1242-fvg_7846
Familie De Wree
Vrasene

Geen luchtkastelen bij Arkana.

 

In het Waasland - in Vrasene - wonen Kristof (35) en Estela (33) sinds 1 december 2012 in hun vrijstaande lage-energiewoning met zoon Illias (3) en baby Oscar. Het Belgisch-Spaanse gezin heeft het prima naar de zin in hun nieuwe huis.

Een lage-energiewoning of passiefhuis?

Al ruimschoots voordat de plannen voor het bouwen van een huis werkelijkheid werden, wist het koppel al dat ze energiezuinig wilden bouwen. Kristof: ”We wilden graag een passiefhuis, maar dat bleek niet realiseerbaar, onder andere vanwege het feit dat we een kelder wilden. Daarom hebben we bouwkundige en technische elementen van een passiefhuis en een lage-energiewoning gecombineerd.“ Kristof heeft diverse houtskelet-aanbieders in detail vergeleken met een zeer uitvoerige Excel-sheet als resultaat. ”Ik heb allerlei zaken vergeleken en mij in het bijzonder verdiept in de wandsystemen, de opbouw van de vloer en het dak. Zo wilde ik bijvoorbeeld weten welke delen in het atelier en welke op de werf worden gebouwd. Het feit dat Arkana vezelplaat achter de Gyproc gebruikt is een praktisch voordeel. Hierdoor is het stukken makkelijker dingen aan de muur te hangen. En ik heb het ventilatiesysteem en de prijsvastheid onderzocht. Omdat we ons leefmilieu een warm hart toedragen en een goed E-peil naar de toekomst toe gunstig is voor de waarde van het huis, wilden we zeker het energiepeil van E40 halen.“ Uit de vergelijking kwam Arkana bouwkundig gezien als beste naar voren, maar ook het contact met de mensen van Arkana was van grote invloed op hun uiteindelijke keuze. Estela: ”Arkana begeleidt en adviseert haar klanten. Ze pushen nooit. In het eerste gesprek werd al duidelijk dat ze bouwers met beide voeten op de grond houden. Al heel snel wisten wij wat we met ons budget konden realiseren. Een droomhuis, maar gelukkig geen luchtkasteel.”

Architect houtskeletbouw

In drie sessies was het ontwerp klaar. Een strak vormgegeven huis met veel licht. ”Want er is veel te zien buiten,” aldus Estela. ”En daarvan moeten we kunnen genieten. Het zal mijn Spaanse afkomst wel zijn,” lacht ze. Het huis stond er razendsnel. Het was zelfs een maand eerder klaar dan de afgesproken opleverdatum.

Vertrouwen in Arkana

Kristof is erg blij met de transparante manier van zakendoen. ”Bij alles wat er gebeurt wordt door Arkana uitleg gegeven. Wilt u bijvoorbeeld iets erbij wat oorspronkelijk niet was voorzien – in ons geval domotica – dan laat Arkana u direct weten wat de meerkosten zijn. Alle vragen worden beantwoord. Zelfs toen ik een vraag stelde over de hoogte van de hangende toiletten, kreeg ik een onderbouwd antwoord van de werfleider, met uitleg waarom de Wc’s juist op die hoogte moeten hangen. Maar ook als er fouten worden gemaakt, wordt dit uitgelegd en direct opgelost.” Estela: ”Ook het advies van Arkana bij dingen die we zelf hebben gedaan, vond ik erg prettig. De luchtdichting bijvoorbeeld hebben we zelf verzorgd. Arkana heeft het ons geleerd en daarmee hebben we een aanzienlijke besparing kunnen doen in de bouwkosten.”

Klachten over Arkana?

De bouw van het huis kende ook een paar flinke tegenvallers. Toen ze er net woonden kwam er bij een stevige regenbui water in de kelder. Paniek natuurlijk, maar Arkana kwam direct in actie en heeft een oplossing gevonden. En er is ook druk gezocht naar een schroef die per ongeluk door een leiding is geboord. ”Maar liefst vijfentwintig gaten met een diameter van 12 centimeter heeft Arkana gemaakt om het lek te vinden. Het gaatje is gevonden en van de gemaakte openingen is helemaal niets meer te zien.“ Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat overkomt ook Arkana en in dat geval doet het bedrijf er alles aan zo snel als mogelijk een oplossing te zoeken om het probleem te verhelpen.

Advies

Kristof: ”Onze hele woning is onderkelderd en daarom neem ik - ondanks de geboden Arkana oplossing - het zekere voor het onzekere en ga ik drainage rondom het huis aanleggen. Met de steeds extremere weersomstandigheden lijkt me dit geen overbodige luxe.“ Estela heeft nog een tip voor de koopdag van de materialen.

”Mijn advies is om de materiaalkeuzedag zeker voor te bereiden. Ik heb deze dag als zeer zwaar ervaren, juist omdat we niet goed waren voorbereid. Als ik het nog eens zou moeten doen, zou ik vooraf alle zaken al eens rustig bezoeken. Maar, alles is toch goed gekomen. En we zijn heel blij met de gemaakte keuzes,” besluiten Kristof en Estela.

 

Nog enkele van onze realisaties