_DSC2916
Familie Maris
Ravels

Duurzame warmte, vlekkeloos bouwproces


Arkana: houtskelet done right!

Zelden straalde een bouwheer eenzelfde tevredenheid uit als de kersverse bewoner van deze houtskelet nieuwbouwwoning in de stille Noorderkempen. Nochtans waren de eisen naar verluid best talrijk en scherp gesteld. De superlatieven over de architect en hoofdaannemer worden gul in het rond gestrooid. Het verbaast ons niets: deze landelijke woning oogt zo gezellig, stijlvol en warm, dat een ander verhaal hier simpelweg niet zou kloppen.

Openheid als basisconcept

Wanneer je in een dergelijke omgeving bouwt; velden tot zo ver het oog reikt, weelderig dampende gewassen… dan wil je dit decor natuurlijk integreren in de woonervaring. De bouwheer en -vrouw wilden dan ook een huis met royaal veel daglicht.

Bouwheer: “Openheid was inderdaad een belangrijke wens van mijn partner en mezelf. Dat is in elk geval mooi ingewilligd met de grote raampartijen, de royale binnenruimtes én het hoge plafond boven de keuken. Natuurlijk daglicht was een basisvoorwaarde. Dat betekent niet dat we graag pal in de zon wilden zitten, integendeel. Eerst had de architect de woning naar goede gewoonte richting zuiden georiënteerd; dat is ook hoe de meeste eigenaars het willen (met dan uiteraard de juiste zonnewering). Wij kozen ervoor om dit helemaal te spiegelen, wat overigens geen enkel probleem bleek. Ik zit zelf beroepsmatig al de hele dag buiten en hoef dus niet ook na de werkuren persé in de zon te zitten. Daarom kozen we ervoor om veel met daglicht te werken, maar minder met rechtstreekse zonnestralen. Het resultaat is een geborgen geheel, dat toch baadt in het natuurlijke licht én met een fenomenaal uitzicht op de velden.”

Warm en ruimtelijk

We ervaren het zelf ook: die combinatie openheid/gezelligheid werkt helend. De ruimtes zijn inderdaad groot, wat voor veel bewegingsvrijheid zorgt, maar de inrichting is rustiek en warm. Dit is duidelijk een familiehuis.

Bouwheer: “Mijn partner en ik vormen een nieuw samengesteld gezin, mét kinderen en kleinkinderen. Dit huis moest dus een oord zijn waar gezellig samenzijn met een groot aantal mensen een evidentie werd. Daarvoor is deze weelde aan ruimte natuurlijk ideaal. We kunnen met twintig man aan tafel en dat is niet eens een overbodige luxe! Dat de sfeer ook die gezelligheid uitstraalt, is vooral de verdienste van aannemer Arkana en mijn vriendin. De vloer in keramisch parket, die over het hele gelijkvloers doorloopt, brengt letterlijk en figuurlijk warmte. Hetzelfde geldt voor de centrale gashaard; een pareltje dat eveneens voor authentiek licht en warmte zorgt. De robuuste keuken met Marokkaanse tegeltjes, het zeer goed ontworpen en geplaatste eiland, de meubelen en gordijnen… Dit is een huis waarin ik zeer graag thuiskom!”

Daar kunnen we inkomen. Alles in deze rustieke woning klopt. Niet dat dit zomaar vanzelfsprekend is. Enkele Oosterse elementen gaan bijvoorbeeld samen met landelijke accenten en zelfs een grote luster (een familie-erfstuk van de vrouw des huizes). Dit soort diversiteit wordt wonderwel verenigd in een samenspel dat unieke persoonlijkheid uitdraagt, zonder excentriek te worden; daarvoor is het allemaal te rustgevend en zen. Die rustieke impressies worden op de spits gedreven in de master bedroom en de badkamer op het gelijkvloers (levenslang wonen, weet u wel). Een eervolle vermelding is er ook voor de indeling: de leefruimtes, technische ruimtes, logeerkamer, zolder… alles is slim ontworpen. In dit huis zorgt het hele concept voor comfort.

Het bouwproces: een vlot leesbaar kortverhaal

Waarom houtskelet? Waarom Arkana? Het antwoord op deze vragen is simpel: de klik was er snel… en bleef vooral duren.

Bouwheer: “Wat mij zeer aangenaam heeft verrast is hoe dit bouwproces écht vlekkeloos is verlopen. Ik zou het bij wijze van spreken zó opnieuw doen met dezelfde partners en raadt het iedereen aan. We wisten heel goed wat we wilden; dat is natuurlijk ook een voordeel voor een aannemer die vertrekt vanuit de wensen van de klant .

Toen we op het bouwcentrum beelden zagen van een Arkana woning, waren we het snel eens: ‘dat is exact wat we zoeken’. We zijn dan meteen met hen aan tafel geschoven en voelden ons er direct gehoord. Alle bekommernissen werden één voor één afgevinkt.

Snelheid was bijvoorbeeld belangrijk voor ons. Door te bouwen met houtskelet gaat alles veel sneller; dat heeft te maken met de intrinsieke kenmerken van het materiaal en de veel kortere droogtijd. Kort gezegd: we zijn gestart in april ’20 en in december dat jaar trokken we erin. Tijdens het hele proces voelden we dat er echt werd geluisterd en alles verliep uitzonderlijk vlot. Dat is extra opmerkelijk, omdat ze echt bleven uitgaan van onze wensen en ons idee, niet andersom.

Onze persoonlijke werfleider ondersteunde ons met raad en daad doorheen het hele proces en ook alle andere contacten met het bedrijf verliepen zeer fijn. We werden letterlijk ontzorgd en dat was ook nodig: Ik heb het zelf druk met mijn eigen bedrijf, ken niet zoveel van de bouw en wilde mij er ook niet te veel mee bezig houden. Ik kan het alleen maar herhalen: met Arkana werken was een topervaring. Wie trouwens twijfels heeft rond houtskelet mag gerust zijn: ik heb nog niets ervaren dat op een verschil in kwaliteit zou wijzen, integendeel!”

Bewoner én planeet tevreden

De normen rond ecologie en duurzaamheid liggen, geheel terecht, steeds hoger. Eraan voldoen is één zaak, ze losjes overtreffen met een BEN woning is nog iets heel anders. Bouwheer: “De uitdagingen rond ecologisch bouwen zijn inderdaad stevig. Ook dat heeft Arkana duidelijk goed onder de knie. We hebben hier zelfs een Bijna Energie Neutrale (BEN) woning gerealiseerd met een e-peil van 6 (!). Alle gangbare moderne technieken werden hiervoor ingezet: warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, isolatie… Er loopt hier trouwens geen gasleiding, dus heb ik zelfs een gastank laten installeren voor de gashaard en het kookvuur. Ook dat is dus helemaal in orde. 

Wanneer je de esthetiek binnen en buiten koppelt aan het hoge comfort en deze duurzaamheid, dan is een dergelijk vlot verloop van alle werken toch redelijk indrukwekkend. Ik kan eigenlijk geen enkel minpuntje bedenken… ”

…het zijn woorden die een oprechte tevredenheid onthullen. Altijd leuk om een dergelijke lovende getuigenis te mogen optekenen én beamen!


©Home Sweet Home - Pieter Michiels


IK WIL VRIJBLIJVEND INFORMATIE

Nog enkele van onze realisaties