21255-dscf4740-kopieren
Familie Vranken
Vilvoorde

We moesten zelf amper aan iets denken.

Arkana en de architect waren overal in betrokken.

 

Steeds vaker wordt gekozen voor groen bouwen: het is beter voor het milieu en bovendien ook voordelig voor het budget. We bekijken een Bijna Energie Neutrale houtskeletwoning nabij Brussel.

De  unieke architectuur springt onmiddellijk in het oog: tussen de rijhuizen steekt een zwevend onderdeel uit. Dit zwevend onderdeel, bekleed met donkere gevelsteen, zorgt voor beschutting voor de carport en de ingang.

“We hebben in een rijhuis gewoond”, zet de bouwheer in. “Maandelijks stapelden de rekeningen voor elektriciteit en verwarming op, en dat werden we beu. Dus zijn we op zoek gegaan naar een stuk grond met de bedoeling om energiezuinig te bouwen.”

Energiezuinig en praktisch

Na de aankoop van de grond kwam het koppel bij Arkana terecht. “Het klikte eigenlijk van bij het eerste gesprek. Wij wisten wat we wilden, en hebben onze wensen ook doorgegeven bij Arkana. Eén van de voornaamste wensen was een optimale benutting van de ruimte. De architect van Arkana had dit goed begrepen en heeft over elke vierkante centimeter nagedacht.”

“Voor we van start gingen, hebben we een open werfdag van Arkana bezocht. Hierdoor konden we goed zien hoe Arkana tewerk ging en konden we al onze vragen op voorhand stellen. Op die manier waren onze aanvankelijke twijfels over houtskeletbouw ineens van de baan.”

“Arkana bouwt energiezuinige houtskeletwoningen”, licht de firma toe. “Met een houtskeletbouw kan je je veel beter aan de energienormen houden. Bovendien staat het meer vrijheid en flexibiliteit toe, waardoor je er makkelijker open ruimtes mee kan maken. Die open ruimtes en lichtheid waren één van de wensen van de bouwheer en bouwvrouw. Tot slot verhoogt een houtskeletbouw het comfortgevoel van de bewoners.”

“Van het eerste ontwerp tot en met het interieur heeft Arkana voor de gepaste begeleiding gezorgd. Elk project dat wij leveren is volledig op maat en afgestemd op de specifieke wensen van de klanten. Bij ons krijg je een totaalpakket.”

“Wij zijn van in het begin zeer goed begeleid”, beaamt de bouwvrouw. “Wij reizen enorm veel voor het werk. Het was dus heel erg leuk dat Arkana ons project zo goed heeft opgevolgd. Wij moesten eigenlijk nog amper aan iets denken: Arkana en de architect waren overal in betrokken. Zij hebben ons alles helpen kiezen.”

Modern, licht en warm

Het koppel wenste een modern huis met veel warmte, waarin Amerikaanse en Scandinavische invloeden aanwezig waren. Om dit te bekomen werd geopteerd voor een combinatie tussen ruwe en warme materialen. Overal in de woning komen natuursteen, beton en eikenhout terug.

De warmere toetsen vind je vooral terug in de leefruimtes: zo vind je in het salon en de kamers een eiken parket en zachte aardetonen. In de koelere plekken daarentegen tref je eerder ruwere materialen aan. In de twee badkamers liggen natuurstenen vloeren en ook steenstrips voor in de douches. In deze steenstrips werd wel het beige van de eiken vloeren herhaald. Ook in de keuken en eetplaats koos men voor natuurstenen vloeren. Opvallend is de werkplaat, vervaardigd uit één stuk leisteen.

Naar de tuin gericht

Via een zwevende trap worden wij naar de meest frappante ruimte van de woning geleid. De open keuken met eetruimte werd  voorzien op een mezzanine die uitgeeft op het lager gelegen salon. Naar de tuinkant is deze ruimte volledig open, zodat je een overzicht hebt over het salon met haar grote glaswand en de tuin erachter.

“Wij wisten precies wat we wilden en waar we het wilden. Het was heel belangrijk dat de woning praktisch was ingedeeld. Wij wensten ook dat de leefruimtes naar de tuin gericht zouden zijn. In oudere huizen zie je vaak dat de leefruimtes net naar de straatkant geven, maar dat wilden wij dus anders. De ruimtes waar we minder in zitten liggen aan de straatkant, en de ruimtes waar wij vaak vertoeven geven uit op de tuin.”

Dankzij de begeleiding van het team bij Arkana werd alle ruimte in de woning optimaal benut. Onder het nokkensysteem in het dak werd de zolderruimte bijvoorbeeld ruim genoeg om later een grote slaapkamer te worden. Ook het idee om vooraan een zwevend stuk te voorzien werd aangereikt door Arkana. Dankzij ingebouwde kasten werd de ietwat onhandige driehoekvorm van de voorgevel opgevangen.

Het resultaat is een extreem energiezuinige woning, waar amper elektriciteit verbruikt wordt en het altijd aangenaam warm is. Over elk detail is nagedacht. Het kattenluik in het salon komt bijvoorbeeld helemaal uit het Amerikaanse Michigan!

“Met een standaard kattenluik zou de luchtdichtheid niet meer gegarandeerd zijn. Hierdoor zou het huis niet voldoen aan de energienorm en veel minder zuinig zijn. Wij gingen dus op zoek naar een luchtdicht exemplaar, en dat vonden wij in de States. Na wat training kan de kat des huizes nu vrij binnen en buiten, zonder dat de energienorm moet inboeten. Het kattenluik is ook mooi geïntegreerd aan het interieur en valt nauwelijks op.”

Een paar handige snufjes, zoals een waskoker en een bad waar alle knoppen zijn geïntegreerd, maken de woning helemaal af.

“Ik zou het zo opnieuw doen”

De conclusie? “Qua bouwproces zou ik het zo opnieuw doen”, laat mevrouw zich ontvallen.

“Er was een kleine wachttijd voor de werken begonnen. Die is benut voor de voorbereidingen. Maar eens we van start gingen was de bouw op een zestal maanden rond. Wij zijn ook zeer te spreken over de service bij Arkana. Zelfs nu het project afgerond is mogen wij hen bellen en helpen zij ons zo verder!”

 

 

Nog enkele van onze realisaties