22775-paint
Familie Elsen en praktijkruimte
Geel

In Geel Bel staat sinds mei 2017 een moderne en gezellige houtskeletwoning van Arkana. Een pareltje in een fijne, groene buurt, waar de familie Elsen-Clijsters goed over heeft nagedacht. Hun keuze viel op een energiezuinige houtskeletbouw, omdat die veel mogelijkheden bood qua indeling voor henzelf in de toekomst en ook voor hun 3 kinderen.

Meerwaarde van houtskeletbouw: 

Arkana bewijst het zwart op wit

De zoektocht naar de perfecte grond duurde een tijdje, maar eens de aankoop rond was, ging het koppel informeren bij bouwfirma’s. Vrienden hadden al positieve ervaringen met houtskeletbouw, dus waren Tom en Sofie toch wel eens benieuwd naar de mogelijkheden van lage-energiewoningen. Op Batibouw maakten ze o.a. kennis met Arkana.

“We hebben met verschillende aannemers in houtskeletbouw gesproken”, vertelt Tom. “De meeste firma’s zoomden in op wat zij beter kunnen dan een ander bouwbedrijf. Arkana deed aan dat spelletje niet mee. Hun bouwconsulent maakte voor ons het verschil met zijn degelijke uitleg over de technische kant van de zaak en hoe je met houtskeletbouw en energiezuinige technieken aan de beste isolatiewaardes komt. En dat was exact wat wij wilden weten. Want hoe lager de K-waarde of U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe beter de constructie isoleert. Nu weten we dat de technische info die we kregen, ook daadwerkelijk klopt. Arkana heeft goed geschaald, ook qua capaciteit van de boiler.”

Architecturale mogelijkheden

Zo wist het koppel meteen dat een houtskeletwoning aan hun energievraag kon voldoen. Maar er was meer. Zoals de architecturale mogelijkheden van houtskeletbouw. Modern of klassiek, afwerking met hout rondom… alles kan. De vrijheid van architectuur beviel het koppel. “We hebben zeer vaak met de architect gepraat”, gaat Sofie verder. “Het ontwerp werd telkens weer aan onze wensen aangepast. We hebben maanden de tijd genomen om tot de finale plannen te komen die pasten binnen ons budget, en we zijn dankbaar dat we die tijd en ruimte kregen. We creëerden een huis dat future proof is, met nu voldoende speelruimte voor de kinderen en later eventueel een praktijkruimte voor kinesitherapie.”

Nadat de plannen waren goedgekeurd, startte de bouw in september 2016. Na 8-9 maanden kon het koppel verhuizen. Want dat is nog zo’n voordeel van houtskelet: snelle bouwtijd, meteen instapklaar. Een houtskeletwoning is de helft sneller realiseerbaar dan een traditioneel huis.

Blij met energiezuinige technieken

In de woning valt meteen het ideale wooncomfort op. Dat is het resultaat van luchtdicht bouwen met houtskelet, waardoor er geen ongecontroleerde energieverliezen zijn en het ventilatiesysteem optimaal kan werken. Maar ook de aangename inrichting en materiaalkeuze trekken de aandacht, zoals parket, een mooie leefruimte met meubels en ruime keuken in hout, en de buitenafwerking van de moderne nieuwbouw met hout. Dat geeft de woning extra cachet.

“We zijn erg blij met onze investering in energiezuinige technieken. We kozen voor driedubbel glas, aluminium, een warmtepomp en zonnepanelen. Omdat we initieel laag hadden ingezet op het ontwerp van ons huis, was voor dit alles nog budget voorzien. De energiefactuur moeten we nog afwachten, maar we zijn er zeker van dat Arkana samen met ons alles gedaan heeft om zo energiezuinig mogelijk te kunnen wonen. In de zomer hebben we bovendien al veel kunnen genieten van de actieve koelmodule van onze warmtepomp, waardoor we gespaard bleven van de hitte binnen. We kunnen een samenwerking met Arkana warm aanbevelen, vooral vanwege hun expertise en optimale begeleiding.”, besluit Tom.

Nog enkele van onze realisaties