DSCF3741-©NickCannaerts-HomeSweetHome
Familie Coster
Keerbergen

Tim en Jana Coster realiseren gelijkvloerse nieuwbouwwoning vanuit principe ‘levenslang wonen’ 


“We hebben een vakantiegevoel in eigen huis” - familie Coster 



Bijna 1 jaar wonen Tim en echtgenote Jana in hun nieuwbouw in Keerbergen. “Geen moment heb ik het me beklaagd.” geeft Tim aan, wanneer hij me trots een rondleiding geeft. “Je krijgt een instant vakantiegevoel als je de woning binnentreedt.”. Grote raampartijen trekken zacht zonlicht binnen. De ruimten vloeien naadloos in elkaar over en zorgen voor een aangenaam ruimtelijk gevoel.  De combinatie van glas, betonvloer en een strakke afwerking zorgen voor een moderne sfeer. 


De jonge vijftigers woonden jarenlang in een dakappartement, maar verlangden naar meer rust in een groene omgeving. Een artikel over levenslang wonen, zette alles in beweging voor Tim en Jana. “We wisten onmiddellijk dat het goed zat. De klik was er.”, vertelt Tim over de eerste contacten met bouwbedrijf Arkana. “We weten dat we veeleisend zijn. Als je dan merkt dat men naar je luistert, dan ga je er voor. Al onze wensen werden besproken. Niets was onmogelijk. Dat is fantastisch.”.

Het resultaat is een strakke, moderne woning. De totale bouwoppervlakte van het perceel werd benut voor de woning, die hierdoor een trapeziumvorm kreeg. De woning is gelijkvloers gebouwd, een principe dat voortvloeit uit het concept “levenslang wonen”. De indeling voelt aangenaam ruim, maar voorziet toch in voldoende hoeken waar je rustig kan vertoeven. Alles, van de badkamer tot de prominent aanwezige keuken, werkte het bouwteam van Arkana uit om te voldoen aan de behoefte, noden en wensen van een praktische en toekomstgerichte thuis. “Zo blijven we gespaard van aanpassingen die we anders later eventueel zouden moeten maken.”; vertrouwt Tim me toe. “We willen immers zo lang mogelijk in deze woning blijven.”.

Ook op vlak van woonkwaliteit en ecologische principes besteedde het koppel heel wat aandacht. Arkana staat dan ook gekend voor haar kwaliteitsvolle Lage-energiewoningen. De energiezuinige warmtepomp, lage temperatuur vloerverwarming, zonnepanelen en een doorgedreven isolatie maakt van deze houtskeletbouw een energiezuinige woning die voldoet aan de BEN-normen. 

De woning is volledig voorzien van een modern domoticasysteem en Tim’s trouwe vriend “Hey Google?” dimt op commando de lichten. Ook dit was een bewuste keuze, zo blijkt wanneer Tim herinneringen ophaalt aan het bezoek als tiener aan het Huis van de Toekomst. “Fantastisch toch wat er allemaal kan.”.  

Geen moeite was te veel. “Alles konden we vragen aan de projectleider. Alles werd uitgevoerd zoals gewenst. We hebben geen enkele toegeving moeten doen.”. “Je mag je wel verwachten aan  vreemde vragen van de ontwerpers.”, aldus Tim. Vragen zoals “Ontbijt u lang?” en “Hoe kom je ’s avonds thuis?” deden aanvankelijk Tim en Jana’s wenkbrauwen fronsen, maar bleken slimme hulpmiddelen om de wensen van de bewoners in beeld te brengen. “We worden wakker met de opkomende zon, ontbijten op het terras in de ochtendzon, hebben de hele dag zonlicht in de woonruimten en sluiten de dag af met de ondergaande zon in de zitruimte.” 

Het ruime terras van gepolierde beton omarmt de woning en sluit perfect aan op de vloer in huis. De grote raampartijen trekken de tuin als het ware binnen. Wanneer Tim terloops zegt dat de tuin pas in het najaar is aangelegd, kijk ik verbaasd op naar de volgroeide kastanjebomen en fruitbomen. “We vroegen expliciet om de bestaande natuurlijke elementen te integreren.”, verklaart Tim. “We behielden de bomen en sloten een droge gracht aanop een wadi in de tuin.

Bij het afscheid zegt Tim me hoe ontzettend blij zij zijn met hun woning .  

Vakantiegevoel in eigen huis.”; zeg ik. “Ja, inderdaad!” antwoordt Tim breed glimlachend.
 

Bron: ©Home Sweet Home - Nick Cannaerts