege het financiële plaatje, is het de kunst een goed en betaalbaar alternatief te hebben. En dat kregen we telkens van Arkana.”

Bouwen met oog voor detail

Ben je tevreden over het feit dat je woning sleutel-op-de-deur opgeleverd wordt?

“Absoluut. We kennen het verschil nu. Onze vorige woning was ook een sleutelklaar project. Maar daar was de afwerking maar zus en zo. Er waren zaken bij waar ik me heel de tijd aan bleef storen en dat is niet fijn. Bij Arkana is er dat oog voor detail er wel: alles wordt kwalitatief afgewerkt. Dat verschil vinden we trouwens essentieel.

En ben je onderweg verrassingen tegengekomen?

“Ik dacht eerst: het duurt lang vóór de bouwwerken starten. En we moesten zo veel keuzes maken in het begin. Maar zodra Arkana begon aan de werken, begreep ik wel waarom die aanloop zo belangrijk was. Elke keuze haakt in op een volgend deel van het werk. 

Trouwens, zodra het bouwen zelf startte, ging het snel. En het bleef snel gaan. De bouwwerken hebben nooit meer dan twee weken stil gelegen. Kwestie van opvolging kan dat tellen, vraag maar eens rond in je kennissenkring. We behoren dus niet tot die mensen die een avond lang over hun bouwperikelen kunnen vertellen. Voor ons was het eerder een plezierige tijd: we zagen het vooruitgaan en kregen op elke vraag snel een antwoord. Bovendien waren er voor ons geen financiële verrassingen. We kregen een eerste prijsvoorstel, dat werd aangepast nadat we zelf een aantal keuzes hadden gewijzigd. Die overeengekomen prijs is helemaal gerespecteerd. En wat we nog extra vroegen dat werd helder en apart gefactureerd. Nee, voor ons geen verrassingen.”

Houtskeletbouw: mogelijkheden te over

“Vooraf waren er mensen die ons afraadden om houtskeletbouw te kiezen. Omdat we dan zogezegd geen grote ramen konden kiezen. En dat was net wat we wilden, want dat vonden we het grote nadeel van ons toenmalige huis. Gelukkig werd dat fabeltje snel ontkracht door Arkana. Grote ramen kunnen perfect bij houtskeletbouw. Kijk maar: heel de achterwand is eigenlijk raam.  Bij Arkana merk je dat er wél heel veel mogelijkheden zijn qua architectuur. Als je de veelheid van stijlen ziet die Arkana al gebouwd heeft, dan weet je wat er allemaal kan.  Ja, we zouden zeker opnieuw kiezen voor deze bouwmethode. Al is dat nu niet aan de orde. We gaan hier eerst de tuin in orde brengen. En gezellige gordijnen hangen. Zodat het nog heel lang ons huis en onze thuis blijft.

Nog enkele van onze realisaties