Wenst u energiezuinig te bouwen? Volg de juiste stappen!

Gepubliceerd op: 21 januari 2016

Keuze bouwperceel:

Alles begint natuurlijk bij het kiezen van het juiste perceel, daarbij kunnen allerlei factoren belangrijk zijn:

Ligging: Iedereen heeft verschillende redenen om voor een bepaalde regio te kiezen. Hierbij kunnen allerlei zaken van belang zijn: bereikbaarheid, afstand naar werk en scholen, winkels, openbaar vervoer, nabijheid van familie/vrienden, prijs bouwgrond, …

Stedenbouwkundig attest: Kijk zeker na of het wel degelijk om een bouwgrond gaat.  U kan dit verifiëren via het stedenbouwkundig attest, of navragen bij het gemeentebestuur.

Bodemattest: Bij de verkoop van een bouwgrond is een bodemattest vereist. Het beschermt de toekomstige koper tegen een mogelijk vervuilde of zelfs verontreinigde grond.

Bouwvoorschriften: Kijk zeker de bouwvoorschriften na, hierin worden allerlei verplichtingen vastgelegd:  ligging van het perceel, de helling van het dak, de hoogte van de dakgoot en eventueel zelfs het kleurengebruik.

Ook bij het bepalen van de juiste bouwgrond kan Arkana u reeds vrijblijvend adviseren. Samen met uw bouwadviseur bekijken we dan de bouwvoorschriften, oriëntatie van het perceel, bouwvoorschriften.  Indien gewenst dan kunnen wij voor u een grondsondering regelen om de bodem te analyseren, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Arkana biedt U een persoonlijke totaalbegeleiding van bij de keuze van uw bouwgrond, het ontwerpen van uw woning, keuze van materialen, tot na de oplevering van uw instapklare woning.

Hoe energiezuinig wenst u te bouwen:

Voor bouwaanvragen in 2016 geldt een norm van maximum E50. Deze norm wordt stelselmatig verstrengd om zo in 2021 tot de BEN-norm (E30) te komen: E50 in 2016, E40 in 2018, E35 in 2020, E30 in 2021.

De woningen die Arkana realiseerde in 2015 hadden een gemiddeld E-peil van 40, sterk beneden de toen geldende E60-norm.

Arkana ervaart een sterk stijgende interesse in BEN-woningen met een E-peil 30. De toekomstige nieuwbouwwoningen die door Arkana in 2016 gepland zijn, hebben een gemiddeld E-peil van E32.

Indien u vandaag een nieuwbouwwoning bouwt, is het raadzaam om vooraf na te gaan hoe energiezuinig u wenst te bouwen. Deze keuze is immers bepalend voor verschillende factoren:

·       comfort in de woning;

·       waardebehoud woning in de toekomst;

·       uw toekomstige energiefactuur;

·       eventuele premies.

Inderdaad, ook de overheid en de netbeheerder steunen uw investering om energievriendelijk te bouwen met enkele premies.  Via www.energiesparen.be vindt u alle informatie terug per gemeente. In enkele gemeentes kan u immers extra premies bekomen.

Sommige banken bieden u een voordelige hypotheeklening aan op basis van het te behalen E-peil.

Budgetanalyse:

Aan de hand van uw persoonlijk lastenboek, doet uw bouwadviseur een budgetanalyse om te bepalen wat de mogelijkheden zijn binnen het vooropgestelde budget, en u te adviseren om dit plaatje te doen kloppen. Zo kan u nog tijdig bijsturen mocht dat nodig blijken.

Ontwerp:

Binnen ons bouwteam werken verschillende ervaringsdeskundigen samen om tot een geslaagd project-op-maat te komen dat aan alle vooropgestelde eisen voldoet. Samen met de architect, de EPB-verslaggever, uw bouwadviseur, … bieden wij u een uitgebreide begeleiding om het totaalplaatje te doen kloppen. Op deze manier gaat u een zorgeloos bouwtraject tegemoet.

Bouwfase:

Arkana begeleidt u bij de keuze van materialen en technieken. Ook tijdens de bouw van uw woning wordt u bijgestaan door uw persoonlijke werfleider en ons team.

Thuis komen:

Een nieuwe woning, volledig op maat en binnen het voorziene budget. Na een kort en aangenaam bouwproces overhandigen wij u de sleutels van uw nieuwe thuis!

    Lees meer nieuws