IMG_0045
Familie Van Oevelen
Vilvoorde

Natuurlijk zonlicht voor een ruimtelijk gevoel

 

Bart en Leen wonen met hun drie kinderen in een door Arkana gebouwde tussenwoning in Vilvoorde. Het koppel bouwde samen met hun buren, die op het moment dat ze het perceel kochten nog onbekenden voor hen waren. Leen: ‘Wij vonden homogeniteit in het straatbeeld belangrijk. Daarom besloten we samen met onze toekomstige buren het ontwerp- en bouwproces aan te gaan.’

 

Gecombineerd ontwerp

Twee afzonderlijke huizen die qua uitzicht samen een geheel vormen valt op in een rij met alleen maar verschillende huizen. Leen: ‘In onze straat staan geen vrijstaande woningen. Alle huizen zijn geschakeld en op deze manier springt onze woning er toch uit. Vanzelfsprekend hebben we qua ontwerp - smaken verschillen – hier en daar compromissen moeten sluiten, maar we zijn enorm blij met het eindresultaat.’

 

Splitlevel woning

De reden waarom Bart en Leen een nieuw huis bouwden, was dat ze meer ruimte wensten voor hun gezin. Leen: ‘We kozen voor een splitlevel woning. Het ontwerp is niet standaard. Een woonlaag van vijftien meter, met daarboven nog twee woonlagen die steeds minder lang worden. Zo ontstonden er dakterrassen. Met voor Bart en mij een ouderverdieping op de bovenste etage met een afgeschermd privéterras, waar we graag gebruik van maken. Ook van de andere terrassen trouwens, want omdat de woning oost-west gericht is, kunnen we op deze manier toch optimaal van de zon genieten.’

 

Veel glas

Ondanks dat het een tussenwoning is, is het huis van Bart en Leen verre van donker. ‘Licht in huis vinden we erg belangrijk. Het bepaalt de sfeer in huis en geeft een ruimtelijk gevoel. We hebben heel veel glas, ook binnenshuis: een raampartij naast de open trap, een gang met glas tussen bad- en slaapkamer en een patio om extra lichtinval te creëren in huis. Onze ideeën over een lichte leefruimte zijn goed vertaald in oplossingen in de praktijk. We zijn er blij mee.’

 

Voor- en nadelen

‘Ik heb nog wel een tip voor toekomstige bouwers, vertelt Leen. ‘Bart en ik kozen voor een ontwerp waarin we als gezin samen konden zijn, maar ook met aparte plekjes voor ons en de kinderen om je af te kunnen zonderen. Een open loftachtig design dus, met zo min mogelijk deuren. Nu we in het huis wonen, merk ik wel dat we met geluid en lawaai onvoldoende rekening hebben gehouden. Want hoewel we elkaar niet zien als we ons willen terugtrekken, horen we elkaar nog wel. Een deur of afscheiding was achteraf gezien in sommige gevallen daarom wel praktisch geweest.’

 

Milieubewust 

‘Houtskeletbouw gaat razendsnel. Dat was zeer aangenaam, net zoals het feit we zonder stress terugkijken op de bouw van het huis. Toch waren dit voor ons niet de doorslaggevende factoren om voor Arkana te kiezen. We kozen bewust voor milieuvriendelijk, duurzaam en energiebewust bouwen. We hebben zonnepanelen, een warmtepomp en vanzelfsprekend regenwaterrecuperatie. Omdat we pas afgelopen winter in het huis zijn getrokken, hebben we nog geen zicht op onze energierekening, maar die kan niet anders dan laag zijn. Oververhitting van ons huis - wat je tegenwoordig regelmatig hoort bij goed geïsoleerde woningen - is gelukkig bij ons niet aan de orde. Ten eerste blijken de screens enorm effectief en daarnaast biedt onze geothermische pomp ook verkoeling. Deze laatste optie hebben we overigens pas last minute toegevoegd. We hebben hiertoe besloten toen we bij Arkana waren voor de laatste planbespreking. Het was de warmste dag van het jaar en we merkten ter plekke wat voor effect zo’n passieve koeling heeft’