STAM Woning GROM_c_The Fresh Light_259 (Middel)
Familie De Groef
Rotselaar

Energiezuinig wonen in nauw contact met de natuur


Op weg naar Bert en Sylvia volgden we een smal, heuvelachtig asfaltweggetje, tussen bomen vol fluitende vogels. Wat een prachtige omgeving om te wonen.

 

Een knap staaltje architectuur

Het huis is, dat mag je wel zeggen, ingebouwd in een heuvel. Op straatniveau kom je uit op de bovenverdieping. Die kijkt uit over de bostuin. Daaronder bevindt zich langs de straatkant een kelder, en aan de boskant een benedenverdieping die Bert en Sylvia vandaag gebruiken als thuiswerkplek. Ik geloof vast dat niemand zo’n mooi kantooruitzicht heeft.

Eén met de bomen

Beneden- en bovenverdieping kijken met hun grote glaspartijen uit op loofbomen. Het plantengroen in huis, dat Bert bij de ramen laat groeien, laat binnen en buiten in elkaar overgaan. “Zo’n uitzicht, daar doe je het voor. Je wordt het nooit moe, want het verandert altijd. In de winter kijk je door de bomen heen, vanaf de lente zie je de bladeren groeien, een hele zomer lang zit je in je eigen bos,” vertellen Bert en Sylvia enthousiast. “En dankzij het metalen, geperforeerde rooster dat als een balkon de verdiepingen van elkaar scheidt, beschikken we over een buitenkamer.”

Rijke ervaring in energiearm wonen

“We waren al langer gewonnen voor houtskeletbouw. We hebben tien jaar in Australië gewoond, en daar is alles op die manier gebouwd. Met dit grote verschil: men verankert de woningen niet echt in de grond, ze staan gewoon op een platform. En ze isoleren er eigenlijk nauwelijks. Hier maakt een goede houtskeletbouwer er meer werk van. De jarenlange ervaring en de up-to-date technologieën van Arkana zorgen er wel degelijk voor dat je energiearm kan wonen. Niet te versmaden, in deze tijden. We vinden de ecologische voetafdruk belangrijk.  We hadden al mooie realisaties gezien van Arkana. Via hen kwamen we in contact met architecten waar Arkana al regelmatig mee had samengewerkt en die perfect aanleunden bij onze wensen. Bovendien waren die architecten bedreven in levenslang wonen en verstonden ze de kunst om veel ruimte te creëren op een beperkte oppervlakte.”

Bijna-energieneutraal wonen

Bert en Sylvia gingen voor een bijna-energieneutrale woning. Op het dak liggen uiteraard zonnepanelen en in de grond zit een geothermische warmtepomp. Die laatste zorgt ook voor koeling op de warmste dagen, zodat het altijd onder de 24 graden blijft in huis. “We hebben de mogelijkheid voorzien om een thuisbatterij aan te sluiten, al is het nog afwachten of dat de moeite loont. Het is uitkijken of de zonnepanelen en de ligging op een heuvel tussen de bomen genoeg stroom opleveren om die investering te laten renderen.”

Waterzuivering en een wadi

In de heuvel zit ook een regenwaterput van 10.000 liter verzonken. Het regenwater wordt gebruikt voor de toiletten. Omdat er geen riolering ligt in de straat, krijgt het overtollige regenwater de kans om via een wadi in de bodem te infiltreren. “Zonder riolering hebben we enerzijds een septische put, maar dienen we ook te zorgen voor de waterzuivering. We konden daarvoor kiezen tussen een rietveld of een IBA, een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater. We kozen voor dat tweede: een bacterieel systeem breekt afvalstoffen af, zodat het afvalwater zuiver wordt. Die zuiverheid wordt elk jaar gecontroleerd. Maar de beste controle zijn misschien wel de vele dieren die uit de wadi komen drinken. We zien er reeën, een vos, eekhoorns. En het trekt ook veel verschillende vogelsoorten aan. Dat zegt genoeg, nietwaar?”

Overal uitzicht op groen

Ook binnen zijn er keuzes gemaakt waar Bert en Sylvia heel tevreden over zijn. “Zo lijkt heel de badkamer eigenlijk één grote douche, afgewerkt met kleine, blauwgroene, zeg maar appelblauwzeegroene, tegeltjes. We hebben de benedenruimte met het plaatselijk gegoten beton ook gelaten zoals ze was, omdat we dat ruwe mooi vinden. Op andere plekken laten we dat contrasteren met Aziatische meubel- en decoratiestukken. Een erfenis uit onze down under-tijd.”

“Wat mij telkens opnieuw plezier doet,” vult Sylvia aan, “heel het huis is gericht naar de achterkant, naar het groen. Overal waar je kijkt, kijk je naar buiten, alsof ons huis één doorlopende ruimte is. Dat is zo rustgevend. En dat we voorzien zijn op levenslang wonen, dat vind ik ook een groot pluspunt. Wat nu onze thuiswerkruimte is, kan later omgetoverd worden tot woon- en slaapkamer.”

Bouwen in vertrouwen

Hoe verliep de samenwerking met Arkana? “We waren blij dat onze bouwconsulent de zaak heel erg nauw opvolgde. Ook op financieel vlak. Het gaat uiteindelijk om een grote investering. Hij gaf ook tips. Zo raadde hij ons aan de kelder groter te maken dan eerst voorzien. Daar hebben we zeker geen spijt van. De werf hebben we enkel kunnen opvolgen in de weekends, omdat we toen een eind hiervandaan woonden. Maar we zagen al snel dat alles goed verliep, ook kregen we, door omstandigheden buiten ieders wil om, tijdens het bouwproces een andere werfleider. Nu zijn er nog een paar kleine probleempjes, die Arkana aan het oplossen is.”

Nog enkele tips voor bouwers

“Zorg dat je op voorhand het volledige budget goed voor ogen hebt. Want wat je ook doet, aan alles hangt een prijskaartje. En als je het ene verandert, komen ook andere zaken aan de orde. Bovendien heb je als bouwer vaak geen of amper ervaring. Je wil wel vragen stellen, maar je weet vaak niet wat je moet vragen. Zorg dus dat je goed weet wat je wenst en dat je je goed laat informeren over implicaties ervan. Uiteindelijk is dit de deal: jij doet een beroep op de grote ervaring van je architect en aannemer omdat jij die ervaring, die knowhow en dat specialisme niet hebt.


© The Fresh Light












De Groef

Nog enkele van onze realisaties