IMG_6231
Familie Coster
Keerbergen

Tim en Jana Coster realiseren gelijkvloerse nieuwbouwwoning vanuit principe ‘levenslang wonen’ 


“Hadden de stap veel eerder moeten zetten” Al langer sluimerde in het achterhoofd van de bijna vijftigjarige Tim Coster uit Keerbergen de woondroom om ooit te verhuizen naar een eigen nieuwbouwwoning. “Ik en mijn echtgenote Jana woonden jarenlang in een dakappartement, sleutel-op-de-deur opgeleverd. Aanvankelijk waren we daar erg gelukkig, toch groeide stilaan onze frustratie. Hoe je het ook draait of keert, in een appartementsgebouw ben je voor rust en vrede altijd afhankelijk van je buren. Ook het fors toegenomen auto- en treinverkeer in de buurt bevorderde onze woonkwaliteit allerminst.” De tevredenheid over de energiezuinige nieuwbouwwoning die ze samen met Arkana realiseerden, is dan ook enorm. 

Een artikel in een weekendbijlage van De Standaard zette Tim verder aan het denken. “Ik las het inspirerende verhaal van een koppel gepensioneerden dat een nieuwbouw had gerealiseerd met Arkana. De woning was volledig gebouwd volgens de principes van levenslang wonen. Zo kozen ze bewust voor een volledig gelijkvloerse woning zonder trappen. Dat verhaal sprak me enorm aan. Ik zie bij mijn eigen ouders tot welke moeilijkheden - en grote aanpassingskosten - een oud huis leidt wanneer je zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen.”  

Trein definitief vertrokken 
Wat aanvankelijk beperkt bleef tot een verre droom, werd steeds concreter. “We bezochten bouwbeurzen en ik las veel over het bouwen van een eigen woning. Na een zeer overtuigend gesprek met het architectenbureau waarmee Arkana al talrijke projecten heeft gerealiseerd én het vinden van een geschikte bouwgrond, was de trein definitief vertrokken. Onze wensen voor levenslang wonen werden perfect vertaald naar een doordacht ontwerp voor een moderne gelijkvloerse woning. In dat huis – omgeven door de rust in een prachtige groene omgeving – zouden wij zorgeloos onze oude dag kunnen beleven.” 

Arkana mee aan tafel 
Al tijdens het ontwerptraject met het architectenbureau, zat ook Arkana als bouwbedrijf mee aan tafel. “Zowel met bouwconsulent Jef als zaakvoerder Davy bouwden we uitstekende contacten op. We voelden al snel dat je bij Arkana geen nummer bent, maar dat er echt persoonlijke interesse is voor je verhaal. Tijdens de vele gesprekken kregen we talrijke tips, telkens bedoeld om de woning zo verregaand mogelijk op onze wensen af te stemmen. Zelf vond ik het ook bijzonder overtuigend dat vele medewerkers hun eigen huis ook met Arkana gebouwd hadden of hiermee bezig waren.” 

Keuze voor houtskeletbouw 
De keuze voor houtskeletbouw was voor Tim en Jana niet vanzelfsprekend. “Ik kende de bouwmethode niet zo goed en zat met een aantal verkeerde vooroordelen. Ik dacht aan massief hout, wat ons uiteraard niet aansprak. Arkana heeft ons uitgebreid toegelicht wat houtskeletbouw inhoudt en wat de voordelen zijn. Naast de zeer korte bouwtijd overtuigden vooral de ecologische argumenten. Zo vernamen we dat Arkana bijzonder veel aandacht besteedt aan een doorgedreven isolatie en een volledig luchtdichte maar toch dampopen basisconstructie. Samen met een energiezuinige warmtepomp en een lage temperatuur vloerverwarming bepaalden deze elementen de extreme energiezuinigheid van onze woning.” 

Keuzetraject technieken, inrichting en afwerking 
Stap voor stap kreeg de woning in de ontwerpfase steeds verder vorm. “Arkana voorzag een begeleid keuzetraject voor de technieken, inrichting en afwerking. Tijdens onze bezoeken aan showrooms zijn we hier en daar in de verleiding gekomen door de enorme mogelijkheden, waarbij we vaak voor de meest uitgebreide en dus duurdere opties gekozen hebben. Ik denk dan aan ons domoticasysteem, de vliegenramen overal, de vloerverwarming die ook koelt in de zomer, de verlichting,…. Hierdoor zijn we wel wat boven de initiële raming gegaan. Achteraf bekeken hebben we evenwel van niets spijt en zijn we zeer blij dat we deze bewuste keuzes gemaakt hebben.” 

Een hechte tandem 
Na de grondige voorbereiding verliep ook de bouwfase bijzonder snel. De werken begonnen na het bouwverlof in januari. Minder dan acht maanden later, op 11 juli, kregen Tim en Jana de sleutels van hun gloednieuwe volledig afgewerkte woning overhandigd.  “Voor de start van de werken hadden we werfleider Niels al ontmoet. Hij leidde het bouwproces in goede banen. We stonden vrijwel permanent met elkaar in contact, zowel persoonlijk op de werf, telefonisch, per mail maar ook via sms en Whatsapp. Geen vraag was hem te veel. Dat ik regelmatig op de werf was en alles controleerde, beschouwde Niels als een voordeel. Op die manier kon hij het bouwteam snel bijsturen waar nodig. We vormden met twee een uitstekende tandem.” 

Om jaloers op te zijn 
Op dit moment wonen Tim en Jana bijna een half jaar in hun nieuwe woning. “Nu weten we het zeker, hier willen we samen oud worden. We hebben een thuis om jaloers op te zijn. Het enige wat ik nu denk: hadden we het maar sneller gedaan.”