20180507_STAM_Arkana_TommeltlaanMortsel_Online-4 (Large)
Familie Wyns
Mortsel

Transparant, degelijk en op ons tempo!

 

De kans om energiezuinig te bouwen, die liet familie Wyns-Dierickx uit Mortsel niet schieten. Na jarenlange renovatiewerken aan een eerdere woning wilde het gezin in uitbreiding toch graag ruimer en ecologischer gaan wonen. En dan was daar dat stukje familiegrond aan de rand van Mortsel. De perfecte locatie voor een nieuwbouw met zuidwest-oriëntatie.

Een houtskeletwoning heeft vele voordelen

Steven en Ann kozen bewust voor houtskeletbouw. Het milieueffect was de doorslaggevende factor, maar het koppel kende ook vele andere voordelen. Als je bouwt in houtskelet, dan heb je geen diepe fundering nodig. Dat kwam mooi uit. Het nieuwe huis van het koppel zou tegen dat van Anns zus aangebouwd worden, zonder al te veel overlast. Steven en Ann wisten ook dat de bouwtijd van houtskelet in vergelijking met die van klassieke woningbouw veel korter is. Dat speelde eveneens mee. De zoektocht naar een goede aannemer in houtskeletbouw en sleutel-op-de deur kon dus beginnen!

“Initieel waren we gestart met een andere houtskeletbouwer, maar we zaten nog in de voorbereidende fase”, begint Ann. Ons buikgevoel en het lastenboek vertelden ons dat we nog eens verder moesten kijken. We kregen gewoon niet de tijd om onze wensen uit te spreken, en van advies was geen sprake. Tijdens Batibouw leerden we dan Arkana kennen. Hun aanpak beviel ons wel.”

Constructieve en flexibele samenwerking met Arkana

Arkana laat bouwers vooraf altijd grondig nadenken over de stijl en noden in functie van de persoonlijke situatie en het budget. Eens daar meer duidelijkheid over is, kunnen stappen richting architect gezet worden. “Transparant, degelijk en op ons tempo, zo kunnen we de samenwerking met Arkana het beste omschrijven”, gaat Ann verder. In het lastenboek was er ruimte om flexibel om te gaan met materialen en energiezuinige technieken. Echt een fijn gevoel om met zo’n constructieve en flexibele partner in zee te gaan. Het team en de opvolging zijn goud waard.”

Meer wooncomfort

De moderne houtskeletwoning van Steven en Ann biedt ondanks de compacte vorm toch volop ruimte en wooncomfort. Beneden lopen woonkamer, leefkamer en keuken naadloos in elkaar over, met een zeer lange kastenwand die een maximum aan opbergruimte herbergt. De trap in rubberwood is knap verwerkt centraal in de woning, wat een beetje plaatsbesparend werkt. Qua vloeren is beneden gekozen voor gegoten beton en duurzaam parket. De ramen en deuren zijn in pvc, wat ten opzichte van aluminium beter is voor het energierendement.

Op de eerste verdieping bevinden zich een slaapkamer, badkamer en bureau, en op de zolderverdieping slapen de twee zonen elk in hun eigen kamer. De screens op de eerste verdieping houden de warmte in de zomer goed buiten. “Op de bovenste verdieping hebben we geen screens laten inbouwen, maar daar hebben we nu een beetje spijt van. Vooral omdat de zon er toch stevig kan binnenschijnen. Maar in de winter is die warmte dan weer erg welkom natuurlijk”, geeft Ann aan.

Een E-peil van 22

Het gezin investeerde op advies van Arkana in zonnepanelen, driedubbel glas, ventilatie type D, screens, een luifel achteraan en kwaliteitsvolle isolatie. De investering in energiezuinige technieken bij hun houtskelet BEN-woning laat zich vandaag al goed voelen.

“We hebben een E-peil van 22”, gaat Ann verder. “Oorspronkelijk hadden we gemikt op een E-peil tussen 30 en 40, dus het resultaat is ongelooflijk. Als je milieubewust wil bouwen, raden wij een samenwerking met Arkana absoluut aan. Dat er als eens iets misgaat op een bouwwerf, dat is onvermijdelijk. Bij ons waren er bijvoorbeeld problemen met de vloer. Maar dan komt het erop aan dat je samen tot een goede en snelle oplossing komt. Arkana doet echt alle moeite om je droomwoning volgens wensen en budget binnen de voorspelde tijd op te leveren.”

Laat u reeds bij het ontwerp goed begeleiden zodat u het optimale comfort haalt uit uw woning!

Nog enkele van onze realisaties