28965-20180922_stamarkana_molenpadmeerhout_online-3
Familie Oeyen
Meerhout

Simon Oeyen en Sara Jacobs bouwen BEN-woning in Meerhout

“Arkana behoort tot de erkende BEN-voorlopers”

 

Tijdens hun online zoektocht naar bouwfirma’s die zich als voorloper specialiseren in BEN-woningen, stootten Simon Oeyen en Sara Jacobs toevallig op Arkana. “Ons gevoel zat bij het eerste persoonlijk contact meteen juist”, vertelt Simon. “We bezochten een aantal huizen die zij hadden gebouwd. Daarnaast belde ik via de info op hun website een aantal klanten op om hun ervaringen te vernemen. Stuk voor stuk waren ze heel positief. Toen hebben we de knoop doorgehakt: Arkana zou onze droomwoning bouwen.”

 

Simon en Sara twijfelden aanvankelijk of ze zouden bouwen of een bestaande woning kopen en renoveren. Toen in Meerhout een mooie bouwgrond in een nieuwe verkaveling zich aanbood als buitenkans, was de knoop snel doorgehakt. “We wonen nu in een rustige, doodlopende straat op amper 500 meter van het marktplein.”

 

Energiezuinige nieuwbouw

Simon en Sara kozen heel bewust voor een energiezuinige nieuwbouw. “Bij de start van onze zoektocht naar een bouwfirma zocht ik op een website van de Vlaamse overheid naar BEN-voorlopers uit de regio. Dat zijn de erkende bouwfirma’s die als eerste met het concept van bijna-energieneutrale woningen bezig zijn. Arkana stond in deze selecte lijst. We zagen dat ze gespecialiseerd waren in houtskeletbouw en duurzame bouwmaterialen gebruiken. Na extra opzoekwerk waren we helemaal overtuigd van deze ecologische en snelle bouwmethode.”

 

Persoonlijke kennismaking

Ook de persoonlijke kennismaking met Arkana viel bijzonder goed mee. “Heel aangenaam, maar absoluut niet commercieel. De woningen van Arkana die we bezochten, sloten bovendien perfect aan bij onze smaak. Toen onze positieve gevoelens bevestigd werden door de enthousiaste reacties van vorige klanten, waren we helemaal overtuigd.” 

 

Kiezen van een architect

De eerste stap in de samenwerking met Arkana was het kiezen van een architect. “Arkana stelde ons een architect voor waarmee ze al zeer veel hadden samengewerkt. Ze wisten dat deze stijl paste bij onze smaak. Arkana schatte dit perfect in, want de samenwerking met de architect verliep bijzonder gestructureerd. Doorheen de lange gesprekken kwamen eerst de grotere architecturale vormen aan bod. Stap voor stap werd dit verfijnd richting details totdat er een finaal ontwerp op tafel lag.”

Alles door Arkana

Het ontwerp werd vervolgens diepgaand besproken met Arkana. “In deze gesprekken gingen we dieper in op de technieken én of we zelf bepaalde facetten van de realisatie op ons zouden nemen. We hebben meteen beslist om alles door Arkana te laten uitvoeren. Op dat moment hadden we al het volste vertrouwen in dat dit onder coördinatie van Arkana snel, vlot en kwaliteitsvol zou gebeuren. We hebben zelf geen technische ervaring  en wilden stressvrij bouwen.” Ook tijdens de keuze van de materialen bleef duurzaamheid een aandachtspunt. “Arkana investeerde veel tijd in het geven van informatie en het voorstellen van de verschillende opties. Dat konden we sterk waarderen.”

 

Open woning met veel natuurlijk licht

Het ontwerp mag meer dan gezien worden. “We hebben een zeer open woning met veel natuurlijk licht”, vertellen Simon en Sara. “De benedenverdieping  met keuken, eetkamer en zithoek bestaat eigenlijk uit één grote ruimte. Alleen de bureauruimte is met een halfhoog muurtje wat afgescheiden. We hebben grote ramen met een zuidoost en zuidwest oriëntatie. Om het koel te houden in de zomer hebben we buitenzonwering. Daarnaast kunnen we met onze bodem-water warmtepomp en via de vloerverwarming passief koelen in de zomer. Dit energiezuinig koelsysteem werkt perfect, wat bleek toen we in de zomer terugkwamen van onze zomervakantie. In alle overige nieuwbouwwoningen in de buurt, waren de binnentemperaturen tijdens de hittegolf opgelopen tot 30 à 35 °C. In ons huis bleef het met 23°C heerlijk koel.”

 

Eén aanspreekpunt tijdens de uitvoering

Sara en Simon blikken zeer tevreden terug op de realisatie van hun woning door Arkana. “We vonden het zeer positief dat we ook in de uitvoeringsfase één vast aanspreekpunt hadden. Projectleider Niels regelde alles. Hij kende ons dossier door en door. Als er een klein probleempje was, dan loste hij dat meteen op. Nu nog kunnen we bij hem terecht met eventuele vragen. Na al deze aangename ervaringen raden we Arkana met volle overtuiging aan bij alle vrienden en familie met bouwplannen.”

Wenst u een vrijblijvende budgetanalyse om af te toetsen wat uw mogelijkheden zijn?

Nog enkele van onze realisaties